Kristin Gjelsvik:

- Føles ekstremt invaderende

Kristin Gjelsvik setter ned foten for eksponering av barn i sosiale medier, og angrer på egen deling.

REAKSJONER Kristin Gjelsvik gikk hardt ut mot å dele barnebilder i sosiale medier. Det har skapt reaksjoner. Video: Kristin Gjelsvik Vis mer
Publisert

Eksponering av barn i sosiale medier har vært et diskusjonstema både i media og over kaffekoppene en god stund. Nylig valgte influenser og samfunnsdebattant Kristin Gjelsvik (34) å puste litt ekstra liv i debatten.

Forrige uke delte hun nemlig en video der hun tar for seg hvordan barn kan bli utnyttet på ulike vis i sosiale medier.

Instagram-videoen, som har sanket i overkant av 135 000 visninger i skrivende stund, tar for seg eksponeringen av barn på internett og hennes personlige erfaringer med temaet.

UVENTET: Kristin Gjelsvik og Dennis Poppe Thorsen fikk hakeslepp da de åpnet et brev i TV3-serien «Kjendismødre». Video: TV3 / Thea Hope. Reporter: Kine Falch Vis mer

Gjelsvik, som selv har sønnen Falk (2) med forloveden Dennis Poppe Thorsen, har et ønske om at denne tematikken får en større plass i samfunnsdebatten.

Barnekonvensjonen er et sentralt argument i debatten, spesielt artikkel 16 som omhandler barnets rett til privatliv. En undersøkelse fra Unicef i 2020 viser at foreldre i snitt legger ut over 1000 bilder på internett før barnet er 12 år gammelt. Det melder NRK.

Angrer

Gjelsvik har tidligere tatt del i å publisere bilder av sønnen sin - dette angrer hun på i dag. Til Se og Hør forteller hun om helomvendingen, og at dette ikke begrenser seg til faktiske bilder av sønnen.

- Da jeg var gravid var rommet hans så naturlig å dele, men det føles nå så ekstremt invaderende i hans privatliv, forteller Gjelsvik.

Hun sier at hun ikke lenger ønsker å vise sønnens rom og eiendeler, og at denne delen av sønnens liv kun skal være synlig for «nære relasjoner».

HJEMMEBANE: Som Fenrik i kompani Lauritzen er Geir Aker en forkjemper for disiplin, men hvordan er han på hjemmebane? Video: TV 2 Vis mer

- Det skal være en trygg sone, og det rommet der vi leker, leser bok og har våre faste rutiner. Dette rommet skal ingen andre se utenom familie og venner, fortsetter hun, og legger til:

- Jeg tenker mye på hvordan informasjonen vi deler om barna våre kan misbrukes. Tanken på at fremmede og potensielle overgripere kan bygge tillit og dialog med barna våre, basert på informasjon og bilder vi foreldre har delt helt frivillig, skremmer meg.

I sin video på Instagram omtaler Gjelsvik også operasjon «Dark Room», ledet av Vest politidistrikt, som er en av gruppene som bekjemper blant annet overgrep mot barn på nett.

Ifølge ressursnettstedet Overgrep.no har «Dark Room»-operasjonen beslaglagt en lang rekke bilder, videoer og samtaler i chat-tjenester, som igjen har ført til siktelser for blant annet «voldtekt, menneskehandel, fremstilling og deling av overgrepsbilder- og videoer av barn».

- Ubehagelig

Gjelsvik mener det er ubehagelig og «litt skummelt» å plutselig innse hvor mye man kanskje vet om barna til influensere og andre kjente foreldre som deler mye av og om barna sine i sosiale medier - særlig når det er snakk om noen man strengt tatt ikke kjenner.

Ettbarnsmoren forstår likevel fristelsen mange kan kjenne på når de blir tilbudt store pengesummer i bytte mot eksponering av barnet sitt. Dette har hun nemlig selv fått smake på da hun var nybakt mamma.

FORELDRE: Kristin Gjelsvik er selv mor til en sønn på to år, som hun deler sammen med Dennis Poppe Thorsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORELDRE: Kristin Gjelsvik er selv mor til en sønn på to år, som hun deler sammen med Dennis Poppe Thorsen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Helt i starten hadde jeg fått en forespørsel om et ganske stort samarbeid med bilstol, vogn og 200 000 kroner, noe som er ekstremt mye penger, forteller hun til Se og Hør.

Hun stiller seg likevel kritisk til å takke «ja» til slike samarbeid og stiller spørsmål ved etikken i det hele.

Hun håper også at videoen vil kunne være med på å skape en større debatt, og at noen tydelige regler vil bli satt for å ivareta barnas rettigheter.

SVARER PÅ RYKTENE: Dennis Poppe la ut en uskyldig video av samboeren Kristin Gjelsvik som venter på isbilen. Det skapte fullstendig kaos. Video: Rød Løper / Instagram Vis mer

- Jeg har sendt en melding til Fredrik Solvang, og jeg håper at dette kan bli et tema i «Debatten». Vi er langt ifra ferdig-diskutert og vi må lande på noe konkret, mener hun.

Datatilsynet har for øvrig en omfattende veiledning om bilder av barn og deling av disse tilgjengelig på sine nettsider.

Overveldende respons

Videoen til Gjelsvik har fått flere hundre kommentarer, og hun gleder seg over det store engasjementet videoen har satt i gang.

Flere kjente mødre har dessuten tatt til kommentarfeltet for å delta i debatten, deriblant Samantha Skogrand, Sandra Lyng og Jenny Skavlan.

Gjelsvik legger ikke skjul på at hun lar seg inspirere av andre mødre.

- Jeg har alltid sett opp til Jenny Skavlan når det kommer til hennes verdier, spesielt hvor hun står i eksponering av barn, forteller hun.

FERSKE FIREBARNSFORELDRE: I den nye sesongen av «Bloggerne» får vi bli med Monica og Chris Nyhus på fødestua når datteren Emily blir født. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

Skavlan har tidligere snakket ut om skjermingen av sine egne barn i sosiale medier. I likhet med Gjelsvik, ønsker hun ikke at barna skal kunne bli gjenkjent fra noe som hun har lagt ut.

- Det er noe litt personlig og emosjonelt over at jeg ikke vil dele alt i livet mitt, og jeg vil ikke at barna mine for eksempel skal oppleve å bli gjenkjent basert på noe jeg har delt, sa hun til Se og Hør i fjor.

- Har ingen fasit

Kristin Gjelsvik forteller at det virker som om flere mødre har brukt budskapet hun formidler til å ta en gjennomgang av sine egne sosiale medie-profiler:

- Jeg har fått mange tilbakemeldinger på at mødre har gått gjennom sin egen Instagram-profil og funnet ut at det er ganske mange ekle griser som følger dem, sier hun til Se og Hør.

Hun legger vekt på at saken ikke bare gjelder «de store influenserne», og at dette i all hovedsak omhandler barnets trygghet.

HOPPER: Dette barnet ble inspirert da han så moren sin, den russiske instagramstjernen Sveta Ananas, hoppe mot ektemannen Bonoe Andrei. Video: @svetasidananas. Reporter: Christian Wehus. Vis mer

- Uavhenging av antall følgere er det likevel et barn der som har like stort krav på privatliv, legger hun til.

- Jeg sitter ikke på noen fasit, presiserer 34-åringen, og påpeker at hun ikke tror at mødrene har noen onde intensjoner. Hun ønsker likevel at folk skal tenke seg om når de deler bilder av sine barn.

- Det var viktig for meg å være ydmyk og lun i videoen, og få mennesker til å tenke seg om en ekstra gang og reflektere litt selv, sier Gjelsvik.

Influenseren mener det er mulig å ha en familiær og personlig tilstedeværelse på nett, uten at det trenger å gå utover barnets liv.

- Det er viktig at vi finner ut hvordan vi kan beskytte barna våre på best mulig måte, og sørge for at det som deles av og om dem ikke kan misbrukes eller brukes mot dem - både nå og senere i livet. Dette er fortsatt såpass nytt at vi ikke vet hvilke ringvirkninger og utfordringer ukritisk, og kritisk, deling kan medføre, mener hun.

DYP SORG: Chrissy Teigen og John Legend ventet sitt tredje barn sammen, men i ett innlegg på instagram meldte Teigen selv at de hadde mistet barnet. Vis mer

LES OGSÅ: Derfor deler hun ikke bilder av sønnen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer