KUL FYR: Krimforfatter Jo Nesbø (t.h.) gir stafettpennen videre til Nytt på nytt-programleder og forfatter Knut Nærum under lanseringen av "Sneglemannen" mandag. Foto: SCANPIX
KUL FYR: Krimforfatter Jo Nesbø (t.h.) gir stafettpennen videre til Nytt på nytt-programleder og forfatter Knut Nærum under lanseringen av "Sneglemannen" mandag. Foto: SCANPIXVis mer

Forfattere redder barna

Unni Lindell står i kø. Jo Nesbø har allerede gjort det. Nå gjør Knut Nærum det - og kommer samtidig med et oppsiktsvekkende råd...

SEHER.NO: Redd Barna har i samarbeid med Aschehoug forlag laget julegaven for alle som vil være med og redde verden. Og med seg på laget har de i år forfatter, humorist og Nytt på nytt-programleder Knut Nærum. 

I fjor startet Jo Nesbø tradisjonen ved å skrive boka "Det hvite hotellet". Overskuddet gikk til Redd Barnas "ABC redder barna"-prosjekt.

Mandag overlot den suksessrike krimforfatteren stafettpennen til humoristen Nærum, under lanseringen av hans bidrag "Sneglemannen".

- Jeg er glad for å overlevere stafettpennen til Knut Nærum. Han er en kul fyr jeg liker godt, sa Nesbø.

Knut Nærum på sin side var glad for at Redd Barna hadde spurt ham om å være årets forfatter, for selv om han er Redd Barna-fadder, så innrømmer han at han kanskje ikke hadde tatt initiativet selv.

- Jeg er jo en slubbert og det er ikke sikkert at jeg hadde selv kommet opp til Redd Barna og tilbudt meg å skrive en bok de skulle fått overskuddet av. Derfor er jeg glad for at jeg ble spurt, sier Nærum som ikke trengte noe betenkningstid på å takke ja til oppgaven.

Knut Nærum bruker sjelden sin egen kjendisstatus til å fortelle folk hva de skal gjøre. Men for Redd Barna gjør han et unntak.

- Dette var noe jeg hadde veldig lyst til å gjøre. Jeg sa ja på rappen. Jeg har lenge vært Redd Barna-fadder og det føles veldig bra å få være med på å gjøre noe nyttig. Jeg ser på "Sneglemannen" som min viktigste bok, sier han under lanseringen.

I fjor fikk Redd Barna inn to millioner kroner på forfatterprosjektet. "ABC redder barna" er Redd Barnas storsatsing og har som mål å sikre skolegang til åtte millioner barn som er rammet av krig og ufred innen 2010.

Hittil har organisasjonen nådd ut til 5,7 millioner.

- For to millioner kroner kan vi bygge 25.000 klasserom, eller gi 40 skole i Uganda lys med solcelle-kraft, sier markedssjef i Redd Barna Tove Hauge som var svært stolt over å få Nærum til å være årets forfatter.

Redd Barna kunne dessuten stolt melde at neste års bidragsyter er krimforfatteren Unni Lindell, som allerede har takket ja.

Knut Nærum har skrevet en bok i skrekksjangeren om en forsker som mener at livet går altfor fort og at høyt tempo er årsaken til verdens elendighet. Derfor vil han at menneskene skal bli mer like sneglene. Han utvikler et snegleserum - som selvfølgelig viser seg å få uante følger.

- Har du et bedre råd enn snegleserum for å senkte farten på verden?

- Ja, slå av TV-en, er Nærums krystallklare råd til Seher.nos lesere.

Satireprogrammet "Nytt på nytt" på NRK er til opplysning det mest sette programmet på TV i Norge med over 1 million seere de to siste fredagskveldene.

Har du et kjendistips? Tips oss på Seher@seher.no

LES OGSÅ: Stjal sprit fra Stordalen