Michaela Delér:

Følte på skam etter avgjørelsen

Svenske Michaela deler ærlig om et tøft valg.

ABORT: Svenske influencer Michaela Byggmark Delèr ble gravid for tredje gang, men denne gangen var det annerledes. Foto: Skjermdump / Instagram / Michaela Byggmark Delèr.
ABORT: Svenske influencer Michaela Byggmark Delèr ble gravid for tredje gang, men denne gangen var det annerledes. Foto: Skjermdump / Instagram / Michaela Byggmark Delèr. Vis mer
Publisert

Den svenske influenseren Michaela Byggmark Delér (33) har to barn sammen med tidligere alpinist Jens Byggmark (36).

For to uker siden oppdaget Delér at hun var gravid for tredje gang, men denne gangen kjente hun ikke på den samme gleden av å se de to strekene på graviditetstesten som tidligere.

Derfor valgte paret å ta abort, noe 33-åringen mener få i hennes situasjon snakker om.

Etter litt frem og tilbake valgte influenseren å dele opplevelsen på Instagram og i Elle.

ÅPENHET: Delèr ønsker mer åpenhet rundt abort og vil fjerne skam og skyld. Foto: Skjermdumt / Instagram / Michaela Bymmark Delèr.
ÅPENHET: Delèr ønsker mer åpenhet rundt abort og vil fjerne skam og skyld. Foto: Skjermdumt / Instagram / Michaela Bymmark Delèr. Vis mer

Vil ikke ha flere barn

«Jens og jeg er trygge på vår beslutning om å ikke få flere barn», skriver Delér i hennes egen spalte i svenske Elle.

Videre skriver 33-åringen at hun er veldig takknemlig for de barna paret allerede har, men at de ikke ønsker et barn til.

«Jeg føler det er en form for skam eller skyldfølelse over dette? Jeg følte på det også. Men det burde ikke være det. Jeg tenker det er viktig å snakke mer om dette, og derfor velger jeg å gjøre det», skriver hun på sin Instagram-historie.

VILLA: Bli med på innsiden av drømmeboligen til Janni Delér på Kypros. Video: Klarna Vis mer

Fysisk og psykisk tungt

Delér ringte direkte til en klinikk og fikk en time. Der fikk hun konstatert at hun var gravid og fikk all informasjon hun trengte om abort.

Hun fikk også en tablett for å starte prosessen på klinikken og tabletter til å ta med hjem, skriver hun i Elle.

Det tok noen timer før aborten startet, noe som Delér beskriver som tungt fysisk og psykisk. Likevel kjente hun seg trygg i avgjørelsen da alt var i gang og graviditets-hormonene var på vei ut av kroppen.

Allerede dagen etter valgte influenseren å deles sine tanker rundt aborten.

«Jeg har googlet erfaringer, snakket med venner som jeg vet har gått gjennom det samme, men ellers føler man seg ganske alene. Derfor valgte jeg å snakke åpent om dette, fordi jeg ønsker å fjerne skammen og skyldfølelsen som ligger bak det å ta abort, uansett grunn», skriver Delér i Elle.

SKJULT: Da «Basic Bitch» sesong 3 ble spilt inn, måtte Emilie Skolmen finne finurlige måter å holde gravidmagen skjult. Reporter: Thale Kristensen. Video: Celina Morken/ Rød Løper Vis mer

Mye skam

Hun legger vekt på at det er rettferdig at en kvinne skal ha kontroll over sin egen kropp, og sender et stikk til de strenge abortreglene som finnes i flere land, deriblant USA og Polen.

Delér føler seg privilegert og takknemlig for å ha muligheten til å gjennomføre en trygg abort.

«Jeg syns alle har rett til å bestemme over sin egen kropp, det er - og burde være - en absolutt menneskerett, for alle. Det burde ikke bety noe hvilket land du bor i. Og det burde ikke ha noe å si hvorfor man gjør det, og det burde ikke være skamfullt», skriver hun på Instagram-historie.

Delér fikk en rekke henvendelser etter å ha delt på Instagram, og peker derfor på at abort er et problem i Norden også.

For selv om det er mulig å gjennomføre en trygg abort her, mener hun at det er mye skam og skyld knyttet til abort.

«Jeg er så glad, for at noen starter å snakke om dette. Tusen takk! Håper du føler deg bedre», skriver en tilhenger under et nytt Instagram-innlegg hvor Delér takker for støtten.

En annen skriver: «Takk for at du er åpen og snakker om det! Vi kvinner må heve stemmene våre - sammen!»

Se og Hør har ikke lykkes å komme i kontakt med i Michaela Byggmark Delér i forbindelse med denne saken.

LES OGSÅ: Sharon Stone: Avslører hemmelig abort

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer