«The Fappening»:

- Følte jeg ble gruppevoldtatt av hele planeten

Jennifer Lawrence tar bladet fra munnen om nakenbilde-lekkasjen.

ÅPNET: Jennifer Lawrence ble i 2014 offer for hacking, som sørget for at flere private bilder av henne dukket opp på nett. Nå forteller hun at hendelsen har gått tungt inn på henne. Foto: NTB scanpix
ÅPNET: Jennifer Lawrence ble i 2014 offer for hacking, som sørget for at flere private bilder av henne dukket opp på nett. Nå forteller hun at hendelsen har gått tungt inn på henne. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert

(Se og Hør): I september 2014 opplevde flere av Hollywoods største skuespillere sitt livs store mareritt. Jennifer Lawrence (27), Kate Upton (25) og Ariana Grande (24) var blant dem som ble rammet av «The Fappening», der flere hundre nakenbilder av kjente kvinner ble lagt ut på nett.

I fjor ble en av hackerne bak dømt til 18 måneders fengsel for hackingen og publiseringen, men det har ikke leget sårene det påførte de rammede kjendisene.

Nå forteller «Hunger Games»-stjernen Jennifer Lawrence om konsekvensene bildelekkasjen fikk for henne. Det er over tre år siden hun fikk beskjed av sitt eget team om at pikante bilder av henne selv dukket opp på nettet, men hun husker følelsen som om det var i går.

- Krenkende

- Jeg tror at jeg faktisk fortsatt prosesserer det, sier hun til Hollywood Reporter.

Det var Apples skysystem iCloud som ble hacket i 2014. J-Law, som hun er kjent som, fikk beskjed om hendelsen tidlig i prosessen.

- Sikkerhetsteamet mitt tok kontakt da vi først fant ut av hva som hadde skjedd. Det skjedde minutt for minutt, og det var nesten som en gisselsituasjon - der de publiserte et og et bilde i timen, forteller hun.

Der og da husker hun at hun opplevde hendelsen som «utrolig krenkende», og at hun tror store deler av verdens befolkning har sett bildene. Totalt ble rundt 600 kvinner angrepet av hackeren, som brukte såkalt «phishing» for å få tak i sensitive opplysninger som passord og andre private detaljer.

Saken fortsetter nedenfor.

Jennifer Lawrence snubler på den røde løperen på vei for å skrive autografer til fansen på X-men-premieren. Vis mer

«Phishing» er en betegnelse på noen som fisker etter slik informasjon, og gjøres blant annet ved å sende falske, men troverdige, e-poster. Lawrence kunne ikke engang møte nye mennesker uten at bildene ble tatt opp.

- Jeg følte at jeg ble gruppevoldtatt av hele planeten, det var liksom ikke en eneste person i verden som ikke kunne finne de bildene. Man kunne liksom være på en grillfest og noen viste bildene fram på telefonen sin, forteller hun.

Hun forteller at de vurderte å saksøke Apple i første omgang, men at de la fra seg ideen. Det fordi skaden allerede hadde skjedd, og et utfall i retten kunne ikke rette opp i at bildene allerede florerte på nettet.

Brøt sammen

I fjor sommer sto to menn fram som ansvarlige for hackingen. Politiet opplyste at de to mennene ikke har noe med hverandre å gjøre, men at de ble avslørt av samme FBI-team. Dommen kom forrige høst for en av de tiltalte.

Den 36 år gamle mannen er idømt en fengselsstraff på 18 måneder, for det som ble omtalt som «nakenbilde-lekkasjen i 2014, der flere av de mest private øyeblikkene til dusinvis av Hollywood-kvinner ble lekket».

Politiet skal aldri ha funnet noe bevis for at den dømte mannen delte eller lastet opp bildene noe sted. Straffen på 18 måneder er mild i forhold til hva han maksimalt kunne fått for forbrytelsen, som var fem år i fengsel.

Saken fortsetter nedenfor.

I rettsdokumenter kom det også fram at «Hunger Games»-stjernen Jennifer Lawrence brøt sammen da føderale agenter skulle motta forklaring fra henne.

Det var i september 2014, én måned etter at de private bildene hennes var blitt smurt ut over internett.

- Hun ble veldig opprørt, og jeg måtte avbryte intervjuet på et tidspunkt på grunn av hennes reaksjon på det vi diskuterte, skrev en FBI-agent.

- Hun sa hun fikk angstanfall, og var tydelig skjelven, skriver agenten i rettsdokumentene.

Saken fortsetter nedenfor.

SEX OG FISING: Kim Kardashian gjestet Jimmy Kimmels talkshow, men skuespiller Jennifer Lawrence stilte spørsmålene, - og det var ikke helt normale spørsmål. Video: CNN Vis mer

Kjent problem

I 2012 ble en mann dømt til 10 års fengsel for å legge ut nakenbilder av Hollywood-stjernen Scarlett Johansson på Internett. Også kjendiser som Christina Hendricks, Blake Lively og Olivia Munn er tidligere blitt ofre for telefonhacking.

Det er ikke bare i utlandet dette skjer. I november gikk håndballspiller Nora Mørk til anmeldelse av flere personer, etter at private bilder av henne dukket opp på nettet. Lenker til bildene ble spredt av flere, og Mørk fikk støtte fra flere hold da hun sto fram.

- Det setter jeg så absolutt pris på. Dette er jo ikke greit. Jeg har fått masse meldinger siden mandag, sa hun.

Blogger og artist Sophie Elise Isachsen har også gått til anmeldelse av enkelte Facebook-brukere, etter at krenkende bilder av henne ble spredt på lukkede fora. Saken ble henlagt, men er gjenopptatt etter klage fra advokaten.

LES OGSÅ: - Det er jo ikke noen porno-film vi lager

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer