Forfatter Jon Michelet er død

Ble 73 år gammel.

DØD: Den suksessrike forfatteren Jon Michelet er død. Han ble 73 år gammel. Foto: NTB Scanpix
DØD: Den suksessrike forfatteren Jon Michelet er død. Han ble 73 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

(Se og Hør): Den norske forfatteren Jon Michelet er død, 73 år gammel.

Det opplyser forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober Forlag i en pressemelding.

Jon Michelet døde lørdag kveld etter lengre tids sykdom. Han døde fredelig og rolig, med alle sine nærmeste rundt seg.

- Han var dypt elsket, og han kommer til å bli dypt savnet, sier kona Toril Brekke på vegne av familien.

Det var VG som først omtalte dødsfallet.

Michelet har de siste årene slitt med kreftsykdom, og fikk i fjor et tilbakefall.

- Jon Michelet har kreft i svelget. Han får nå behandling på Radiumhospitalet, opplyste forlagssjef Ingeri Engelstad i Oktober den gang.

Sykdom

Michelet har tidligere vært rammet av prostatakreft. I et intervju med Dagbladet i august i fjor forklarte forfatteren at det nye kreftangrepet kom som et sjokk.

- Hvorfor faen skulle jeg få kreft nummer to? Jeg har vært sint og forbanna på skjebnen, det har jeg virkelig.

STOR SUKSESS: Sjøkrigsserien har gjort Jon Michelet til en av Norges mesttjenende forfattere. Her er han avbildet hjemme på Larkollen i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STOR SUKSESS: Sjøkrigsserien har gjort Jon Michelet til en av Norges mesttjenende forfattere. Her er han avbildet hjemme på Larkollen i 2012. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Da han i 2008 var gjest i Anne Lindmos talkshow-program «Store Studio», forklarte han at bøkene om Vilhelm Thygesen hjalp ham gjennom prosessen første gang han ble syk.

Det å gi hovedpersonen samme sykdom i «Mordet på Woldnes», var nøye gjennomtenkt av forfatteren.

- Jeg fikk en diagnose som er alvorlig i juni, prostatakreft, og jeg skrev av meg min egen elendighet på Vilhelm Thygesen, samtidig som jeg gjorde det med et glimt i øyet, sa Michelet i tv-programmet.

Forfatteren og den tidligere Klassekampen-redaktøren innrømmet også at det hadde vært en tøff kamp, og at han følte at han måtte ta sykdommen alvorlig i boka.

- Det er veldig mye av meg i denne boka. Jeg tillater meg, i en kriminalroman som dette, å bruke personlige erfaringer, kanskje mer enn det som er vanlig i krim. Men jeg våger det, for jeg tenker at når man først skal skrive om et så alvorlig tema, så må man være åpenhjertig, sa Michelet.

Da det ble kjent at forfatteren var rammet av kreft i fjor, ble sjette bind av bokserien «En sjøens helt» utsatt.

- Det er et stort tap for norsk litteratur. Jon har et stort forfatterskap bak seg og skrev til det siste. Han rakk å fullføre storverket «En sjøens helt» og siste bind kommer ut til høsten, sier Engelstad til NTB.

- Han var en utrolig raus person som var full av fortellinger og kunnskap. Jon hadde et engasjement som ikke ligner noen andre, sier hun.

- Varm og sympatisk

Jon Michelet har i flere tiår vært en av Norges mest kritikerroste og mestselgende forfattere. Forfatter Tom Egeland mener at Michelet har spilt en enorm rolle hva gjelder norsk kriminallitteraturhistorie.

- Jon var en bauta i norsk kriminallitteraturhistorie. Sammen med Gunnar Staalesen banet han veien for det som ble den nye norske krimbølgen på 70-tallet. Hans kriminalromaner viste hans intense samfunnsengasjement, og han brukte krimformatet til å si noe om samfunnet og den verden vi lever i. De siste åra hadde han en enorm suksess med sine bøker om krigsseilere og norske sjøfolk under krigen. Han var en allsidig forfatter og en varm og sympatisk mann, sier Egeland til Dagbladet.

Michelet debuterte litterært i 1975 med kriminalromanen «Den drukner ei som henges skal». Han har utgitt romaner, barnebøker, skuespill og sakprosa. Bøkene hans er oversatt til tolv språk.

Flere av Michelets kriminalromaner med Vilhelm Thygesen i hovedrollen ble også brukt som grunnlag for kriminalserien «Thygesen» på NRK.