Sofie Karlstad:

- Forkastelig

Raser mot flyselskap.

RASER: Sofie Karlstad lar seg ikke imponere av Widerøe.Foto: Terje Bendiksby / NTB
RASER: Sofie Karlstad lar seg ikke imponere av Widerøe.Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For mange betyr julen god mat og avslappende tid med familien, men det kan også være en høytid med høyt pengebruk og stress for enkelte.

Og det er nok flere som går inn i årets julefeiring med et strammere budsjett enn tidligere, noe som kan gjøre reisen hjem til jul vanskeligere.

KJÆRESTER: Sofie Karlstad er med i «Bloggerne» og her får vi se mer av kjæresten hennes. Video: Rød Løper Vis mer

I tillegg er det flere som har flyttet fra hjemstedet sitt, og må derfor ty til fly for å komme seg hjem. Influenser Sofie Karlstad (25) er en av dem.

Men det er ikke bare bare å fly hjemover. Flere av rutene flyr Widerøe alene på, etter å ha vunnet åpne anbudsrunder

Det får Karlstad til å rase. Hun reagerer kraftig på prisene det opereres med på rutene nordover.

- Jeg syns prisene er helt forkastelige, at det kan gå an å prise en enveisbillett til 7000 kroner er for meg uforståelig. Det koster mindre å fly tur-retur til andre siden av kloden, forteller hun til Se og Hør.

TRIST: Isabelle Eriksen fikk nedslående beskjed fra kjæresten rett før jul. Video: Rød Løper Vis mer

- Vi hører støtt og stadig om folk som sliter i disse tider, og det regner jeg med ikke har flydd over hodet på selv et flyselskap som Widerøe, fortsetter hun.

Se Widerøes svar på kritikken lenger ned i saken!

Det var på sin egen Instagram Karlstad først rettet kritikk mot flyselskapet. Der delte hun blant annet en skjermdump fra Widerøes nettsider - for å vise de høye prisene.

HØYE PRISER: Widerøe forklarer grunnen til de høye prisene lenger ned i saken. Foto: Skjermdump Instagram.
HØYE PRISER: Widerøe forklarer grunnen til de høye prisene lenger ned i saken. Foto: Skjermdump Instagram. Vis mer

Prisen på bildet over gjelder for en vei, Oslo-Mehamn, i Finnmark. Dette må man betale opp mot 7303kr for én billett.

Overfor Se og Hør sier kommunikasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli, følgende om Karlstads reise:

- Det er ikke Widerøe alene som står ansvarlig for reisen til Karlstad alene, og andre slike turer. I Karlstads tilfelle er det kun den siste strekningen mellom Kirkenes og Mehamn Widerøe står ansvarlig.

Til Se og Hør opplyser Solli at maksprisen på denne strekningen er 1188kr, og legger til at totalprisen på turene i eksempelet over står flere flyselskap ansvarlige for.

IMPONERT: Da dronning Sonja var på besøk på barne- og ungdomsavdelingen på Ahus, ble det sang før juleverksted. Og da dronningen ba om at også de fremmøtte journalistene kunne bli med på sang, var undertegnede ikke vond å be. Video: Thea Hope Vis mer

25-åringen tror likevel prisene kan ha store konsekvenser.

- Vanlige folk, med fri i fem til seks dager og som har vanlig lønn, har nå ikke råd til å fly hjem for å besøke nære og kjære i julen. Jeg vet ikke om de som sitter i Widerøe har hørt om prinsippet: I julen handler det om å gi, ikke ta. Om ikke er det sannelig på tide at noen forteller dem det, raser Karlstad.

Se og Hør gjorde et raskt søk på Widerøes nettsider for å sjekke prisene på forskjellige destinasjoner.

Billettsøket ble gjennomført i 13:30-tida 20. desember, og gjelder for utreise 22. desember og hjemreise 1. januar.

Søket ga følgende resultat:

  • Skal du fly tur-retur Oslo-Alta er det billigste alternative på totalt 6188kr.
  • Skal du fly tur-retur Oslo-Honningsvåg er det billigste alternative på totalt 9361kr.
  • Skal du fly tur-retur Oslo-Mosjøen er det billigste alternative på totalt 6122kr.
  • Skal du fly tur-retur Oslo-Alta er det billigste alternative på totalt 9363kr.

Kommunikasjonssjef Solli forteller overfor Se og Hør at de er kjent med kritikken fra Karlstad.

- Hun har helt rett i at flybillettene er dyrere når det nærmer seg jul. Ikke minst om man bestiller billett tett opptil avreise, forteller Solli, og legger til:

JUL: Jan Thomas og Harlem Alexander feirer en litt annerledes jul. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

- Som alt annet styres flybillettprisene etter markedsøkonomiprinsippet, hvor det god tid før avreise er mange ledige billetter og dermed billigere billetter.

Videre forklarer kommunikasjonssjefen at man på slike ruter er avhengig av å kjøpe en kombinasjonsbillett, hvor man flyr med to forskjellige flyselskap, for å komme seg fra Oslo til sin endelige destinasjon.

Da må man for eksempel først fly med SAS eller Norwegian til, mest sannsynlig, Tromsø, og så videre derfra med Widerøe til (i dette tilfelle) Mehamn. Det er noe av grunnen til at prisene kan bli høye.

- En flybillett tilbys i utgangspunktet i flere billettkategorier. Om en av de to rutene bare er tilgjengelig i en dyrere billettkategori vil den andre billetten også kun tilbys i samme eller dyrere kategori, forklarer Solli.

SYK: Shabana Rehman åpner om sykdommen. Reporter: Stig Justad. Video: Espen Solli Vis mer

Reiser til destinasjoner som for eksempel Mehamn, Alta og Hammerfest går under det såkalte anbudsnettet, som vil si at det er en rute i Norge hvor Samferdselsdepartementet anser det som ikke mulig å drive kommersielt lønnsomt. Det er også noe av grunnene til at det bare er et flyselskap som opererer.

- Men har dere likevel forståelse for at folk kan oppleve prisene som urimelig høy?

- At det reageres på at prisen på flybilletter stiger har vi full forståelse for. Alt er blitt dyrere. Vi håper likevel at de fleste har hatt og har muligheten til å kunne reise hjem til jul.

- Så må nyttårsforsettet i år bli at vi bestiller neste års juleferiebilletter i god tid før desember, slik at vi har en ny ferie å se frem til når økonomien er litt trangere.

LES OGSÅ: Om julen: - Blir veldig lei meg

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer