<strong>KJENT OG KJÆR FORFATTER:</strong> Klaus Hagerup på Aschehougs hagefest i Oslo i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix
KJENT OG KJÆR FORFATTER: Klaus Hagerup på Aschehougs hagefest i Oslo i 2016. Foto: Lise Åserud / NTB Scanpix Vis mer

Klaus Hagerup:

Forfatteren Klaus Hagerup er død

Forfatter Klaus Hagerup er død, 72 år gammel.

Publisert
Sist oppdatert

Det er Aschehoug forlag som melder om dødsfallet i en pressemelding til NTB. Hagerup gikk bort etter lengre tids sykdom.

- Norge har mistet en av sine aller mest folkekjære forfattere. Bøkene for barn og ungdom er like mye lest av voksne mennesker som av unge, noe som i stor grad skyldes Hagerups egenartede blanding av sprudlende fabulering og dypt alvor, sier Mads Nygaard, forlegger i Aschehoug til NTB.

<strong>FORFATTER:</strong> Klaus Hagerup debuterte som forfatter i 1969. Her avbildet to år senere, i 1971. Foto: NTB Scanpix
FORFATTER: Klaus Hagerup debuterte som forfatter i 1969. Her avbildet to år senere, i 1971. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hagerup etterlater seg kona Britt-Irene «Bibbi» Børresen og døtrene Hanne (34) og Hilde Børresen Hagerup (42). Hagerup og Børresen giftet seg i september 1973. Begge døtrene er også forfattere.

Ifølge VG fikk den folkekjære forfatteren påvist tarmkreft for et drøyt år siden, og siden spredte kreften seg til flere organer. I et større intervju med Fredriksstad Blad kunne Hagerup i november si følgende om sykdommen, ifølge avisa:

- Fordelen med kreft, eller en annen alvorlig sykdom, er at tankene blir klarere. Livet blir tydeligere, sa han i en podkast som Fredriksstad Blad produserte.

Allsidig mann

Klaus Hagerup har en allsidig produksjon bak seg, både som dramatiker og som skjønnlitterær forfatter. Han har skrevet film, skuespill, TV-serier, hørespill, romaner, noveller og dikt.

Han var dessuten med på opprettelsen av Hålogaland Teater.

Etter et par år ved teateret sluttet han nesten helt å spille skuespill, og jobbet på heltid som dramatiker og dramaturg.

Hagerup debuterte som forfatter med diktsamlingen «Slik tenker jeg på dere» i 1969. Han skrev skuespill og hørespill i mange år, og i 1988 kom biografien «Alt er så nær meg» om moren Inger Hagerup. Norsk Biografisk Leksikon skriver at forfatteren selv har uttalt at boken bidro til at han fikk gjenopplevd sine barne- og ungdomsår.

Klaus Hagerup skrev også teksten til «Ellinors vise» som Sverre Kjelsberg tonesatte, og fikk mange lesere da han og kona, Bibbi Børresen, ga ut flere reiseskildringer fra Toscana.

Hedersprisvinner

Den første av Hagerups populære barne- og ungdomsbøker – «Landet der tiden var borte», ble utgitt i 1989. Tusenvis av barn er blitt kjent med Markus Simonsen gjennom en rekke bøker.

Klaus Hagerup skrev dessuten fire voksenromaner og har mottatt flere litterære priser for bøkene sine, som også er populære i utlandet.

Hagerup ble tildelt Brages Hederspris i november 2018. I begrunnelsen fra juryen ble det trukket fram spesielt Hagerups unike evne til å formidle innsiktsfullt barne- og ungdomsperspektiv på en troverdig og øm måte.

«Veldig ofte humoristisk og på en slik måte at fortellingene også treffer den voksne leseren midt i hjertet», sa juryen.

Skriveglad familie

Hagerup ble født i Oslo i 1946, og vokste opp på Haugerud som den yngste av to brødre. Moren, Inger Hagerup, var lyriker, mens faren, Anders Hagerup, var barnebokforfatter. Som barn ønsket han å bli enten olympisk mester i tikamp eller skuespiller.

<strong>KREATIV FAMILIE:</strong> Klaus Hagerup var sønn av forfatterne Inger og Anders Hagerup. Her avbildet med foreldrene og broren Helge i 1969. Foto: NTB Scanpix
KREATIV FAMILIE: Klaus Hagerup var sønn av forfatterne Inger og Anders Hagerup. Her avbildet med foreldrene og broren Helge i 1969. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hagerup ønsket nemlig å bli enten olympisk mester i tikamp eller skuespiller. Det har han selv skrevet i et forfatterportrett av seg selv.

- Et treigere yrke kunne jeg vanskelig tenke meg, dessuten måtte det jo være millioner av folk som skrev bøker, har han skrevet i portrettet.

Julekalender-suksess

I 2012 fikk en av Hagerups døtre, Hanne Hagerup, ideen til en julekalender. Hun kontaktet søsteren og faren sin, og lurte på om de ville være med på å skrive, ifølge NRK. Resultatet ble julekalenderen «Snøfall», som kom på tv i 2016.

<strong>FAMILIE:</strong> Datteren til Klaus Hagerup, Hanne Hagerup, kom opp med ideen til julekalenderen. Med seg på laget fikk hun faren og søsteren Hilde. Foto: NTB Scanpix
FAMILIE: Datteren til Klaus Hagerup, Hanne Hagerup, kom opp med ideen til julekalenderen. Med seg på laget fikk hun faren og søsteren Hilde. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Serien handler om ni år gamle Selma som bor hos sin strenge nabo Ruth. Hun drømmer om å finne sin biologiske familie, og en dag finner hun portalen til julenissens by. Serien ble en stor suksess på statskanalen.

Flere kjente kultur- og forfatterprofiler har uttalt seg om dødsfallet i sosiale medier:

Langt ekteskap

Som tidligere nevnt giftet Hagerup seg i september 1997 med sitt livs store kjærlighet, Britt Irene «Bibbi» Børresen.

- Jeg er veldig fornøyd med ekteskapet mitt, sa Hagerup til Se og Hør i 2016.

Den gang innrømmet han at det også kommer noen fordeler med et så langvarig ekteskap.

- Vi har jo vært gift i over 40 år, og nå er det sånn at ingen av oss behøver å si noe, for vi skal si det samme likevel. Vi har alltid samme setning på tunga, sa han.

Hagerup og kona Bibbi ga ut boka «Svarte haner og ville griser» i 2005, som er en mat- og vinreise gjennom Chianti-distriktet i Toscana.

Han innrømmet imidlertid at det var kona som sto bak oppskriftene og som er sjefen på kjøkkenet i deres hjem.

- Hun er mye flinkere enn meg til å lage mat. Jeg gjør det av og til, men jeg velger heller å skrive om mat, sa Hagerup til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Årets gave er skruer i ankelen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer