Andrea Sveinsdottir:

- Føler meg som en ræva kjæreste

Et år etter at tidligere «Love Island»-deltaker Andrea Sveinsdottir ble friskmeldt fra vaginisme, har det kommet tilbake.

VAGINISME: Influencer Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For to år siden fortalte realityprofil og influenser Andrea Sveinsdottir (25) om egne erfaringer tilknyttet tilstanden vaginisme.

Ifølge Lommelegen kjennetegnes tilstanden av ufrivillige sammentrekninger i bekkenbunnsmuskulaturen, som lukker vagina. Samleie kan derfor oppleves svært ubehagelig, og i enkelte tilfeller er det ikke mulig å føre verken en finger eller bomullspinne inn i skjeden.

Siden Sveinsdottir først fikk påvist vaginisme i 2017, har hun hele veien vært åpen om hvordan tilstanden har påvirket henne i hverdagen. «Love Island»- og «Paradise Hotel»-profilen har blant annet beskrevet hvordan det har vært umulig for henne å ha sex, på egen blogg. 25-åringen ble senere, etter diverse behandlinger, kvitt plagene.

Nå, i et nytt blogginnlegg med tittelen «Jeg har ikke turt å dele dette», meddeler Sveinsdottir at vaginismen er tilbake.

«Jeg har vært så glad og fornøyd, og omtrent skrytt av at jeg har blitt kvitt underlivsplagene mine. Jeg ble friskmeldt og alt var bra. Det var sånn veldig lenge. Jeg hadde ingen plager. Samleie gikk fint, tampong gikk fint, ingen svie, kløe og ingen kramper. Så var det noe som skjedde», lyder deler av blogginnlegget.

SYKDOM: Realitystjerna ZaraLena Jackson ble rammet av sykdom, som også går ut over utseendet. Video: @zaralenajackson Vis mer

Ville ikke helt innrømme det

Overfor Se og Hør forklarer realityprofilen at hun begynte å merke at vaginismen var tilbake for tre til fire måneder siden.

- Det begynte med at jeg fikk små kramper i underlivet igjen, og rundt i bekkenbunnen. Så fikk jeg vondt nederst i magen, en slags brennende følelse som jeg har hatt før. Men da tenkte jeg bare at: «Det går sikkert over», forklarer hun.

Det var først da hun fikk menstruasjon og følte at det var ubehagelig å sette inn en tampong, at hun forsto at vaginismen var tilbake igjen.

- Så har jeg latt det gå og ikke gjort noe særlig med det, fortsetter Sveinsdottir.

- Hvorfor det?

- På en måte tror jeg ikke at jeg helt ville innrømme det overfor meg selv, og at jeg har tenkt at det ikke var så alvorlig. Det å få tilbakefall er ikke noe gøy, og jeg føler meg nesten litt mislykket. Jeg har jo gått ut og sagt at jeg er frisk, men så var man plutselig ikke det lenger, forklarer hun.

Sveinsdottir forklarer videre at hun igjen sliter med mye kramper og svie.

- Hvis jeg for eksempel sitter med bena i kryss, begynner det å svi kraftig. Jeg føler at det strammer seg, og opplever daglig en brennende følelse nederst i magen.

- Hvordan påvirker dette hverdagen din?

- Jeg prøver å ignorere det, og så har jeg lært meg å leve med det. Det er mange som har det mye verre enn meg, og har så vondt at de ikke klarer å gå med bukse. Det har heldigvis ikke jeg, selv om mine plager er irriterende. Selvfølgelig er det ubehagelig, men man blir nesten litt vant til det også, svarer hun ærlig.

BAR BAKKE: For tre år siden fikk Sarah Elise Kolpus (25) en mystisk sykdom som endret livet hennes totalt. Vis mer

Føler seg som «en ræva kjæreste»

I blogginnlegget skriver blant annet Sveinsdottir at hun føler seg som «en ræva kjæreste». 25-åringen fant kjærligheten med Morten Dalhaug (27) under deltakelsen i TV 2-programmet «Love Island», og er fortsatt kjæreste med realitykollegaen.

Forrige gang hun slet med vaginisme var hun singel, men denne gang er det altså annerledes.

- Jeg tror bare det er noe man føler på, selv om jeg vet at han egentlig ikke bryr seg noe om det. Man vil kunne gjøre ting som kjærester gjør, som jeg ikke får gjort nå. Da føler man seg litt dum. Det blir en forandring, og ikke akkurat til det positive, fortsetter hun.

Å ha samleie er en av tingene som er ubehagelig og vondt.

- Det er jo veldig forskjellig hvor ille man har det. Men når det er ubehagelig å sette inn en tampong, er det ikke akkurat så lett med samleie, sier hun.

I blogginnlegget forklarer Sveinsdottir at hun nylig var hos gynekolog - en time hun gruet seg mye til.

- Jeg hadde aldri vært hos den gynekologen før, så jeg var veldig, veldig, redd for at vedkommende skulle være en som ikke vet noe om vaginisme eller anerkjenner det som en sykdom. For da hadde jeg følt meg så sykt liten og dum. Det var jeg mest redd for da jeg gikk dit, men det gikk veldig bra. Gynekologen var utrolig flink, stilte spørsmål og lurte på om jeg gikk til behandling.

OPERASJON: Richard Liedholm fra «Ex on the Beach» får gjennomført hårtransplantasjon. Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

- Nesten en påkjenning

Da Sveinsdottir fikk vaginisme første gang, gikk hun til osteopat i litt over et år. Hun forklarer at hun først gikk en gang i uken, før hun etter hvert trappet ned til en til to ganger i måneden og til slutt ble friskmeldt.

Dermed er det kanskje ikke så rart at alt hun har lyst til nå, som vaginismen er tilbake, er å sette seg på bussen til Oslo for å dra til sin gamle behandler.

- Vi jobbet tett og ble godt kjent. Det er jo nesten både en fysisk og psykisk behandling, og det er en påkjenning å skulle begynne hos en ny som ikke kjenner hele historien. Det tror jeg er grunnen til at jeg har ventet med behandling, men jeg må gjøre det, påpeker Sveinsdottir.

KREFTSJOKK: Da Karsten Warholm løp seg inn i de norske hjertene med VM-gull i London i 2017, hadde kjæresten Oda Djupvik nettopp fullført sin siste kreftbehandling. Det kommer frem i NRK-serien «Karsten og Leif». Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Nå har jeg sett at de har startet en vulva-klinikk her i Kristiansand, så planen min er å få en henvisning dit og ta det derfra, legger hun til.

Bakgrunnen for hvorfor hun velger å være åpen om temaet, bunner i at hun fikk en kommentar fra en bloggleser. Sveinsdottir forklarer at bloggleseren henviste til steder hvor vaginisme hadde blitt snakket om, men på en måte vedkommende opplevde at det ikke ble tatt seriøst.

- De gangene jeg har fortalt om dette tidligere, så har jeg fått mye gode tilbakemeldinger, akkurat som nå. Jeg har fått meldinger om at folk er så glade for at jeg deler dette, og fra folk som ikke har turt å snakke med noen om det, forteller hun, og legger til:

- Det handlet om både det, men også overfor meg selv. Hvis jeg sier det høyt må jeg faktisk ta tak i det - og det blir mer ekte. Jeg innser at man fortsatt må snakke om dette, og at jeg må gjøre noe med det.

LES OGSÅ: Slik ble hun kvitt den sjeldne tilstanden

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer