Angrepet på Kongressen:

Fordømmer band-kameraten

Hardmetal-bandet Iced Earth tar avstand fra Jon Schaffer etter at han stormet Kongressen.

VEKKER REAKSJONER: Dette bildet viser rockestjerne Jon Schaffer (i blått) inne i Kongressens sete under opprøret 6. januar 2021. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB
VEKKER REAKSJONER: Dette bildet viser rockestjerne Jon Schaffer (i blått) inne i Kongressens sete under opprøret 6. januar 2021. Foto: Roberto Schmidt / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Flere er pågrepet etter stormingen av Kongressen, og enda flere er etterlyst. 6. januar ble historisk da opprørere kom seg på innsiden av den viktigste demokratiske bygningen i USA.

Blant dem som ble avbildet var ingen ringere enn gitarist og låtskriver i hardmetal-bandet Iced Earth, Jon Schaffer (52).

Iført Oath Keepers-hatt, som viser hans tilhørighet til den høyreekstreme antiregjerings-militsorganisasjonen med samme navn, peker en rasende rockestjerne til venstre for fotografen.

Etterlyst av FBI

Bandet har mange hundretusener følgere i sosiale medier, og har blant annet vært oppvarmingsband for det mer anerkjente, danske bandet Volbeat. De har også opptrådt i Norge ved flere anledninger.

Det er så langt ikke meldt om at 52-åringen er pågrepet, men på FBIs nettsider er han avbildet blant dem som er etterlyst.

TAP ELLER SEIER: Donald Trump har ved flere anledninger unngått å svare på om han vil søre for en fredfull overføring av makt dersom han taper valget mot Joe Biden. Vil han nekta å gå av? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Flere fans gikk ut på Twitter da bildene av musikeren dukket opp, og uttrykket sin skuffelse. At Schaffer tilhører det høyreekstreme miljøet er imidlertid ingen hemmelighet. Han har ved flere anledninger utrykket seg om hvor holdningene hans ligger.

Til tross for det velger nå bandkameratene hans å ta avstand fra handlingene hans. Søndag, flere dager etter stormingen av Kongressen, bryter de stillheten.

Krever rettferdighet

Innledningsvis skriver bandet at de har trengt tid for å prosessere informasjonen, og å få fakta på bordet før de kunne uttale seg.

«Vi tolerer absolutt ikke, eller støtter, opprøret eller voldshandlingene som opprørerne var involvert i 6. januar i kongressbygningen. Vi håper at alle dem som var involverte den dagen blir etterforsket og ført for retten og må svare for sine handlinger», skriver de.

Iced Earth nevner ikke Schaffer ved navn, men gjør det likevel klinkende klart at de ikke står ved hans side etter opprøret.

«Det er med knuste hjerter vi sender vår kjærlighet og medfølelse til alle som har følt smerte etter hendelsene 6. januar. Vi er dypt såret og våre hjerter går ut til familiene til dem som mistet livet den dagen. Det finnes ingen ord for å trøste. Bare vit at vi er med dere i deres sjokk, sorg og smerte», skriver bandet avslutningsvis.

Innlegget er signert gitarist Stu Block, bassist Luke Appleton, Jake Dreyer og Brent Smedley.

Åpent rasist

Schaffer selv har ikke gitt lyd fra seg siden onsdag, og det er ukjent hvor han befinner seg. Tidligere har han imidlertid ikke lagt skjul på andre kontroversielle synspunkter - som at han mener coronapandemien er «psykologisk krigføringskampanje mot menneskene».

Han har heller ikke vært fremmed for å dekke topplokket med sørstatsflagget, som særlig forbindes med støtte til det rasedelte samfunnet.

I dagens samfunn har flagget blitt et symbol på rasisme, og bruken av det vekker sterke reaksjoner.

RALLY: På nattens valgmøte i Florida kom president Donald Trump med nye utsagn som sjokkerer. Reporter: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Til tross for at bandet nå tar avstand fra ham, har de tilsynelatende ikke hatt noen innvendinger om at han tidligere har anvendt sørstatsflagget på scenen.

Det kan heller ikke være nytt for bandmedlemmene at Schaffer har tilhørt ytre høyre, ettersom dette ikke har vært noen hemmelighet fra offentligheten.
LES OGSÅ: -Er jeg gal som poster dette?

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer