Forfulgt som spion

"Titten Tei"s mamma havnet på utenlandsk svarteliste.

BLE OVERVÅKET: Birgit Strøm ble oppført på en liste, som ga tsjekkoslovakerne oversikt over de vestlige statsborgerne som måtte overrvåkes nøye. Foto: Scanpix
BLE OVERVÅKET: Birgit Strøm ble oppført på en liste, som ga tsjekkoslovakerne oversikt over de vestlige statsborgerne som måtte overrvåkes nøye. Foto: Scanpix Vis mer
SEHER.NO: I Terje B. Egelunds nye bok "Spionen som kom for seint", tar den Praha-bosatte forfatteren og journalisten for seg den tsjekkoslovakiske etterretningsvirksomheten i Norge etter andre verdenskrig. I arbeidet med boka har han fått tilgang på aldri offentliggjorte dokumenter fra StB, Tsjekkoslovakias svar på KGB, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen kommer det der fram at den norske dukketeaterskuespilleren Birgit Strøm i mange år var sterkt mistent av StB for å være hemmelig vestlig agent.

Birgit Strøm hadde utdannet seg i Tsjekkoslovakia, og ifølge de frigjorte dokumentene kom hun først i StBs søkelys da hun besøkte en spionmistenkt tsjekker i 1958. Da det senere ble kjent at hun hadde vært gift med en tsjekkosovakisk diplomat, ble hun oppført på den såkalte U-lista. Dette var en liste over vestlige statsborgere som "måtte overvåkes spesielt godt dersom de ble sluppet inn i Tsjekkoslovakia" skriver Englund, ifølge Dagbladet.


- I disse tilfellene handlet det om hvor sannsynlig det var at man jobbet for fienden. StB vurderte at Birgit Strøm med all sannsynlighet var en vestlig agent, sier Englund til Dagbladet.


Birgit Strøm gikk bort i 2007, og huskes best som stemmen til den populære barne-TV-figuren Titten Tei.

Til Dagbladet sier Strøms datter, Nina Lyng-Vagstein, at hun har liten tro på at moren var hemmelig agent. Heller ikke det norske forsvaret kan avkrefte eller bekrefte agentvirksomheten.

I tillegg til Titten Tei, sto Birgit Strøm bak bamsen Teodor og figurene Kalle Kra, Triola og Smula.

I 1996 fikk hun Kongens fortjenestemedalje i gull for sin innsats for barn.


Vi belønner gode kjendistips. Tips oss på seher@seher.no, ring vår tipstelefon 93076767 eller send sms/mms med kodeord SEHERTIPS til 1901.
 
LES OGSÅ: Titten Teis mor er død