Ivanka Trump:

Folk ser rødt etter Ivankas utspill

Hudflettes etter «dobbeltmoralsk» stikk.

HARDT VÆR: Ivanka Trump hudflettes for et utsagn om amerikanernes jobbvaner. Her på ball med ektemannen Jared Kushner i januar 2017. Foto: NTB scanpix
HARDT VÆR: Ivanka Trump hudflettes for et utsagn om amerikanernes jobbvaner. Her på ball med ektemannen Jared Kushner i januar 2017. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Amerikansk politikk er i full blomstring om dagen. Neste år skal det avgjøres hvem som får ta over etter Donald Trump (72), eller om han får sitte i en periode på fire år til. Det er mildt sagt spennende for amerikanerne, som er svært splittet rundt hva de mener om nasjonens nåværende leder.

En som har utmerket seg stort i valgkampen foreløpig, er Alexandria Ocasio-Cortez (29), som av flere omtales som demokratenes nye stjerneskudd. Frem til hun vant primærvalget i fjor, jobbet hun som bartender.

Hun har derimot ingen problemer med å ytre seg høyt og tydelig om det hun mener.

Denne gangen er det Ivanka Trump (37), presidentens datter, hun har valgt å gå sterkt ut mot. Det bunner i at Trump først valgte å gå mot AOC, som hun forkortes til, sine fremtidsvisjoner.

Hard ordkrig

Flere store medier, deriblant CNN og People, omtaler den tøffe ordkrigen mellom de to politisk engasjerte damene.

Det hele startet tidligere i år, da demokratene med Ocasio-Cortez i spissen, la frem en plan de valgte å kalle for Green New Deal. Forslaget kan sees på som en endring av landets klimapolitikk, samtidig som det også inneholder flere sosiale endringer.

HARDT UT: Ivanka Trump gikk hardt ut mot Demokratenes nye stjerneskudd. Det får hun pepper for nå. Foto: NTB scanpix
HARDT UT: Ivanka Trump gikk hardt ut mot Demokratenes nye stjerneskudd. Det får hun pepper for nå. Foto: NTB scanpix Vis mer
SVARER: Alexandria Ocasio-Cortez sier at hun hele livet har jobbet for det hun har, i motsetning til Ivanka Trump. Foto: NTB scanpix
SVARER: Alexandria Ocasio-Cortez sier at hun hele livet har jobbet for det hun har, i motsetning til Ivanka Trump. Foto: NTB scanpix Vis mer

Blant annet ønsker de at alle «garantert skal få en jobb med en familievennlig lønn». Akkurat dette bet Ivanka Trump seg merke i, og var raskt ute med et hardt motsvar.

- Jeg tror ikke de fleste amerikanere innerst inne bare ønsker å bli gitt noe. Folk vil jobbe for det de får, så jeg synes denne ideen om et garantert minimum er noe folk ikke vil ha, sa hun til Fox News.

Uttalelsen ble, på grunn av Ivanka Trumps egen bakgrunn som rikmannsdatter, raskt slaktet i sosiale medier. Flere profilerte amerikanere har gått hardt til verks i sin kritikk, også politikeren hun nå kritiserer.

På Twitter kommer Ocasio-Cortez med følgende uttalelse, som i skrivende stund er likt over 259 000 ganger.

«Som en person som faktisk jobbet for tips og timelønn i livet mitt, i stedet for å lære om det andrehånds, kan jeg fortelle deg at folk flest ønsker å få betalt nok for å leve», skriver hun, og fortsetter:

«En levelig lønn er ikke en gave, det er en rettighet. Arbeidere blir ofte betalt mye mindre enn verdien de skaper».

Klesmerket dratt inn

Andre, deriblant komiker Trevor Noah og spaltist Mehdi Hasan, peker på at Ivanka Trump ideelt sett ikke burde uttale seg om hvordan det er å jobbe hardt for pengene sine.

Hennes far er verdt flere titalls milliarder kroner, og gjennom oppveksten har hun bodd i noen av USAs mest prangende boliger.

Et annet element som trekkes inn, handler om Ivanka Trump som forretningskvinne. For noen år siden hadde hun et eget klesmerke, som hun blant annet ble kritisert stort for å promotere under et tv-intervju med faren.

Merket ble lagt ned i sommer, blant annet fordi det ble avslørt at arbeiderne hennes på fabrikken i Indonesia fikk lav lønn.

Arbeiderne hennes i Kina fikk også mindre betalt enn minstelønn. Twitter-folket trekker linjer til dette og hennes nye uttalelser.

«FULL FRONTAL»: Programleder gikk til frontalangrep på Ivanka Trump. Nå beklager hun. Video: CNN Vis mer

«Arbeidere i en indonesisk fabrikk som lagde Ivankas klær, fortalte oss at de fikk rundt 580 kroner for 24 dager med jobb, som er langt under minstelønn. I Kina fikk de så lite som seks kroner i timen», skriver Washington Post-journalist Drew Harwell.

Ivanka Trump har foreløpig ikke kommentert den siste kritikken mot henne.

Motekritikk

Det er ikke første gang Ivankas klesmerke blir omtalt i nyhetene. Da det i 2017 ble kjent at varemagasinet Nordstrom droppet Trumps kolleksjon, raste presidenten på Twitter.

«Min datter Ivanka er blitt behandlet så urettferdig av Nordstrom. Hun er en fantastisk person - presser meg alltid til å gjøre det som er rett! Forferdelig!», tvitret han.

Nordstrom forklarte imidlertid avgjørelsen med at klesmerket rett og slett hadde solgt for dårlig.

Etter at Donald Trump ble valgt til president har nemlig flere forbrukere oppfordret til å boikotte merker og tjenester med bindinger til Trump-familien, på initiativ fra nettsida GrabYourWallet.org.

Ivanka Trump har også måttet beklage etter at hun bar et armbånd fra sitt eget merke under et tv-intervju, og Trump-rådgiver Kellyanne Conway skapte storm da hun reklamerte for merket i et intervju med Fox News.

I sommer tok altså kleseventyret slutt.

- Da vi først startet dette merket hadde vi aldri sett for oss suksessen vi ville oppnå. Etter 17 måneder i Washington, vet jeg ikke når eller om jeg noen gang kommer tilbake til virksomheten, men jeg vet at mitt fokus i fremtiden vil være arbeidet jeg gjør her. Så det å ta denne avgjørelsen nå, er det eneste rettferdige for teamet og samarbeidspartnerne, sa hun i en uttalelse.

DANSER: President Donald Trump deltar på en seremoni under sitt besøk i Saudi-Arabia. Video: CNN Vis mer

LES OGSÅ: Forfulgt av ukjent mann

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer