KAN BLI VALGT INN PÅ STORTINGET: Ole Paus, Thomas Seltzer og Vendela Kirsebom. Foto: NTB Scanpix
KAN BLI VALGT INN PÅ STORTINGET: Ole Paus, Thomas Seltzer og Vendela Kirsebom. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Samfunnspartiet:

Føler seg misbrukt i valgkampen

Samfunnspartiet har satt kjendiser som Thomas Seltzer, Ole Paus og Vendela Kirsebom ufrivillig opp på stortingsvalglisten. Det vekker ikke begeistring hos profilene.

(Seoghør.no): Flere av Norges mest kjente navn, reagerer på at de er satt opp som kandidater for Samfunnspartiet til årets stortingsvalg, uten å ha sagt seg villige.

Blant profilene som er satt opp er Thomas Seltzer, Ole Paus og Vendela Kirsebom.

Til Dagbladet sier leder av Samfunnspartiet Øystein Meier Johannessen (66) at han og partikollega Bjørn Dahl velger kanditater til sin stortingsvalgliste basert på om de deler partiets verdier eller fordi de har respekt for dem.

Engasjert partileder

«Trygdekontoret»-programleder Thomas Seltzer (48) sier at han har fått med seg oppføringen av seg selv.

- Øystein Meier Johannessen er min norske favorittpolitiker! Snakk om gla'-gutt med brennende engasjement mot selvhøytidelig dobbeltmoral, sier han.

Likevel uttrykker han sin frustrasjon over å stadig bli oppført uten å bli spurt, selv om han ble fjernet for en stund siden.

Thomas ble nemlig født i Wisconsin i USA, men flyttet til Nesodden med foreldrene da han var seks år. Det betyr at han har amerikansk statsborgerskap og kan ikke bli norsk politiker, ifølge VG.

FJERNET: Thomas Seltzer liker partileder Øyvind, men synes ikke noe om å bli satt opp på stortingslisten sånn helt uten videre. Foto: NTB Scanpix
FJERNET: Thomas Seltzer liker partileder Øyvind, men synes ikke noe om å bli satt opp på stortingslisten sånn helt uten videre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ifølge norsk lov er Samfunnspartiet i sin fulle rett til å føre opp alle ønskelige personer på sin valgliste.

Dermed har de sitt på det rene, selv om de muligens ødelegger ryktet sitt blant norske kjendiser.

Vil sitte på Stortinget med Märtha

Ole Paus (70) tar Samfunnspartiets oppføring av ham med stoisk ro. Det at han kan bli valgt inn på Stortinget til høsten er en tanke han leker med.

- SPENNENDE: Ole Paus hadde ikke hatt noe imot å bli folkevalgt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- SPENNENDE: Ole Paus hadde ikke hatt noe imot å bli folkevalgt. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Det hadde ikke vært meg imot! Da hadde jeg aldri hatt en trist dag i hele mitt liv, da hadde jeg ledd herifra til graven, sier Paus med et smil.

Om han én dag faktisk skal sitte på løvebakken, vet han hvem fra kjendislisten han ville sittet med.

- Hvis jeg kunne havnet på tinget sammen med Märtha og Ari Behn; det hadde vært spennende. Det forteller oss bare at vi har et fint og åpent land - og godt er det, sier han.

- Det er helt vilt

En som derimot ikke har latt oppføringen fare, er tidligere supermodell Vendela Kirsebom (50). Hun har tidligere snakket om sin misnøye mot Samfunnspartiet og loven som tillater dem å sette henne på valglisten.

Vendela står fremdeles på valglisten, selv om hun i april raste mot partileder Øystein Meier Johannesen i radioprogrammet «Dagsnytt Atten».

Saken fortsetter nedenfor.

EKKELT: I realityprogrammet «Petter + Vendela» får seerne et innblikk i parets private og profesjonelle liv sammen. I en av episodene får man se hvordan Vendela Kirsebom anmelder en person for såkalt stalking. Video: TV 2 Vis mer

- Jeg håpet selvfølgelig at de hadde fjernet meg fra listen. Jeg jobber veldig, veldig mye, og jeg har ikke hatt tid til å tenke på det, sier 50-åringen, som for tiden er aktuell med TV-programmet «Vendela + Petter».

Hun sier at hun håper loven endres og at det blir forbudt å sette personer på valglister uten deres samtykke.

- De burde absolutt holde seg for gode til det, og de bør avslutte det de driver med. For min del er det langt over streken. Det er helt vilt.

Vil legalisere cannabis og MDMA

Til Dagbladet sier partileder Øystein Meier Johannesen at folk burde tåle at de blir oppført fordi det er nedfelt i norsk lov. Avisen påpeker at ingen andre enn Øystein og partikollega Bjørn Dahl står på listen frivillig, hvorpå han svarer:

PARTILEDER: Øystein Meier Johannesen synes kjendiser bør avfinne seg med å bli oppført på partiets stortingsliste. Foto: NTB Scanpix
PARTILEDER: Øystein Meier Johannesen synes kjendiser bør avfinne seg med å bli oppført på partiets stortingsliste. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er riktig. Noen setter vi opp fordi vi har respekt for dem. Mens andre fordi vi ser at de kanskje deler våre verdier. Også har vi en platonistisk tanke bak, da det er en samfunnsplikt å stille opp i demokratiet.

Samfunnspartiet skiller seg ut fra de største partiene blant annet med sitt syn på rusmidler.

De vil nemlig legalisere substansene cannabis, psykidelika som MDMA, LSD og Fleinsopp fordi de hevder det er mindre farlig enn alkohol.

På lang sikt vil de at substansene skal selges i et eget pol, slik som vinmonopolet, eller på norske apotek.

I tillegg ønsker de å gjøre Nordmarka til allemannseie og frede den til all fremtid.

- I dag er det sånn at Nordmarka tilhører staten, sier Meier Johansen til Dagbladet.

- Vi vil overføre eiendomsretten til marka over i en stiftelse, slik at ikke lenger Løvenskiold skal ha disposisjonsretten.

LES OGSÅ: Stoltenberg feiret Giske på 50-årsdagen