Kvinner som faller for drapsdømte:

- Folk tror jeg er gal

Derfor sendte de brev til fengselet.

FORELSKET SEG I LIVSTIDSFANGER: Felles for disse tre kvinnene, er at samtlige har innledet romantiske forhold til menn som er dømt for brutale drap. Eksperter har vist til flere hypoteser om hva som kan være bakgrunnen for et slikt ukonvensjonelt valg. Foto: NTB Scanpix
FORELSKET SEG I LIVSTIDSFANGER: Felles for disse tre kvinnene, er at samtlige har innledet romantiske forhold til menn som er dømt for brutale drap. Eksperter har vist til flere hypoteser om hva som kan være bakgrunnen for et slikt ukonvensjonelt valg. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De blir blant annet omtalt som «fengselsfruer» - kvinner som av ulike årsaker skriver frierbrev og forelsker seg i livstidsfanger.

Et utenkelig scenario for mange, men fenomenet er langt fra nytt. Temaet ble senest satt på dagsorden i den foreløpig siste sesongen av «Making a Murderer», samt «Conversations with a Killer: The Ted Bundy Tapes» på Netflix.

- Jeg tror at kjendisfaktoren er ganske viktig for disse kvinnene, sier samlivsekspert og professor i psykologi, Frode Thuen, til Se og Hør.

Som historien har vist - også her hjemme i Skandinavia - får drapsdømte tilsendt lange kjærlighetsbrev, der kvinner uttrykker fascinasjon og sterke følelser for kriminelle som har begått den verste form for lovbrudd.

- Selvfølgelig galt

Senest i fjor sommer sa en kvinnelig fengselsbetjent opp jobben sin i Vestre Fængsel i Danmark, der ubåtkaptein Peter Madsen (48) innledningsvis sonet sin livstidsdom for drapet på svenske Kim Wall. Bakgrunnen for oppsigelsen var det danske Ekstra Bladet omtalte som «en flørt» mellom de to.

Blant annet ble det oppdaget omfattende brevveksling mellom fengselsbetjenten og Madsen. Kvinnen, som er i 40-åra, forklarte senere i et større intervju med Ekstra Bladet at hun begynte å oppsøke Madsen flere ganger i løpet av arbeidsdagen.

DRAP: Peder Madsen soner en livstidsdom for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. I fengselet innledet han et forhold til en kvinnelig fengselsbetjent, som senere måtte si opp jobben. Her er Madsen avbildet foran ubåten i 2008. Foto: NTB Scanpix
DRAP: Peder Madsen soner en livstidsdom for drapet på den svenske journalisten Kim Wall. I fengselet innledet han et forhold til en kvinnelig fengselsbetjent, som senere måtte si opp jobben. Her er Madsen avbildet foran ubåten i 2008. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kommunikasjonen og samtalene foregikk gjennom celledøren hans - selv med visshet om at det kunne koste henne jobben.

- Det er selvfølgelig galt. Det er sånt man ikke skal gjøre, men vi gjorde det likevel. Mer er det ikke å si om det. Jeg vet ikke om det utvikler seg til noe mer. Det kan jeg ikke vite med 100 prosent sikkerhet, sa hun.

- Skimte en sårbarhet

Hvorfor enkelte kvinner blir sterkt tiltrukket av kriminelle menn, finnes det ikke noe konkret svar på. Samlivsekspert og professor i psykologi, Frode Thuen, har imidlertid luftet flere hypoteser overfor NRK tidligere.

- Jo mer sterke eller bisarre disse handlingene er, jo tydeligere tror disse kvinnene at de kan skimte en slags sårbarhet. Man ønsker å komme i kontakt med den sårbare sjelen som ligger bak alt dette vonde, forklarte han til NRK i 2011 i forbindelse med artikkel om norgeshistoriens verste massedrapsmann og kjærlighetsbrev som han har fått tilsendt.

- Det er all grunn til å tro at dette er kvinner som lever isolert og i sin egen verden, mente Thuen den gang.

Det finnes altså lite forskning på hvem disse kvinnene er. Eksperter har derimot vist til begrepet hybristofili, som dreier seg om «å være seksuelt tiltrukket av personer som har begått alvorlige forbrytelser eller soner lange fengselsstraffer».

PEKER PÅ KJENDISFAKTOREN: Samlivsekspert og professor i psykologi ved Høgskolen på Vestlandet, Frode Thuen. Foto: Samfoto / NTB Scanpix
PEKER PÅ KJENDISFAKTOREN: Samlivsekspert og professor i psykologi ved Høgskolen på Vestlandet, Frode Thuen. Foto: Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

Overfor Se og Hør forklarer Thuen at det kan ligge flere faktorer til grunn.

- Det er, så vidt jeg vet, først og fremst de høyprofilerte gjerningsmennene som tiltrekker seg beundrere og beilere. Men uansett hva som ligger under, er det all grunn til å tro at dette er ensomme og mistilpassete kvinner som mangler korrektiv fra omgivelsene, eller som avskjærer seg fra venner og familie.

- Ville stille ut liket

I 2014 ble det kjent at en av USAs mest beryktede og omtalte kriminelle, Charles Manson, hadde forlovet seg med den da 26 år gamle Afton Elaine Burton.

Sistnevnte har forklart at hun ble tiltrukket av kultlederen på grunn av hans «utseende og miljøfilosofi». Ifølge Time opprettet Burton kontakt med Manson allerede som 17-åring, og besøkte ham jevnlig i fengsel fra 2007 fram til hans død 20. november i 2017.

«ONDSKAPENS ANSIKT»: Den beryktede drapsmannen Charles Manson er blitt beskrevet som djevelen selv for måten han fikk andre til å begå drap for seg. I 2014 forlovet han seg med Afton Elaine Burton, som var fast bestemt på at Manson var uskyldig. Foto: NTB Scanpix
«ONDSKAPENS ANSIKT»: Den beryktede drapsmannen Charles Manson er blitt beskrevet som djevelen selv for måten han fikk andre til å begå drap for seg. I 2014 forlovet han seg med Afton Elaine Burton, som var fast bestemt på at Manson var uskyldig. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Som leder for den såkalte «Manson»-familien forledet han medlemmene til å utføre ni bestialske drap i Los Angeles-området i 1969. Manson selv begikk ingen drap, men instruerte «familiemedlemmene», for det meste unge kvinner, til å ta liv.

Drapet som vekket mest oppsikt var det på den høygravide skuespilleren Sharon Tate (26), og hennes fire venner.

For sin medvirkning til drapene ble Manson først dømt til døden, en dom som senere ble omgjort til livstidsdom. Ifølge CNN mente Burton at kjæresten var uskyldig, og drev flere nettsider til støtte for ham.

- Folk tror at jeg er gal. Men de skjønner det ikke. Dette er det som er riktig for meg. Det var dette jeg var født til å gjøre, uttalte Burton, også kjent som «Star», overfor Rolling Stone i 2013.

Historien skulle derimot ikke få en eventyrslutt. I 2015 meldte nemlig Independent at forlovelsen var brutt, etter at massemorderen skal ha fått nyss om at Burton hadde økonomiske motiver ved giftermålet. Hun ønsket angivelig å sikre seg rettighetene til kroppen hans når han døde, for så å tjene penger på å stille ut liket i en glasskiste.

Påstanden er senere blitt benektet på det sterkeste av Burton, som omtalte eksforloveden som en «nær venn» helt fram til det siste, skriver Fox.

- Dum eller løgner

Den amerikanske seriemorderen Richard «The Night Stalker» Ramirez begikk noen av de mest brutale drapene i Californias historie mellom 1984 og 1985.

Ramirez slo, kvalte og knivstakk sine ofre, og brøt seg flere ganger inn i private hjem, hvor han drepte menn og voldtok kvinner, ifølge NTB. Som selvproklamert «djeveltilbeder», etterlot han seg også satanistiske symboler ved flere av åstedene, ifølge New York Times.

DJEVELTILBEDER: Under rettsaken viste Richard Ramirez fram et pentagram i håndflaten sin. Seriemorderen skal angivelig ha sagt «hyll satan» i løpet av rettsprosessen. Foto: AP / NTB Scanpix
DJEVELTILBEDER: Under rettsaken viste Richard Ramirez fram et pentagram i håndflaten sin. Seriemorderen skal angivelig ha sagt «hyll satan» i løpet av rettsprosessen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Etter at Ramirez ble pågrepet i 1985, fikk både drapsmannen og hans grusomme handlinger bred nyhetsdekning. Ifølge BBC mottok Ramirez store mengder beundringsbrev etter arrestasjonen - deriblant fra frilansjournalisten Doreen Lioy.

Ett år før Ramirez ble dømt til døden for å ha utført 13 groteske drap, forlovet Lioy seg med seriemorderen. Tross dommen, giftet paret seg 3. oktober 1996.

NYGIFT: Doreen Lioy avbildet på vei ut av San Quentin State Prison i California 3. oktober 1996. Her har hun akkurat giftet seg med seriemorderen Richard Ramirez. Foto: AP / NTB Scanpix
NYGIFT: Doreen Lioy avbildet på vei ut av San Quentin State Prison i California 3. oktober 1996. Her har hun akkurat giftet seg med seriemorderen Richard Ramirez. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
DREPTE OG VOLDTOK: Richard Ramiez ble funnet skyldig i 13 drap, fem drapsforsøk, elleve voldtekter og 14 innbrudd. Foto: NTB Scanpix
DREPTE OG VOLDTOK: Richard Ramiez ble funnet skyldig i 13 drap, fem drapsforsøk, elleve voldtekter og 14 innbrudd. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I et intervju med CNN året etter giftermålet forklarte Lioy hvorfor hun falt for ektemannen.

- Han er snill, morsom, og sjarmerende. Jeg mener han er en fantastisk person. Han er min beste venn.

Kona mente at Ramirez var uskyldig dømt, og erkjente samtidig at hun var innforstått med at andre kunne oppfatte henne som sinnssyk eller naiv.

- Eller dum eller at jeg er en løgner. Jeg er ingen av delene. Jeg har full tiltro til ham. Etter min mening fantes det langt mer fellende bevis i saken mot O.J. Simpson, sa hun til CNN i 1997.

Mens han fortsatt ventet på å bli henrettet, døde Ramirez av naturlige årsaker på Marin General Hospital i California 7. juni 2013. Kona har siden holdt seg borte fra offentlighetens søkelys.

SPORLØST FORSVUNNET: Fire år gamle Madeleine McCann forsvant sporløst i Portugal i 2007. Nå lanserer Netflix en ny dokumentar om mysteriet. Video: Netflix Vis mer

Giftet seg

Også Erik (48) og Lyle Menendez (51), som sonet livstidsdommer for drapet på sine foreldre, giftet seg med kvinner som de møtte under soning.

Erik var 18 år og Lyle var 21 år den skjebnesvangre kvelden i slutten av august i 1989.

De skal ha skutt sine velstående foreldre i deres hus i Beverly Hills. Hollywood-businessmann José Menendez (45) ble skutt seks ganger med et våpen hans sønner hadde kjøpt noen dager før angrepet. Kona Kitty (47), en tidligere skjønnhetsdronning, ble skutt ti ganger.

Førstnevnte møtte Tammi Saccoman etter lengre tids brevveksling i 1997, hvor paret giftet seg to år seinere.

FORTSATT GIFT: Erik og Tammi Mendez var først brevvenner, før de ble forlovet og senere giftet seg. Foto: NTB Scanpix
FORTSATT GIFT: Erik og Tammi Mendez var først brevvenner, før de ble forlovet og senere giftet seg. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2005 forklarte Tammi Menendez, kona til Erik, overfor NBC at hun anså ektemannen som sin beste venn.

- Jeg vet hva slags hjerte og sjel han har. Jeg vet hva som skjedde den natten. Og jeg forstår, sa hun.

Møttes to dager før bryllupet

Sammen med sin nå avdøde fetter, Angelo Buono, skapte den amerikanske seriemorderen Kenneth Bianchi (67) enorm frykt i Los Angeles mellom 1977 og 1978. Duoen fikk tilnavnet «The Hillside Stranglers», fordi de etterlot maltrakterte lik i åssidene rundt Los Angeles. Ofrene var mellom tolv og 28 år gamle.

Til tross for den grusomme tiltalen, stoppet det ikke kvinner fra å sende brev til fengselet.

BLE BEUNDRET: Kenneth Bianchi giftet seg også under soning. Bruden, Shirlee Book, møtte ikke sin kommende ektemann før det var to dager igjen til bryllupet. Foto: NTB Scanpix
BLE BEUNDRET: Kenneth Bianchi giftet seg også under soning. Bruden, Shirlee Book, møtte ikke sin kommende ektemann før det var to dager igjen til bryllupet. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 1989 giftet Bianchi seg med den da 36-årige brevvenninnen Shirlee Book i fengslet i Washington, ifølge NTB. De to hadde da brevvekslet i to år, men møtte hverandre først ansikt til ansikt et par dager før bryllupet.

Bianchi sonet da to ganger livsvarig fengsel for å ha kvalt to kvinner i januar 1979. Han hadde også tilstått voldtekt og drap på fem av de ti kvinnene som skal ha blitt drept av den beryktede duoen «Hillside Stranglers».

LES OGSÅ: Fotballfruen raser mot hets og rykter

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer