Carl I. Hagen:

Følte han mistet moren to ganger

Morens Alzheimer-sykdom ble en sterk opplevelse for Carl I. Hagen.

- TRIST: I 2008 døde moren til Frp-veteranen Carl I. Hagen. Hun hadde Alzheimer, og i et nytt intervju forteller den tidligere politikeren om hvordan han taklet sykdommen hennes da det var som verst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
- TRIST: I 2008 døde moren til Frp-veteranen Carl I. Hagen. Hun hadde Alzheimer, og i et nytt intervju forteller den tidligere politikeren om hvordan han taklet sykdommen hennes da det var som verst. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Sjeldent har en norsk politiker klart å skape så mye blest som tidligere Frp-leder Carl I. Hagen (72).

Han var partiets formann fra 1978 til 2006. I 2009 trakk han seg derimot ut av politikken, men har beholdt sin posisjon som en samfunnsdebattant. Han har dessuten også vært med i «Skal vi danse».

I et intervju med VG snakker 72-åringen blant annet om savnet etter venner og den åpne støtten til USAs nyvalgte president Donald Trump.

Men Carl åpner seg også opp om noe helt annet. I intervjuet forteller han om forholdet til foreldrene, og spesielt hvordan det var å ha en mor, Gerd Gamborg, med Alzheimer. Carl sier at de forsøkte å hjelpe henne - helt til siste slutt.

Moren måtte bli dårligere

- Det var trist å være vitne til. Jeg har vært gjennom alt dette som har med eldreomsorg å gjøre, fra hun begynte å bli senil, sier han til avisen og fortsetter:

- Vi prøvde å få henne på sykehjem, men da fikk vi spørsmål fra legen om hun hadde gått ute om natten i nattkjole. Da vi svarte nei på spørsmålet, fikk vi beskjed om at hun ikke var klar for sykehjem, forteller han åpenhjertig.

Politikerens mor måtte ifølge sykehjemmet bli enda dårligere før hun var klar for innleggelse. På dette tidspunktet var hun allerede syk, og hadde eksempelvis problemer med å skru av og på TV-en.

ÅPNER SEG: I et nytt intervju forteller Carl I. Hagen om hvordan det var å ha en mor som med Alzheimer. Foto: NTB scanpix
ÅPNER SEG: I et nytt intervju forteller Carl I. Hagen om hvordan det var å ha en mor som med Alzheimer. Foto: NTB scanpix Vis mer

Derfra gikk det bare nedover med henne, åpner han seg om i intervjuet.

- På slutten, på sykehjemmet, det siste året: Hvis jeg trodde hun kjente meg igjen, så hadde jeg en god dag, forteller han.

På spørsmål fra journalisten om Carl på en måte mistet moren to ganger, først til sykdommen, og så til døden, svarer han ja. Gerd døde den 5. mai i 2008.

Han har tidligere snakket om at han selv er redd for å bli dement.

- Min mor, som døde for noen år siden, hadde Alzheimer. De siste to åra hadde hun en god dag hvis jeg trodde hun kjente meg igjen da jeg besøkte henne. Med andre ord var det veldig mange ganger at det ikke var noe tegn til gjenkjennelse. Det håper jeg at Eli og mine egne barn slipper, fortalte han til Dagbladet i 2013.

69-åringen innrømmer at han er bekymret for at han kan ha arvet morens lidelse.

- Ja, det bekymrer meg - for jeg kjenner at jeg husker dårligere. Jeg husker mennesker, ansiktene deres, men har problemer med å finne navnet, eller å huske hvor og når jeg traff dem, fortalte FrP-veteranen til Dagbladet.

Frp-nestoren har også vist en myk side av seg selv de siste årene. Da partiet feiret 40 år på Saga kino i april i fjor, fikk han kona Eli (69) til å gråte med sine velvalgte ord.

- Jeg hadde ikke greid det uten Eli ved min side. Det er Eli som skal ha disse blomstene og det er Eli som er mest glad i blomster, sa Hagen på scenen.

En rørt Eli Hagen kom så opp på scenen og mottok blomstene fra sin ektemann. Til Seoghør.no fortalte politikerfruen at overrekkelsen kom som et sjokk.

- Jeg var ikke forberedt på at jeg skulle bli kalt opp og få blomster. Jeg gråter lett, så du må ikke ta det så tungt.

LES OGSÅ: - Føles som om jeg har vunnet allerede

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer