Ivanka Trump:

- Følte at jeg sviktet alle rundt meg

Presidentdatteren ble rammet av fødselsdepresjon tre ganger.

SNAKKER UT: Selv om Ivanka Trump er en forretningskvinne med bein i nesa, blir også hun utsatt for livets utfordringer. Foto: NTB scanpix
SNAKKER UT: Selv om Ivanka Trump er en forretningskvinne med bein i nesa, blir også hun utsatt for livets utfordringer. Foto: NTB scanpix Vis mer

(Seoghør.no): Én av åtte kvinner i USA blir rammet av fødselsdepresjon - enten under graviditeten eller etter at de har født, ifølge NHI. Dette er derfor ikke en veldig uvanlig tilstand, og derfor heller ikke uvanlig å snakke om.

Tidligere har blant andre sangstjernen Adele Adkins (29), modell Chrissy Teigen (31) og filmstjernen Sarah Michelle Gellar (40) delt sine historier om den vanskelige tiden de gikk gjennom etter at de ble mødre.

Nå føyer også Ivanka Trump (35), datteren til president Donald Trump (71), seg inn i rekken av kjente personer som velger å snakke om utfordringene hun har vært gjennom hele tre ganger.

GIFT OG KOLLEGER: Ivanka Trump og Jared Kushner giftet seg i 2009 og har tre barn sammen. Kushner er seniorrådgiveren til svigerfaren, president Donald Trump. Foto: NTB scanpix
GIFT OG KOLLEGER: Ivanka Trump og Jared Kushner giftet seg i 2009 og har tre barn sammen. Kushner er seniorrådgiveren til svigerfaren, president Donald Trump. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Jeg var rammet av fødselsdepresjon etter at jeg fødte alle mine tre barn. Det var en veldig vanskelig tid for meg, sier hun i talkshowet «Dr. Oz Show», ifølge Us Weekly.

- Viktig å snakke om

Ivanka Trump har datteren Arabella (6) og sønnene Joseph (3) og Theodore (18 måneder) med ektemannen Jared Kushner (36).

Overfor den kjente tv-legen Mehmet Cengiz Öz, forklarer hun at fødselsdepresjonen fikk henne til å kjenne på følelsen av at hun sviktet alle rundt seg.

- Jeg følte at jeg ikke levde opp til mitt potensial som forelder, som entreprenør eller som leder.

På spørsmål om hvorfor hun nå ønsker å fortelle om dette, svarer hun at det egentlig aldri var noe hun planla å dele med offentligheten.

- Det er veldig viktig å snakke om, og jeg betrakter meg selv som en veldig hardtarbeidende person. Jeg er ambisiøs, lidenskapelig og drevet, men dette er faktisk noe som påvirker foreldre verden rundt, forklarer hun.

BUET UT: Førstedatter, og president Trumps assistent, Ivanka Trump, deltok på «Womens20 summit» i Berlin. Her beskrev hun faren som en forkjemper for kvinner og familier. Det var ikke publikum helt enig i. Video: CNN / NTB Scanpix Vis mer

- Ble besatt av babyen

Som nevnt har flere kjente personer tidligere fortalt at barseltiden ikke ble helt som verken forventet eller ønsket.

«Hallo»-sangeren Adele Adkins, som fødte sønnen Angelo James Konecki i 2012, fortalte overfor bladet Vanity Fair i fjor at hun selv ble hardt rammet av fødselsdepresjon.

- Det skremte meg. Jeg visste allerede at fødselsdepresjon kunne trigge forskjellige følelser. Blant annet at man ikke ville være i nærheten av sitt eget barn, frykt for å skade barnet, eller frykt for at man ikke gjør en god nok jobb. I mitt tilfelle ble jeg besatt av babyen. Jeg følte meg veldig utilstrekkelig. Det føltes som om jeg hadde tatt mitt livs verste valg, sa Adkins til magasinet i 2016, ifølge Reuters.

Også den norskættede modellen Chrissy Teigen, som er gift med artist John Legend (38), har valgt å være åpen om utfordringene hun sto overfor etter at hun fødte datteren Luna Simone (1) i fjor.

- Jeg klarte ikke å skjønne hvorfor jeg var så ulykkelig, skrev Teigen i et lengre innlegg i magasinet Glamour.

Hun skrev videre at hun tilbrakte de fleste dagene på nøyaktig samme sted i sofaen og at energinivået var svært lavt.

- Jeg klarte sjeldent å samle nok energi til å komme meg opp i andre etasje på soverommet. John sov på sofaen med meg, noen ganger fire netter på rad. Etter hvert hadde jeg klær inne i spiskammerset, så jeg skulle slippe å gå ovenpå når John gikk på jobb. Jeg kunne ofte bryte ut i gråt, helt plutselig.

Situasjonen gjorde at hun omsider oppsøkte legehjelp.

- Blir bedre

Det samme gjorde skuespiller Sarah Michelle Gellar etter at datteren Charlotte Grace (7) kom til verden.

«Å få barn er fantastisk, det forandrer livet, og man er sjelden forberedt på det. Jeg elsker barna mine over alt på denne jord. Men som mange andre kvinner, ble jeg rammet av fødselsdepresjon etter at mitt første barn ble født», skrev hun til et bilde av seg selv og sjuåringen på Instagram i mai.

Videre skrev hun at hun ble bra etter å ha mottatt profesjonell hjelp.

«Jeg fikk hjelp og kom meg gjennom, og hver dag siden har vært den beste gaven jeg kunne bedt om. Til dere som går gjennom dette, vit at du ikke er alene og at det faktisk blir bedre».

Ifølge Helsenorge starter rundt en tredel av alle fødsels- og barseldepresjoner under graviditeten, og hvert år vil også anslagsvis 3000-9000 barselkvinner være plaget av nedstemthet og depresjon her til lands.

LES OGSÅ: Synnøve Skarbø ble rammet av fødselsdepresjon