- Forbløffet over å høre at Robin hadde Parkinson

Michael J. Fox visste ikke at vennen Robin Williams hadde samme diagnose som ham selv.

STØTTET FOX: Robin Williams var allerede i 2004 på den røde løperen for innsamlingen til Michal J. Fox innsamling til Parkinson. Nå viser det seg at han selv hadde fått diagnosen før sin død.  Foto: All Over Pres
STØTTET FOX: Robin Williams var allerede i 2004 på den røde løperen for innsamlingen til Michal J. Fox innsamling til Parkinson. Nå viser det seg at han selv hadde fått diagnosen før sin død. Foto: All Over Pres Vis mer

SEOGHØR.NO: Skuespiller Robin Williams, som døde 63 år gammel mandag, led av sykdommen Parkinsons.

Det avslørte hans kone, Susan Schneider, i en uttalelse gjengitt av blant annet Huffington Post torsdag kveld. I fortiden har Williams vært åpen om sine problemer med rus og depresjon.

- Robins edruelighet var intakt og han var modig mens han kjempet sine egne kamper mot depresjon, angst, samt de tidlige stadiene av Parkinsons sykdom, som han fortsatt ikke var klar for å dele offentlig, uttaler hun.

TØFF KAMP: Michael J. Fox har i mange år kjempet mot Parkinsons og er svært opptatt av forskning på den uhelbredelige sykdommen.  Foto: 247PapsTV/Splash News/All Over Press
TØFF KAMP: Michael J. Fox har i mange år kjempet mot Parkinsons og er svært opptatt av forskning på den uhelbredelige sykdommen. Foto: 247PapsTV/Splash News/All Over Press Vis mer

Parkinson er en nevrodegenerativ sykdom som gir symptomer som muskelstivhet, bevegelseshemning og skjelvinger. Skuespiller Michael J. Fox (53) har kjempet mot den utfordrende sykdommen i over 20 år.

Og Michael J. Fox reagerte med forbløffelse over nyheten.

- Forbløffet over å høre at Robin hadde Parkinson. Ganske sikker på at han ga støtte til vårt fond før han fikk diagnose. En sann venn, jeg ønsker ham fred, skriver Michael J. Fox på Twitter.

Tidligere har han snakket om depresjonen han selv fikk da han fikk Parkinson.

- Mange mennesker som lider av Parkinsons får klinisk depresjon, og det er svært vanskelig for dem å håndtere situasjonen de er i, samtidig som de takler depresjonen, har Fox uttalt tidligere.

- Min første reaksjon var å begynne å drikke store mengder alkohol. Jeg pleide å drikke på fester, men jeg begynte å drikke alene. Hver eneste dag.

Fox slet enormt og «selvmedisineringen» holdt på i månedsvis.

- Til slutt valgte jeg terapi og da ble ting ble klarere for meg, sa han.

Terapien hjalp ham å innse at sykdommen ikke var en dødsdom, og deretter begynte livet hans gradvis å falle på plass igjen.

La seg inn frivillig

Williams var selv tørrlagt alkoholiker.

I juli la Robin Williams seg frivillig inn på et behandlingssenter i Minnesota i USA.

- Etter å ha jobbet non-stop på ulike prosjekter tar Robin nå muligheten til å fokusere på å fortsette å holde seg edru, noe han er veldig stolt over å ha klart, sa talspersonen hans til People den gangen.

Ifølge TMZ trekker ikke Williams' kone noen forbindelse mellom den uhelbredelige muskelsykdommen og dødsfallet, som skal ha vært selvmord. Hun er imidlertid opptatt av å vektlegge åpenhet og mot til å be om hjelp.

- Det er vårt håp at i kjølvannet av Robins tragiske bortgang, så vil andre finne styrken til å søke den omsorg og støtte de trenger for å behandle de problemene de står overfor, slik at de kan føle seg mindre redde, understreker Schneider i uttalelsen.

I kjølvannet av Robin Williams' brå død har en rekke stjerner, deriblant Kevin Spacey, Neil Patrick Harris og president Barack Obama, uttrykt sin sorg og hyllet den folkekjære komikeren på sosiale medier.

- Etter hans bortgang har alle vi som elsket Robin funnet noe trøst i den voldsomme strømmen av hengivenhet og beundring for ham fra de millionene av mennesker hvis liv han berørte, takker hun videre.

AKTIV: Robin Williams jobbet med en rekke prosjekter frem til sin død, blant annet TV-serien «The Crazy Ones» som hadde premiere i fjor. Her i en scene fra serien med Sarah Michelle Gellar. Foto: Supplied by LMK/All Over Press
AKTIV: Robin Williams jobbet med en rekke prosjekter frem til sin død, blant annet TV-serien «The Crazy Ones» som hadde premiere i fjor. Her i en scene fra serien med Sarah Michelle Gellar. Foto: Supplied by LMK/All Over Press Vis mer

- Hans største arv, utover hans tre barn, er begeistringen og gleden han tilbød andre, spesielt dem som kjempet med personlige problemer, fastslår Susan Schneider i pressemeldingen.

I tillegg til sin kone etterlater Robin Williams seg barna Zachary Pym Williams (31), Zelda Rae Williams (25) og Cody Alan Williams (22).

LES OGSÅ: - Jeg drakk alene hver eneste dag