Lothepus

Forbanna etter millionsmell

De gode inntektene fra fjoråret kom med noen uforutsette problemer.

PENGEGLIS: Fjoråret viste seg å være svært gunstig for Leif Einar Lothe økonomisk. Men med store, uventede inntekter, kommer også den etterfølgende skattesmellen. - Er vel bare å betale dritten, sier han. Foto: Lars Eivind Bones
PENGEGLIS: Fjoråret viste seg å være svært gunstig for Leif Einar Lothe økonomisk. Men med store, uventede inntekter, kommer også den etterfølgende skattesmellen. - Er vel bare å betale dritten, sier han. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

2017 var et gullår for deltakerne fra den første sesongen av «Farmen kjendis» på TV 2. Programmet ble ett av de mest sette i kanalens historie, og mange «glemte» kjendiser fikk seg en ny renessanse.

Profiler som Petter Pilgaard (38), Tore Petterson (39), Vendela Kirsebom (51) og Leif Einar «Lothepus» Lothe (48) har nærmest vært ustoppelige fra å entre rampelyset, og man kunne knapt åpne ei avis uten at en av dem - eller de resterende deltakerne - smilte mot deg.

VENNSKAP: Petter Pilgaard og Leif-Einar Lothe viste å sette pris på vennskapet sitt da de ankom årets finalefest for Farmen Kjendis 2017. Video: Christian Roth Christensen / Reporter: Henriette Eilertsen Vis mer

Publisitet genererer oppdrag. Mange av kjendisene jobber frilans, og er avhengig av blant annet konferansierjobber for å få ting til å gå rundt. For Lothepus sin del er derimot situasjonen en litt annen.

- Ras forbanna

- Jeg driver fire-fem firmaer nå, noen av dem har kommet etter «Farmen kjendis», sier han til Se og Hør.

Han har blant annet gitt ut egen musikk, kondomer, gensere og annet merch i det foregående året. I tillegg eier han Nå Maskin AS, et selskap som driver med sprenging, maskinutleie og andre byggeprosjekter. Totalt er han involvert i seks selskaper, samt at han investerer i eiendom i både Odda og Bergen på si.

ARBEIDSKAR: Leif Einar Lothe har nok å drive med, og mye av det er svært innbringende. Det kan kanskje forklare årets ville skattesmell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
ARBEIDSKAR: Leif Einar Lothe har nok å drive med, og mye av det er svært innbringende. Det kan kanskje forklare årets ville skattesmell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Slikt blir det penger av, men i 2017 gikk ting kanskje litt over styr for den karakteristiske oddingen.

- Jeg fikk restskatt på tre millioner, og ble ras forbanna, forteller han oppgitt.

- Det er sikkert noen som har regnet feil, da. Har tjent for mye da, for faen. I fjor gikk alt til himmels, kan du si.

Enkelte av firmaene han driver er enkeltmannsforetak. Modellen her er at man betaler forskuddsskatt på det man tror man tjener, og dersom man overstiger det, kan man fort havne i skattesaksa. Lothe ønsker ikke å si hvor mye han tjente i fjor, men det var flere millioner.

- Tjent litt

Likevel tar han ikke spesielt tungt på smellen som for mange ville ha betydd personlig konkurs.

- Det er jo ikke noe å tenke på det, jeg kan ikke gå rundt og være ras forbanna for alltid. Det er vel bare å betale dritten.

- ALDRI I VERDEN: Leif Einar «Lothepus» Lothe ble med Petter Pilgaard på botox-salong. Der ga «Farmen kjendis»-deltakeren streng beskjed om at han i hvert fall ikke skulle ha noe «botinoks», som han selv kaller det. Video: God Kveld Norge, TV 2 Vis mer

- Ble du overrasket?

- Jeg var ikke klar over akkurat det beløpet, så det var irriterende. Det er sikkert andre ting jeg kunne brukt de pengene på, som å utvikle nye ting i stedet for å betale i skatt, i alle fall. Men det er politikerne, det, sier han kontant.

Med røyken, kaffekoppen og den karakteristiske ullgenseren på, forteller vestlendingen at han allerede har betalt tilbake beløpet han skylder staten.

- Husk at dette bare var restskatten. Du kan jo tenke deg hvor mye jeg egentlig har skattet, sier han, og svarer bekreftende på at det er 50 prosent.

- Men da har du jo tjent en del?

- Jeg har tjent litt, men rik blir jeg ikke, det går jo mest i skatt, forteller han.

«SKAM»?: Jeg skammer meg aldri. Sist jeg skamma meg var jeg ferdigskamma på et halvt minutt. Hjemme på kjøkkenet sitter Lothepus og samboeren Randi Sørum. Dagbladet utfordrer paret i kjendisquiz. Hvor mye tror du at de kan? Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Årets kjendis

Det har gått i ett for forretningsmannen fra Odda siden han stakk av med seieren i «Farmen kjendis». I tillegg til å spille inn populære «Fjorden Cowboys», ha egne bedrifter og gjesteopptredener i diverse andre tv-program, har han til stadighet vært å se på arrangementer i Oslo.

På Se og Hørs kjendisgalla i januar ble han blant annet kåret til «Årets kjendis», en tittel som var vel fortjent. I Norge var han nemlig den mest googlede personen i 2017. Spørsmålet om «hvem faen er Lothepus?», som skapte debatt på Dagbladets flater, var det med andre ord mange som satt inne med.

KJENDISPARTY: Lothepus tilbragte en periode mye tid i Oslo, og var på flerfoldige arrangementer. Her poserer han med kjendisstylist Jan Thomas. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KJENDISPARTY: Lothepus tilbragte en periode mye tid i Oslo, og var på flerfoldige arrangementer. Her poserer han med kjendisstylist Jan Thomas. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Likevel er det ikke til å stikke under stol at han har trukket seg litt tilbake nå. Sist gang han skapte overskrifter med egne uttalelser var i februar, da han beskrev årets «Farmen kjendis»-deltakere på følgende vis:

- Det har vært jævlig mye grining der inne og masse drama. Da vi spilte inn, hadde vi et mye bedre samarbeid med hverandre og vi kom bedre overens. Nå er det masse drittunger på en gård. Det er ingen som irriterer meg spesielt mye, men de lager mye drama synes jeg, sa han til Se og Hør den gang.

I mai ble det for øvrig kjent at Lothes biografi «Går det til helvete, så går det til helvete» var en del av nynorskeksamen for avgangselever ved videregående skoler rundt om i Norge. Elevene fikk i oppgave å drøfte en tekst fra boka.

Lothepus var glad han ikke selv satt ved skolebenken akkurat nå i mai.

- Jo, jeg er glad for at det ikke er jeg som har eksamen og må svare på den oppgaven. Jeg vet ikke hvordan det hadde gått, sa han muntert.

LES OGSÅ: - Et samfunn hvor dette er normalt vil jeg ikke leve i

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer