Melania Trumps første år som USAs førstedame:

- Forbuket hennes er uten sidestykke

Eksmodellen er likevel amerikanernes favoritt i presidentfamilien.

ETT ÅR SOM FØRSTEDAME: At Melania Trump (47) har hatt et særdeles turbulent år som helt ny førstedame, er ingen hemmelighet. Nå tar ekspertene for seg hennes første år som presidentfrue. Foto: NTB Scanpix
ETT ÅR SOM FØRSTEDAME: At Melania Trump (47) har hatt et særdeles turbulent år som helt ny førstedame, er ingen hemmelighet. Nå tar ekspertene for seg hennes første år som presidentfrue. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): De møttes tilfeldig på The Kit Kat Club under New York Fashion Week i 1998. Eiendomsmogulen Donald Trump ankom festen med norske Celina Midelfart, men ble straks bergtatt av den 28 år gamle slovenske modellen Melania Knauss.

Tjue år senere kan Donald (71) og Melania Trump (47) feire sitt første år som USAs presidentpar.

Så langt har Melania - i rollen som førstedame - blitt kritisert for sin språkbruk, sine valg av antrekk, og sin kjølige framtreden overfor ektemannen under offisielle oppdrag. I tillegg har hun møtt kritikk for å påta seg en uortodoks rolle som «den usynlige førstedamen».

BEST LIKT: Etter sitt første år som førstedame er Melania den mest populære i Trump-familien. Foto: NTB Scanpix.
BEST LIKT: Etter sitt første år som førstedame er Melania den mest populære i Trump-familien. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

På tross av kritikken, viser målinger utført av CNN at Melania er den best likte i Trump-familien blant amerikanerne.

47-åringen har imidlertid et stykke å gå for å nå opp til tidligere førstedamer som Laura Bush og Michelle Obama. Nesten ett år ut i rollen, er likevel den slovenskfødte modellen like populær som det Hillary Clinton var under sin tid som førstedame.

Det står i sterk kontrast til ektemannen, som er den minst populære amerikanske presidenten på 70 år.

GLAMORØS FØRSTEDAME: Noe av årsaken til at amerikanerne liker Melania, skal være hennes glamorøse framtoning, hevder ekspertene. Foto: NTB Scanpix
GLAMORØS FØRSTEDAME: Noe av årsaken til at amerikanerne liker Melania, skal være hennes glamorøse framtoning, hevder ekspertene. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Hevet over folket

Den slovenskfødte modellen har lenge levd et liv i det mange vil anse som overflod. Både som modell og som Donald Trumps kone, har Melania menget seg med sosieteten, langt fra et liv som den gjengse amerikaner vil kunne gjenkjenne seg i.

Den glamorøse siden av presidentfruen trenger imidlertid ikke å være et problem, skal vi tro forsker og USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde. Han mener Melania visuelt sett har glamouren og elegansen til en førstedame, noe som også forventes.

- Folk vil ha et glamorøst presidentpar. Amerikanerne er skapmonarkister, og presidentparet er kongefamilien, mener han.

- De skal være folkelige, men hevet over folket, legger han til.

Heller ikke etter at Melania ble del av den politiske eliten har hun lagt fra seg sin luksuriøse livsstil. Snarere tvert imot. I presidentfamiliens biografi ved innsettelsen kunne man blant annet lese om presidentfruens egen smykkekolleksjon - noe som fikk flere til å se rødt.

Melania har også flere ganger blitt kritisert for sine dyre antrekk. Da hun talte om barns rettigheter og bekjempelse av barnefattigdom i FN, ble kjolen hun bar raskt poengtert som et paradoks, da den, ifølge BBC, hadde en prislapp på nærmere 25 000 kroner.

Likevel er dette småpenger i forhold til tidligere antrekk førstedamen har vist seg i.

Da presidentparet besøkte Italia i vår, dukket Melania nemlig opp i en jakke fra Dolce & Gabbanas høstkolleksjon. Designerne selv hedret henne og antrekket på sosiale medier, noe som kunne tyde på at jakka var gitt i gave. Jakka hadde en pris på over 430 000 kroner, en sum som ifølge Business Insider er svært nær årsinntekten til en gjennomsnittlig amerikaner.

LATTERLIGGJORT: Melania Trump er i hardt vær etter onsdagens tale i FN. USAs førstedame ønsket fokus på barn, men har i tillegg fått fokus på den svindyre, rosa kjolen hun hadde på seg. Video: CNN. Vis mer

- Amerikanerne forventer nok at deres førstedamer omgir seg med en høy grad av glamour. Jackie Kennedy ble et moteikon, som kone til en demokratisk president, sier skribent og politisk kommentator Eirik Bergesen til Se og Hør og fortsetter:

- Samtidig er Melanias forbruk uten sidestykke i presidenthistorien. Hun brukte for eksempel en million kroner på sin Dior-bryllupskjole. Samtidig ligger dette paradokset til familien. Trump selv er antielitismen som bygde formuen sin på gullbelagte bygninger med navnet sitt på.

Saken fortsetter nedenfor.

- FORBUK UTEN SIDESTYKKE: Melania og Donald Trumps pengeforbruk er ved en rekke anledninger blitt gjenstand for debatt. Foto: NTB Scanpix
- FORBUK UTEN SIDESTYKKE: Melania og Donald Trumps pengeforbruk er ved en rekke anledninger blitt gjenstand for debatt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kontroversiell sosialpolitisk sak

Det er kutyme at USAs førstedamer velger en sosialpolitisk sak å fronte. Mens Laura Bush frontet barns utdanning, og Michelle Obama et sunnere kosthold, har Melania hatt bekjempelse av nettmobbing som en av sine hovedprioriteringer.

Da hun tidligere i høst fikk sjansen til å tale til verdensledernes ektefeller om sin hjertesak under den årlige åpningen av FNs generalforsamling, gikk ikke tematikken upåaktet hen av Trumps motstandere.

Trump har nemlig ved flere anledninger gjennom valgkampen og sitt første år som president kommet med nedsettende kommentarer og sleivspark. Disse har vært rettet mot både politiske motstandere, journalister og andre meningsmotstandere. Senest i høst retweetet presidenten en manipulert video, der han selv slår en golfball som treffer Demokratenes forrige presidentkandidat, Hillary Clinton.

Både Bergersen og Mjelde er klare på at Melanias valg av sosial sak, er spesielt, gitt at hun er kone av presidenten som gjerne omtales som «Twitter-kongen».

- Det er en distraksjon for Melania at ironien er så oppe i dagen her. Hun hadde nok virket mer troverdig, dersom hun fant en sak som ikke kunne relateres til mannens mindre sympatiske sider, sier Mjelde til Se og Hør.

UKJENT BETYDNING: Donald Trump og kona Melania har fått mye oppmerksomhet etter flere videoer der Melania tilsynelatende unngår å ta hånden til ektemannen. Årsaken er foreløpig ikke kjent. Video: CNN / Twitter. Vis mer

Bergersen bruker imidlertid hardere skyts:

- Det er mildt sagt svært spesielt at hun i valgkampen valgte seg kampen mot nettmobbing som sin hovedprioritet, siden hun jo er gift med en president som er beryktet for nettopp sin trolling på nett av politiske meningsmotstandere, sier han, og legger til:

- Det kan enten bety at hun enten ikke har gitt opp håpet om å påvirke mannen sin positivt - eller at hun lever i tilnærmet selvfornektelse, sier Bergersen.

Anonym førstedame

Presidentparet har ved flere anledninger tiltrukket seg oppmerksomhet for samspillet seg imellom. Da paret besøkte Israel tidligere i år, gikk en video hvor Melania tilsynelatende slår vekk ektemannens hånd viralt på nett. Dette i tillegg til at hennes tidvis anstrengte ansiktsuttrykk har fått emneknagger som «Save Melania» og «Free Melania» til å florere på sosiale medier.

Mjelde mener disse «keitete» episodene ikke må tillegges for mye.

VIRALT: Donald Trump og førstedame Melania Trump ankom i dag Israel. Under besøket ble blant annet presidenten historisk, men det var noe helt annet som fikk folks oppmerksomhet. Video: CNN Les hele saken her: http://www.dagbladet.no/kjendis/67619152 Vis mer

- Donald Trump er en person som ofte behandler de rundt seg som rekvisitter når han opptrer offentlig. Det har bidratt til et par keitete episoder uten at man skal legge for mye inn i dem, sier Mjelde og legger til:

- Melania framstår som presidentens glamorøse trofékone som følger ham rundt, uten å gjøre mye ut av seg.

Ifølge Bergersen er Melania, i motsetning til ektemannen, ekstremt privat.

- Det er en motsetning til den siste førstedamen, Michelle Obama, og en enda tydeligere motsetning til en førstedame som Hillary Clinton, som var en av de mest profilerte og politiske førstedamene i historien, legger han til.

Til tross for det Mjelde omtaler som «en uvanlig lite synlig profil som førstedame», mener Bergersen menneskeliggjøringen av Trump blir Melanias fremste oppgave i årene som kommer.

- Hennes fremste oppgave blir å vise verden at Trump er mer menneskelig enn mediene framstiller ham. Ved å være en ung kvinne som snakker seks ulike språk, har hun også et stort uforløst potensial til å skape en kontrast til mannen sin, som ofte blir framstilt som overflatisk og gubbete.

Allikevel har hun også noen egne fadeser som krever en jobb, dersom hun vil heve sin popularitet som førstedame ytterligere i årene som kommer, mener Bergersen.

- Hun har fortsatt en stor jobb å gjøre for å kompensere for den store plagiatskandalen, da hun holdt en tale under republikanernes partikongress, hvor hun brukte identiske passasjer fra Michelle Obama, sier Bergersen.

LES OGSÅ: Det første offisielle bildet av Melania Trump splitter folket

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer