Kim Kardashian og North West:

- Foreldre har ikke rett til å bruke barna som de vil

Realitystjernen vekker oppsikt med magasinoppslag.

KONTROVERSIELL: Kim Kardashian vekker sterke reaksjoner på forsiden av Interview Magazine, der hun også har valgt å stille opp med sin lille datter, North West. Foto: Faskimile Interview magazine/ NTB scanpix
KONTROVERSIELL: Kim Kardashian vekker sterke reaksjoner på forsiden av Interview Magazine, der hun også har valgt å stille opp med sin lille datter, North West. Foto: Faskimile Interview magazine/ NTB scanpix Vis mer
Publisert

Helt siden 2007 har kameraene fulgt Kardashian-familien gjennom deres egen tv-serie, «Keeping Up with the Kardashians».

Serien, som nå er ute med sin 13. sesong, har bydd på intriger, romantikk, drama og lykkelige øyeblikk i den suksessrike familien.

I et nytt intervju med Interview Magazine, snakker Kim Kardashian (36) blant annet om hvordan det egentlig er å bli så godt som fotfulgt av tv-kameraene.

@interviewmag NOW #SHOTBYKLEIN

A post shared by Steven Klein (@stevenkleinstudio) on

- Til vanlig har vi pleid å ha tre måneder fri mellom hver sesong. Men denne gangen hadde vi kun to uker, så nå føles det som om vi alltid filmer, forteller hun.

- Barn mangler beredskap og robusthet

Den berømte realitystjernen og forretningskvinnen er gift med rapperen Kanye West (40), som hun har datteren North (4) og sønnen Saint (1) med.

Til Interview Magazine sier Kardashian at de har strenge regler for hvordan barna eksponeres i familiens realityshow.

- I noen sesonger er de ikke med i det hele tatt. I andre sesonger er de med litte grann, bare for å få vist litt personlighet, men handlingen er aldri om dem, forteller tobarnsmoren.

Imidlertid har Kardashian latt seg avbilde på forsiden av det glansede magasinet, sammen med sin fire år gamle datter. I tillegg til at både hun og datteren er intervjuet, følges saken av en bildeserie av Steven Klein der de to poserer sammen.

Bildene har allerede høstet mye oppmerksomhet - og kritikk - blant annet fordi realitystjernen er stylet til å likne USAs mest berømte førstedame, Jackie Kennedy, ifølge USA Today. Og The Hollywood Reporter melder at Twitter-brukere reagerer på at 36-åringens hud tilsynelatende er gjort mørkere for å matche datterens.

Saken fortsetter under bildet.

Barnepsykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch, sier til Dagbladet at denne typen eksponering kan være uheldig for små barn:

- Jeg er kritisk til at foreldre eksponerer barna sine offentlig, spesielt når mediet som brukes når svært mange mennesker. Det er ikke uten grunn at mange kjendiser, også i Norge, velger å beskytte privatlivet. Barn av kjendiser har ikke valgt å bli eksponert, og de har ingen beredskap eller robusthet til å møte den oppmerksomheten som følger.

- Ingen rett til å eksponere barna slik

I intervjuet med Interview Magazine, forteller Kardashian at hun er mer åpen for å vise fram barna sine på sosiale medier enn på tv-skjermen. Stjernen snakker også om hvordan eksponeringen av familien hennes har ført til at et utall fremmede har fått et forhold til henne og datteren.

- Når jeg er ute og folk roper navnet til North, det er da det blir rart for min del. Hun lever et så normalt liv hjemme, tro det eller ei, sier hun i intervjuet.

Professor Mørch framholder at foreldre ikke ukritisk bør påberope seg retten til å eksponere barna sine for offentligheten, det være seg på bladforsider, på tv eller i sosiale medier.

- De har ingen rett til å gjøre det. Barn er selvstendige individer, og ikke foreldrenes eiendom som gir dem rett til å bruke dem som de vil. Foreldrene er barnets verge, noe som forplikter dem til å beskytte dem og gjøre det som er til barnets beste. Hvis man vurderer å eksponere barnet sitt offentlig, må man spørre seg om det er til barnets beste. Jo oftere og mer barnet eksponeres, jo større er faren for å bli skadet av reaksjonene folk gir på eksponeringen, sier han.

Mørch tilføyer at foreldre må vurdere hvilke ulemper og skader som kan følge med det å eksponere barna sine offentlig. Han trekker fram flere konsekvenser - som Kardashian-familien utvilsomt kjenner til - deriblant plagsom oppmerksomhet, innskrenket frihet og mobbing.

- Prinsipielt skal også barn gi samtykke til slikt. I Norge skal barn si sin mening fra syv års alder og fra 12 år skal det selv bestemme. Fireåringer har ofte ikke innsikt i hva de deltar i. Derfor er det foreldrenes ansvar å foreta den vurderingen på barnets vegne, påpeker professoren.

- Hvilke konsekvenser kan det ha at mange kjendisbarn blir eksponert offentlig, eksempelvis gjennom sosiale medier?

- Det er mange eksempler på at barn av kjendiser som har vært eksponert mye offentlig, sliter med ettervirkninger. Det kan være i form av sosial tilbaketrekning, dårlig selvbilde, eller dårlig samvittighet for ikke å kunne matche forelderen. Men i dette bildet må vi alltid ta med at barn er forskjellige. Noen barn trives i rampelyset, og noen foreldre trekker barna med i sin virksomhet fordi barnet viser seg å ha samme talent som dem, legger Mørch til.

GRÅTKVALT: Det blå tårevått da Kim Kardashian West åpnet seg opp om hvordan hun taklet Paris-ranet og hvordan det har endret livet hennes. Hun gjestet TV-showet The Ellen Show. Video: EllenTube via TV3 Vis mer

Møter stadig kritikk

I skrivende stund har verken Kim Kardashian eller Interview Magazine kommentert den negative oppmerksomheten oppslaget har fått.

Tidligere har imidlertid Kardashian ikke gått av veien for å forsvare dattera mot kritikk. Ifølge UsWeekly har hun tatt til motmæle mot nettroll som har kritisert jentas spesiallagde antrekk, og i sommer slo hun tilbake da det ble hevdet at North gikk med korsett, ifølge Cosmopolitan.

I det ferske magasinintervjuet, røper for øvrig Kardashian at det er hun som pleier å mane familien til «krisemøter» når kritikk og kontroverser oppstår rundt dem, slik at de kan bli enige om hvordan de skal takle det.

Bare de siste månedene har medlemmer av den berømte Kardashian/Jenner-familien blitt gjenstand for tøff kritikk. Toppmodell Kendall Jenner (21), halvsøster av Kim Kardashian, har fått hard medfart for en Pepsi-reklame - som ble trukket tilbake.

Kendall og lillesøster Kylie Jenner (20) har dessuten vært nødt til å forsvare seg mot et søksmål fra en fotograf, mens Kim Kardashian selv er blitt beskyldt for å profittere det dramatiske ranet hun ble utsatt for i Paris i 2016.

LES OGSÅ: Prins Carl Philip avslørte kjønnet på babyen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer