KEiiNO:

- Forberedt på å leve på mastercardet

KEiiNO satser alt før Eurovison, koste hva det koste vil.

SATSER ALT: KEiiNO har satt alt utenom Eurovision på vent. Foto: Privat
SATSER ALT: KEiiNO har satt alt utenom Eurovision på vent. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Om en drøy måned setter den norske gruppen KEiiNO snuta mot Israel og Tel Aviv, hvor de skal representere Norge i Eurovision. De vant nordmenns hjerter i Oslo Spektrum i mars, og nå står Europa for tur.

Den ferske gruppa, bestående av den samiske rapperen og joikeren Fred Buljo, sangeren Alexandra Rotan og sanger og låtskriver Tom Hugo, er storfavoritter i konkurransen, og da Se og Hør snakket med trioen før helgen var de klare for å gi alt.

Men det har sin pris.

- Vi har planer om å fortsette med KEiiNO etter Eurovision også, så vi bør ha litt låter klare til alle konsertene vi skal ha i sommer, sier Tom Hugo.

- Jeg skjønte med en gang at dette må vi bare fortsette med. Kjemien var helt topp og responsen var så god, så vi skjønte vel alle tre at dette er noe vi må fortsette med, fortsetter Fred.

- Vi har jo fått en enorm eksponeringsmulighet i Europa, så såklart har vi kommet for å bli, legger Alexandra til.

KLARE FOR EUROPA: Lørdag formiddag satt KEiiNO snuta mot Europa. Første stopp er Amsterdam. Foto: Privat
KLARE FOR EUROPA: Lørdag formiddag satt KEiiNO snuta mot Europa. Første stopp er Amsterdam. Foto: Privat Vis mer

Tom Hugo legger ikke skjul på at de tre i gruppen er svært forskjellige, men at det er få som kan matche de med både en same og en homofil. Han påpeker at de er heldige i Norge, hvor det er mer akseptert å være den man er enn andre steder i Europa, noe de ser frem til å gå i bresjen for.

- Tror dere at denne deltakelsen kan åpne flere dører for samer og homofile?

- Absolutt. Jeg håper og tror at flere kan kjenne seg igjen i det vi synger om og budskapet vi kommer med. Kanskje de finner en slags trygghet i oss, sier Alexandra.

Setter livet på vent

Utad later mye til at gruppen har kjent hverandre i lengre tid, men det er ikke tilfelle. De tre møttes nemlig for første gang i studio i begynnelsen av desember, bare fire dager før låta måtte være sendt inn til NRK.

- Ingen visste at vi skulle gå så godt sammen, så det er ting som har gått vår vei, sier Tom Hugo.

- Men det må jo ha vært noen utfordringer underveis?

ÅRETS VINNER: Keiino skal representere Norge i den internasjonale finalen i Israel. Reporter: Henriette Eilertsen. Video: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- Ikke oss i mellom, nei. Men så klart at hvis man vil nå frem til folket, så krever det kjempehardt arbeid, poengterer Alexandra.

Mens Fred Buljo har tatt seg permisjon fra jobben i barnehage, har Alexandra utsatt studiene sine. Det er ofringer de føler at de er nødt til å gjøre for å få suksess.

Kredittkort

- Det er klart dette er en investering, for vi tjener ikke noe penger på dette her, men vi har troen på at hvis vi gjør en god nok innsats nå, så får vi forhåpentligvis nok fans til at vi kan reise, spille og skrive ny musikk, sier Tom Hugo og fortsetter:

- MYE NERVER: Alexander Rybaks kvinnelige dansere, Lisa Børud og Lene Kokai Flage, tar deg med bak scenen, hvor de forbereder seg til den avgjørende semifinalen 10. mai. Video: Privat / Ingrid Cogorno Vis mer

- Fordelen med at vi gjør dette på denne måten er at vi har mulighet til å inkludere venner og familie. Nå har vi med oss mora til Alexandra på tur så hun kan hjelpe oss, lillebroren er merch-ansvarlig og min mann er en del av låtskriverteamet, mens vi har spilt inn i kjellern til faren til Fred. Så vår måte å holde kontakten med familien er egnetlig å få de til å jobbe for oss, sier han lattermildt.

- Tom, du sier at dere ikke tjener noe særlig på dette her nå, hvordan får dere ting til å gå rundt økonomisk?

PÅ PLASS: Trioen har allerede vært en svipptur i Tel Aviv. Foto: Privat
PÅ PLASS: Trioen har allerede vært en svipptur i Tel Aviv. Foto: Privat Vis mer

- Vi satser på at vi streamer nok til at vi får dekket inn de fleste kostnadene vi har. Nå har vi også fått invilget 20 000 i reisestøtte fra Music Norway, noe som hjelper veldig godt på.

- Jeg har noen kredittkort og sånne ting, så vi får satse på at det holder, fortsetter han.

Det tar ikke lang tid før Fred ironisk skyter inn «konkursbo KEiiNO».

- Det blir ofte sånn at man må satse på kredittkort. Nå har vi streamet tre og en halv million, så det blir litt penger av det, men det kommer ikke før om tre måneder, forklarer Tom.

Alle tre er forberedt på å investere.

- Det kan hende vi må ringe og tigge til våre lokale banker i begynnelsen av mai, så hvis det er noen der ute som har lyst til å invistere, så tar vi imot alt, sier Tom spøkefullt.

SIKKER PÅ SEIER: Familien til MGP-vinner Fred Buljo, var så sikker på seier, at de bestilte hotell i Tel Aviv, hvor Eurovision finalen holdes, allerede for fjorten dager siden. Video: Marie Røssland. Reporter: Henriette Eilertsen. Foto: Andreas Fadum Vis mer

LES OGSÅ: - Jeg skal aldri være med i reality igjen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer