Unni Askeland:

- Forelsket

Den kjente kunstneren røper 26 år yngre flamme.

MALTE SEG SELV: Unni Askeland poserer ved siden av sitt selvportrett hjemme på Kløfta. Foto: Bjørn Ekker / Se og Hør
MALTE SEG SELV: Unni Askeland poserer ved siden av sitt selvportrett hjemme på Kløfta. Foto: Bjørn Ekker / Se og Hør Vis mer
Publisert

KLØFTA / OSLO (Se og Hør): I starten av august ble det kjent at Unni Askeland (61) har fått store deler av sitt livsverk ødelagt. Få uker før kunstnerens utstilling i Lillestrøm, en utstilling som åpner lørdag, ble lokalet der hun har oppbevart flere av maleriene sine, utsatt for en oversvømmelse.

En oversvømmelse som førte til store skader på en rekke av Askelands verk. Takket være intense arbeidstimer siden det, går utstillingen likevel som planlagt.

SKOLERETT: Én av deltakerne må svare på romanserykter allerede før «Farmen kjendis» 2024 er i gang. Video: Thea Hope/Rød Løper Vis mer

Tok til tårene

Se og Hør er på besøk hjemme hos den anerkjente og karismatiske kunstneren på Kløfta bare noen dager før åpning. Hun legger ikke skjul på at hun er svært glad for at hun omsider kom seg i havn.

- Jeg har jo visst en stund at jeg skulle ha denne utstillingen, men jeg har mistet kanskje halvparten av verkene mine i denne vannlekkasjen. Jeg har jobbet som fy den siste tiden for å få ferdigstilt nye verk, og for å få det til å bli en helhet, forteller hun.

RØPER FLAMME: En svært opptatt Unni Askeland røper at hun har møtt en mann som har gjort noe med henne. Det gjenstår å se om det bare blir med første kapittel. Foto: Privat
RØPER FLAMME: En svært opptatt Unni Askeland røper at hun har møtt en mann som har gjort noe med henne. Det gjenstår å se om det bare blir med første kapittel. Foto: Privat Vis mer

- Hvordan er det å stå i en sånn situasjon ?

- Da jeg først kom ned i atelieret begynte jeg å gråte. Det gikk en faen i meg, og det gjør det alltid. Jeg reiste meg opp og tenkte: «Søren heller, nå får det bare stå og tørke, mens jeg drar hjem og lager nye bilder».

Hun fortsetter:

- Det blir litt som å jobbe med «fanden i hælene». Men jeg fungerer kanskje veldig bra under press, og det har jeg gjort nå også.

- Alene i 12 år

Askeland, som på nyåret blir å se i TV 2-programmet «Farmen kjendis», får besøk av flere «Farmen kjendis»-venner under lørdagens åpning. Akkurat nå er hun mest glad for at vannlekkasjen ikke veltet hele prosjektet.

- Selvsagt kunne dette veltet alt. Men jeg har aldri vært typen som har gitt opp, jeg har fungert veldig bra med motstand. Så jeg vet ikke hva som hadde skjedd hvis alt falt på plass for meg. Økonomi, kjæreste, alt sånt. Hvis livet hadde falt på plass, da ville jeg vel kanskje klappet sammen.

STORT JAFS: Unni Askeland på epleslang i egen hage. Foto: Bjørn Ekker / Se og Hør
STORT JAFS: Unni Askeland på epleslang i egen hage. Foto: Bjørn Ekker / Se og Hør Vis mer

- Savner du en kjæreste?

- For å være ærlig: Jeg savner noen som deler ting med meg, som er til stede - enn bare på en telefon. Det hadde vært ok. Samtidig er jeg så vant til å være alene, da jeg har vært alene i 12 år.

Det var i 2012 at Se og Hør kunne avsløre at Unni Askeland og hennes daværende ektemann, Sverre Koren Bjertnes, hadde bestemt seg for å skilles.

Det betyr ikke at hun har vært helt alene siden det.

Røper forelskelse

- Han er en ung mann, gammel sjel. Bor oppi skogen.

Det er lett å bli nysgjerrig.

For Askeland snakker om en mann hun ble kjent med gjennom sjekkeappen Tinder i 2017, og som fortsatt spiller en stor rolle livet hennes.

Tematikken for det kommende arrangementet er nemlig «ubesvart kjærlighet», og i forbindelse med utstillingen har hun også gjort en diktbok med tegninger - en diktbok som utelukkende er rettet mot denne mystiske mannen.

- Han var her og fikk lese boken. Jeg sa til ham at han fikk velge om han ville bli eller gå. Han ble værende.

ÅPNER UTSTILLING: Den anerkjente kunstneren Unni Askeland åpner utstilling i Galleri Brogata 2 på lørdag. Utstillingen varer til langt ut i september. Foto: Privat
ÅPNER UTSTILLING: Den anerkjente kunstneren Unni Askeland åpner utstilling i Galleri Brogata 2 på lørdag. Utstillingen varer til langt ut i september. Foto: Privat Vis mer

- Dette er en mann som gjør noe med deg, tydeligvis?

- Han gjør noe med meg hele tiden. Men så kan det jo hende at jeg er litt vill og gal, jeg er nok veldig intens, direkte. Det er noe med det å være nære venner som alltid vil vare livet ut. Jeg skjønner jo ikke helt, skal du ikke ligge med meg liksom? Jeg blir helt tullete hvis jeg blir såpass forelsket i noen, sier hun, før hun legger til:

- Akkurat det med sex er en ting i vårt samfunn som kanskje er lett å få. Samtidig er kanskje det ikke så spennende heller. Hvis du skal være intim med noen, vil du kanskje at det skal være noen du liker på et vis.

- 35 er perfekt

- Du virker ganske forelsket?

- Ja, jeg er jo det. Og alle diktene i den boken, de er til ham.

Askeland røper at den hemmelige, mystiske mannen er 35 år gammel, 26 år yngre enn henne selv.

- Det er jo en viss aldersforskjell der, men 35 er en perfekt alder for meg.

- Så hvordan var det første møtet?

- Han ba på sine knær om å få komme å møte meg, og jeg var litt sånn: «Herregud som du maser», liksom. Og så sa jeg: «Ja, ja, du kan komme på lørdag, da er jeg hjemme alene». Så sto han i døra, og da tenkte jeg: «Kan du bare snu deg og gå»? Fordi jeg skjønte at jeg kom til å like denne mannen. Det har jo vært fint.

SØRGER: Unni Askeland har knapt vært ute av døra siden hun mottok dødsbudskapet for to dager siden. - Jeg har mistet en av mine beste venner. Det er bare grusomt. Hennes varmeste tanker går til døtrene og Märtha Louise. Foto: Frank Karlsen. Video: Kristoffer Løkås. Klipp: Emilie Rydning / Dagbladet TV Vis mer

Det første møtet mellom dem fant faktisk ikke sted før i januar i år, selv om de «matchet» allerede for seks år siden.

- Er det dette som kalles «ulykkelig kjærlighet»?

- Nei, jeg vil heller kalle det «ubesvart kjærlighet», sier hun til Se og Hør.

LES OGSÅ: Unni Askeland fikk livsverket ødelagt

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer