Anne Brith Davidsen:

- Folk truer både på Snapchat, nettforum og på telefon

43-åringen tar et oppgjør med nettmobbere i boka «Kvinner som hater kvinner».

KVINNER SOM HATER KVINNER: Det tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen er aktuell med boka «Kvinner som hater kvinner», som slippes på selveste kvinnedagen 8. mars. Her leser hun et utdrag fra boka, som tydelig vekker sterke følelser hos den nybakte forfatteren. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Ingunn Doholt Vis mer
Publisert

«En kakebakende superkjendis. Tenk om jeg virkelig klarer det? Lite ante jeg om at den drømmen skulle bli virkelighet, og at det jeg faktisk hadde ønsket meg, skulle bli det jeg endte opp med å hate mest, det som ødela livet mitt.»

Slik avslutter den tidligere toppbloggeren Anne Brith Davidsen (43) forordet i boka «Kvinner som hater kvinner». Boka ble lansert fredag, kort tid etter at Davidsen kunngjorde at hun legger ned bloggen.

43-åringens blogg, som har tatt for seg baking og matlaging, men også temaer som økonomi, livsstil og familieliv, har i flere år vært blant landets mest leste. Davidsen har i fire sesonger også vært blant profilene i TV 2-serien «Bloggerne». Så fikk hun nok av hetsen livet som toppblogger medførte.

I det hun omtaler som et «jordskjelv», tar hun nå et kraftig oppgjør med nettrollene og den sjikaneringen og mobbingen som foregår i anonyme nettforumer.

- Da jeg bestemte meg for å legge ned bloggen, ville jeg gjøre det med et smell, sier hun til Se og Hør.

«Ødelagt livet mitt»

Davidsen forventer reaksjoner på boka, og er godt forberedt på akkurat det. Oppvasken mener hun likevel er helt nødvendig slik hun opplever at samfunnet har utviklet seg, og hevder hun har en rekke av Norges toppbloggere i ryggen.

- Hvis noen skal si noe om det som foregår, så er det meg som skal gjøre det. Jeg er liksom en slags «bloggmamma». Det er jeg som er eldst, og jeg har stått i mediestormer før. Og foreløpig har det kommet mest positive tilbakemeldinger på tematikken.

- Hva mener du med at det har «ødelagt livet» ditt?

BOKAKTUELL: I boka «Kvinner som hater kvinner», tar den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen et sterkt oppgjør med nettmobbing. Foto: Christian Roth Christensen
BOKAKTUELL: I boka «Kvinner som hater kvinner», tar den tidligere bloggeren Anne Brith Davidsen et sterkt oppgjør med nettmobbing. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg har alltid vært en sprudlende og positiv jente, men som ikke har vært så opptatt av sminke og utseendet. Men når man får daglige negative kommentarer på utseendet, på øyne, nese, øyebryn, føflekker, hender og tær - det er rett og slett ingen deler av kroppen min som ikke er diskutert - da kommer man til et punkt hvor man skjønner at dette ikke lenger går.

Vis mer

- Mødre verst

I boka publiserer hun en rekke anonyme kommentarer og negative meldinger som gjennom årene er skrevet om henne. Som tittelen antyder, opplever eks-bloggeren helt klart kvinner som de verste nettmobberne. Gjerne mener hun det er voksne mødre, som også får et helt kapittel i boka dedisert til seg. Men det har også vært tilfeller med menn, forklarer hun.

Kritikken fra Davidsen rettes særlig mot foreldre som først forsøker å lære barn om mobbing, for så å selv fyre løs med kommentarer og trusler mot andre på nett. Hun mener hovedproblemet ligger i at flere forum tillater anonymitet. Det vil hun til livs.

MEDIESTORM: At boka kan skape reaksjoner fra flere hold, er Anne Brith Davidsen sikker på. Men hun håper også den vil bidra til positive endringer når det kommer til anonym sjikanering på nett. Foto: Christian Roth Christensen
MEDIESTORM: At boka kan skape reaksjoner fra flere hold, er Anne Brith Davidsen sikker på. Men hun håper også den vil bidra til positive endringer når det kommer til anonym sjikanering på nett. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

- Jeg har fått meldinger der det står at jeg ikke er verdt noe, og at det er best at jeg dør. Når det treffer deg på et punkt hvor du kanskje har det litt tungt, er aleine og er litt nedfor, blir det veldig tøft. Folk truer både på Snapchat, nettforum og på telefon. Det er rett og slett ikke verdt det, framholder hun.

I flere tilfeller mener hun den «uskyldige» anonyme hetsen mot henne på nettforumer, har utviklet seg til en besettelse og et personhat mot henne.

- Det starter i det små med en slengbemerkning eller et stikk, men utvikler seg over tid til å bli en besettelse for noen. Så drar de det med seg i inn i det virkelige livet, hvor de kanskje har posisjoner med mulighet til å utøve en makt og til å misbruke sin posisjon.

Hun har ofte fått høre at hun har valgt det selv. Et liv som blogger gjør en til en offentlig person, og sjikanering av offentlige personer er slett ikke et nytt fenomen. Selv forteller hun å ha mottatt flere beklagelser etter at bokas tematikk er blitt kjent.

- Men mange mener du må tåle kritikken?

- Jeg skal selvsagt tåle kritikk, men skal man godta alle de stygge kommentarene? Selv om man er en offentlig person, er det straffbart å true. Som advokat Sol Elden skriver i forordet i boka, har dette også en strafferettslig side, sier hun.

Den tiende sesongen av «Bloggerne» er rett rundt hjørnet, og profilene avslører øyeblikkene de gruer seg til å se. Vis mer

- Angrer ikke

Det er angivelig ikke bare Davidsen selv som har fått kjenne på hets og kommentarer. Bakgrunnen for 43-åringens beslutning om å legge ned bloggen, er nettopp det hun oppfatter som trusler, også mot dattera. Dette har ført til at Davidsen frykter for barnas sikkerhet.

- Man kan finne ut alt om et menneske i dag, hvor de bor, hvor de går på skole, hva de gjør. Det har vært meldinger til barnevern, idrettslag og skole. Enkelte har ingen skrupler. Hvem har noe med hva slags karakterer lærere gir til barna mine?

Hun har til stadighet hørt at hun burde skåne barna fra eksponering på bloggen. Hun erkjenner at hun kan ha gjort feilvurderinger i løpet av de flere tusen blogginnleggene hun har publisert gjennom årene, men tar likevel kritikken med ro.

- Jeg har tatt et valg om meg og min familie, sammen med barna og deres fedre. Vi har et tett og nært forhold alle sammen, og jeg har ikke publisert noe de ikke synes er greit. Vi har bestemt dette i fellesskap.

- Angrer du på noe?

- Jeg har selvfølgelig tråkket feil mange ganger, og publisert noe jeg i ettertid har tenkt at jeg ikke skulle ha gjort. Ved et par tilfeller har jeg også slettet innlegg. Men jeg har aldri angret på valget om eksponering.

Fnyser av kritikken

Davidsen har selv fått kritikk for sin håndtering av kommentarer fra anonyme personer. Blant annet skrev DN at Davidsen både hadde ringt en leser og truet med anmeldelse, i tillegg til å kontakte personens arbeidsgiver. Hun skal også ha gått langt i å forsøke å avsløre personen bak den anonyme bloggsiden «Bloggomtoppbloggere».

- At noen føler seg truet av at jeg konfronterer dem med oppførselen deres, tar jeg med ro. Jeg har aldri sjikanert eller hetset andre. Det eneste som funker mot nettmobbere, er konfrontasjon. De må tørre å stå fram. Også barn og unge blir hetset og sjikanert på det groveste av folk som skjuler seg bak anonymitet, og dette må det gjøres noe med.

ANGRER IKKE: Davidsen avskriver ikke at hun har gjort noen feilvurdering på de tusenvis av blogginnleggene hun har publisert gjennom åra som blogger. Likevel angrer hun ikke på valget om å eksponere barna. Foto: Christian Roth Christensen
ANGRER IKKE: Davidsen avskriver ikke at hun har gjort noen feilvurdering på de tusenvis av blogginnleggene hun har publisert gjennom åra som blogger. Likevel angrer hun ikke på valget om å eksponere barna. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Fortsetter i rampelyset

Selv om hun insisterer på at vi aldri igjen vil se en personlig blogg fra Anne Brith Davidsen, forsvinner 43-åringen likevel ikke helt fra rampelyset.

Til Se og Hør kan hun fortelle at hun allerede er i gang med flere prosjekter, blant annet en ny bakebok som lanseres til høsten. Hun starter også opp nettstedet franskemakroner.no, i tillegg til at hun vil påta seg en form for manager-rolle i det nyoppstartede mediebyrået Blogghuset. Hun har også fortsatt flere hundre tusen følgere på sosiale medier.

- Spør du meg om hvor jeg er om fem år, så håper jeg kanskje at jeg har skrevet fem bakebøker. Men først skal jeg reise rundt i Norge og møte mange av de fantastiske kvinnene som har heiet på meg, men som jeg aldri har hatt tid til å møte. For dem er det mange av.

LES OGSÅ: - Jeg dater ikke menn uten barn

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer