Vida Lill Berge:

Forbannet etter NRK-exiten

Tidligere «Paradise Hotel»-vinner og P3-profil Vida Lill Berge hadde 12 kontrakter i NRK. Så sa det stopp.

OPPGJØR: Vida Lill Berge var ansatt i P3 i litt under tre år. Nå tar hun et oppgjør med en ukultur i mediebransjen, angående bruk av midlertidig ansatte. Foto: NRK
OPPGJØR: Vida Lill Berge var ansatt i P3 i litt under tre år. Nå tar hun et oppgjør med en ukultur i mediebransjen, angående bruk av midlertidig ansatte. Foto: NRK Vis mer
Publisert

Å gå som midlertidig ansatt er en prøvelse for mange, uavhengig av hvilken bransje man er i. Spesielt i mediebransjen er tematikken en gjenganger. Den såkalte treårsregelen, som i arbeidsmiljøloven handler om at man har rett på fast ansettelse om man har hatt en jobb i tre sammenhengende år, skremmer flere.

Får man fast jobb eller mister man arbeidsplassen like før de tre åra er omme? Kontrakter med kort varighet og en usikker fremtid i møte kan gå hardt utover psyken, noe tidligere «Paradise Hotel»-vinner og P3-profil Vida Lill Berge (29) kan skrive under på.

I et intervju med fagbladet Journalisten forteller hun åpent om hvordan det var å måtte forlate statskanalen og P3 etter å ha vært der i to år og elleve måneder - på hele 12 forskjellige kontrakter. Da hun ble informert om at de ikke hadde planer om å fornye kontrakten, eller gi henne fast jobb, brast radioprofilen sammen i tårer.

Tok til tårene

- Jeg grein. Jeg hylgrein på jobb. P3 var drømmejobben min, og jeg trodde jeg hadde gode muligheter til å bli værende. Jeg fikk inntrykk av at de ønsket å ha meg der, at de ønsket å satse på meg.

Nå, et år senere, har hun vært gjennom de fleste følelser på registeret.

Tidligere vinner av Paradise Hotel, Vidal Lill Gausemel løper nok en gang gjennom hotellet helt naken. Dette gjorde henne som Web-reporter for TV3 i forbindelse med daværende Paradise-sesong. Vis mer

- Jeg har vært trist og lei meg, forbanna, og bitter. Jeg kan fortsatt begynne å grine av det på fylla, fordi det opplevdes så dramatisk, sier hun til Journalisten.

I løpet av tiden si i radiokanalen rakk hun å være med på flere prosjekter. Hun var programleder «Norske Tilstander», og ledet også VG-lista-turneen. Berge var også å se i P3-aksjonen i to år.

Det var i mars i fjor at det ble kjent at Berge skulle slutte i P3. Den gang fortalte hun at det dreide som at hun ikke fikk ny kontrakt, og hun la heller ikke skjul på den gang at situasjonen var «kjip». Saken har derimot blusset opp igjen nå, i forbindelse med at Journalisten har skrevet en rekke artikler om midlertidighet i bransjen.

- Stor belastning

Til Se og Hør sier hun at den siste perioden før exiten var tung.

- Jeg vil si at det har vært en stor belastning, spesielt psykisk. Det å leve midlertidig, og ikke helt vite om du har jobb neste måned, er veldig stressende. Det gjør noe med selvtilliten din i jobben - at du ikke føler deg bra nok, sier hun åpent.

- Lærer av feilene

Camilla Bjørn, redaktør i P3, forteller til Se og Hør at de skulle ønske Berge satt igjen med en annen opplevelse av P3 som arbeidsgiver.

- Det er ikke en utstrakt bruk av midlertidige i NRK, men vi skal ha ryddige forhold for alle uansett tilknytningsforhold. I midlertidige ansettelsesforhold er det helt avgjørende at vi i P3 er tydelige overfor de som kommer inn hva rammene for ansettelsesforholdet er, hva de kan vente seg i tiden hos oss - og at vi følger dem godt opp underveis, sier Bjørn, og fortsetter:

- Vi etterstreber å være en tydelig arbeidsgiver, særlig fordi vi i P3 har mange unge medarbeidere som har sitt første møte med arbeidslivet. Gjør vi feil ønsker vi å lære av dem.

Ifølge fagbladet bruker NRK nesten tre ganger så mange midlertidige nå som for tre år siden. Flere i situasjonen har fortalt om hvordan dette har vært psykisk belastende - noe Berge kan skrive under på.

Håper på opprydding

Berge har vært redd for å brenne bruene hun har til NRK, og mener at det av den grunn har vært vanskelig å åpne seg om tematikken. Tilbakemeldingene har heldigvis vært gode etter at hun tok et oppgjør med ukulturen.

- Det er veldig mange andre midlertidige ansatte og vikarer som har tatt kontakt, og som sier at det er kult at jeg står frem med fullt navn og at de kjenner seg igjen i saken, sier hun.

Hun forteller at det har vært vanskelig å gå som arbeidsledig, fordi man ofte finner mye mening i å ha en jobb. Når den forsvinner, blir det vanskelig. Likevel er hun ved godt mot, og håper at hun kanskje kan finne seg noe til høsten. Hun vil gjerne fortsette med radio, og vil inn i P4-gruppa.

- Jeg håper at jeg får komme tilbake igjen i P5 eller P4-gruppa når corona er ferdig, sier hun optimistisk.

VILT STUNT: Niklas Baarli er kjent for å by på seg selv. Det har han gjort en rekke ganger opp gjennom sin karriere, og under den årlige P3aksjonen, har det gått hardt utover utseendet hans. Vis mer

I en epost til Journalisten skriver Camilla Bjørn at midlertidig kontrakter og vikariater kan gi verdifull erfaring og kompetanse, som kan være et fortrinn i konkurransen om faste stillinger i NRK eller utenfor NRK.

«De faste stillingene må lyses ut, fordi det skal være fair og fri konkurranse om dem», forteller Bjørn i e-posten.

Til Se og Hør sier Berge at hun håper problemene blir tatt hånd om, slik at andre skal slippe å oppleve det samme som henne.

- Camilla sa at det var trist å høre, og det var fint. Jeg håper bare at hele systemet i NRK kan ryddes litt opp i, sånn at det blir mindre bruk av vikarer og midlertidige ansatte hvor det uansett ikke er håp for å få lengre stillinger eller faste ansettelser, avslutter den tidligere P3-profilen.

SNAKKER UT: På P3 Gulls prisutdeling i november, troppet realitykjendis Adrian Sellevoll opp ny kjæreste, youtuber Amalie Olsen. Nå kan han fortelle at de aldri var sammen og hvorfor de lurte alle. Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/Rød Løper Vis mer

LES OGSÅ: - Han er ingen fan

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer