- Folk sier de får håp av å se min situasjon

TV-profilen Vibeke Klemetsen var kun 11 år gammel da hun ble rammet av hudsykdommen Alopecia, men hun er ikke den eneste.

TØFF OPPLEVELSE: Som 11-åring opplevde Vibeke Klemetsen å miste håret på grunn av sykdommen Alopecia Areata. Heldigvis fikk hun håret tilbake, og har foreløpig ikke opplevd tilbakefall. Andre som er rammet, har ikke vært like heldige.  Foto: Stella Pictures/ Privat
TØFF OPPLEVELSE: Som 11-åring opplevde Vibeke Klemetsen å miste håret på grunn av sykdommen Alopecia Areata. Heldigvis fikk hun håret tilbake, og har foreløpig ikke opplevd tilbakefall. Andre som er rammet, har ikke vært like heldige. Foto: Stella Pictures/ Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: 11 år gammel, i en periode av livet som kan være preget av en vanskelig overgang mellom barndom og ungdomstid, opplevde Vibeke Klemetsen (39) å miste store deler av håret.

Programlederen og yogainstruktøren, som forrige uke fortalte om opplevelsen hos «God morgen Norge», ble plutselig rammet av hudsykdommen Alopecia Areata.

- Jeg tror det startet en morgen med at jeg våknet med store hårdotter på hodeputa. Det var veldig dramatisk og traumatisk, og tabubelagt i en liten bygd, sier Klemetsen - som vokste opp i Oppdal - til TV 2.

I etterkant av TV-opptredenen, har hun kun fått positive reaksjoner.

- Folk melder meg og takker for at man stiller opp og setter søkelys på noe som rammer så mange. Mange spør om råd i forhold til å takle Alopecia i nær familie eller nære relasjoner, forteller Vibeke Klemetsen til Seoghør.no via SMS.

TV-profilen er nemlig ikke den eneste som har erfaring med hudsykdommen, som fører til flekkvis håravfall.

Saken fortsetter under bildet.

MISTER FORTSATT HÅR: Tidligere i år fortalte 14 år gamle Madelen Gulseth Christensen fra Skien sin historie til Se og Hør. Allerede som fireåring opplevde hun å miste hår for første gang.   Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
MISTER FORTSATT HÅR: Tidligere i år fortalte 14 år gamle Madelen Gulseth Christensen fra Skien sin historie til Se og Hør. Allerede som fireåring opplevde hun å miste hår for første gang. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

Rammes i ulik grad

Ifølge Landsforeningen Alopecia Areata forekommer sykdommen i ulike grader, og noen opplever at hårsekkene gjenopptar normal hårproduksjon i løpet av et års tid - slik Vibeke gjorde.

Andre er derimot ikke like heldige. Tidligere i år fortalte Se og Hør historien til Madelen Gulseth Christensen (14), som har levd med sykdommen i ti år.

- Jeg har dager hvor jeg ikke orker å se meg selv i speilet – av frykt for at mer hår skal være borte. Men jeg har akseptert at jeg ikke kan påvirke sykdommen, sier den tapre Skien-jenta til Se og Hør.

Tenåringsjenta synes det er bedre å gå uten parykk enn med, selv om det kan bety at fremmede peker eller stirrer på henne. Etter å ha fortalt historien sin til Se og Hør, har Madelen opplevd å få mye skryt i sosiale medier.

- Det er godt å se hvor styrket hun er etter at hun sto frem og fortalte sin historie. Nå er det slutt på at folk stirrer, men hun får mange hyggelige spørsmål hun gjerne svarer på, sier Madelens mor, Hege Sofie Gulseth, som også har sykdommen.

Saken fortsetter under bildet.

FELLES SKJEBNE: Hege Sofie Gulseth ble fortvilet da hun oppdaget at Madelen mistet hår. Hennes egen barndom ble vanskelig - fordi hun har den samme lidelsen. Mor og datter tror at mer åpenhet om Alopecia vil gjøre det lettere for folk å leve med sykdommen.  Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør
FELLES SKJEBNE: Hege Sofie Gulseth ble fortvilet da hun oppdaget at Madelen mistet hår. Hennes egen barndom ble vanskelig - fordi hun har den samme lidelsen. Mor og datter tror at mer åpenhet om Alopecia vil gjøre det lettere for folk å leve med sykdommen. Foto: Svend Aage Madsen/ Se og Hør Vis mer

Gir andre håp

Selv om Madelen fortsatt sliter med håravfall, har Landsforeningen Alopecia Areata flere medlemmer som har opplevd å få tilbake normal hårproduksjon også etter flere år med sykdommen.

Vibeke Klemetsen, som altså fikk håret tilbake, frontet i 2011 en kampanje for hårmerket Define. Til Seoghør.no forteller den flotte 39-åringen at flere har funnet oppmuntring i hennes opplevelse med sykdommen.

- Noen sier at det gir håp for dem å se at jeg har blitt helt frisk og har fått tilbake håret for fullt, påpeker Klemetsen.

Hun understreker at hun ikke tenker på et eventuelt tilbakefall til sykdommen i dag, og heller velger å sette pris på håret hun har fått tilbake.

- Dette er aldri noe jeg går og bekymrer meg for i dagliglivet. Men i de periodene jeg har opplevd tøffe ting og vært bekymret, redd og stressa, har det vært en tanke selvfølgelig - fordi vi tror at det var relatert til det den gangen jeg mista håret, forklarer hun til Seoghør.no.

FYLDIG HÅRMANKE: I 2011 var Vibeke Klemetsen hårmodell for en av Defines kampanjer. Her er hun på Define Hair Awards på Gamle Logen i Oslo, sammen med artist Marion Ravn som også har frontet Define. Foto: Stella Pictures
FYLDIG HÅRMANKE: I 2011 var Vibeke Klemetsen hårmodell for en av Defines kampanjer. Her er hun på Define Hair Awards på Gamle Logen i Oslo, sammen med artist Marion Ravn som også har frontet Define. Foto: Stella Pictures Vis mer

LES OGSÅ: - Ja, vi er kjærester

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer