Surrogati

Fødte sitt eget barnebarn

- Mamma var en rockestjerne gjennom en vanskelig fødsel, skriver den nybakte mora på Instagram.

GRAVID MED DATTERAS BARN: Amerikanske Julie Loving har vært surrogat for dattera, og fødte sitt eget barnebarn i starten av november. Foto: Instagram
GRAVID MED DATTERAS BARN: Amerikanske Julie Loving har vært surrogat for dattera, og fødte sitt eget barnebarn i starten av november. Foto: Instagram Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julie Loving (51) har akkurat gitt datteren Breanna Lockwood (29) livets gave for andre gang. 2. november fødte hun sitt eget barnebarn.

Det annonserer den nybakte moren på Instagram til sine 139 000 følgere.

- Mamma var en rockestjerne gjennom en vanskelig fødsel, skriver Breanna i innlegget.

- Det hun har ofret for å bære fram denne lille engelen, tar pusten fra meg. Det er så vidunderlig å endelig holde datteren min i armene.

Slet med å bli gravide

Et stort antall mennesker fra hele verden har fulgt den lille familien gjennom svangerskapet på Instagram, etter at Lockwoods første innlegg om surrogat-ordningen gikk viralt i juni.

- De sier at det krever en landsby å oppdra et barn, men for noen kan det kreve en landsby å FÅ et barn, skrev Breanna den gang.

Da hadde hun og ektemannen Aaron vært gjennom en lang rekke inngrep i forsøk på å bli gravide.

Etter flere runder med IVF (in vitro-fertilisering)-behandlinger og flere spontanaborter, fikk Lockwood beskjed av fertilitetslegen sin at livmoren hennes ikke ville klare å bære fram et barn, og at hun burde vurdere surrogati.

- Å slite med infertilitet er det tøffeste jeg har opplevd. Når du har en plan for livet, og så kommer noe som det i veien ... Det føltes som jeg ikke kunne se for meg framtiden lenger, at den ble tatt fra meg, sa hun til Good Morning America i juni.

Det skal ha vært 51-åringens egen idé og ønske å bære fram lille Briar Juliette.

- Jeg har løpt 19 maratoner, og gjennomført en rekke triatloner. Jeg tenkte at helsemessig skulle dette gå fint - jeg hadde veldig enkle svangerskap med de to barna mine, sa Loving i samme intervju.

MAMMAKROPPEN: I Khloé Kardashians program «Revenge Body», forteller hun om tiden etter fødsel. Video: Hayu via TV2 Sumo Vis mer

Surrogati fortsatt forbudt i Norge

Par som har prøvd å bli gravide i minst ett år uten å lykkes, kan få diagnosen infertilitet. Det er anslått at 1 av 10 par faller innunder denne kategorien. Det vil ikke si at de ikke kan få barn, men at de vil trenge mer tid. En del velger da å benytte seg av behandlingsforsøk med IVF.

Surrogati er fremdeles forbudt i Norge. Samtidig øker antall surrogatfødte barn. Ifølge tall hentet inn av NRK kom i alt 50 surrogatfødte barn til Norge fra utlandet i fjor - nesten ett barn i uken i gjennomsnitt.

Leder i Bioteknologirådet, Ole Frithjof Norheim, frykter utnytting av kvinner i fattige land.

- Dette er noe som ikke skal reguleres i et marked, sier han til statskanalen.

Juridisk har forbudet mot surrogati i Norge hengt sammen med at eggdonasjon ikke har vært lov. I tillegg slår barneloven fast at en avtale om å føde et barn på vegne av en annen kvinne ikke er juridisk bindende.

Den som føder barnet, er etter norsk lov alltid å regne som barnets mor, forklarte doktorgradsstipendiat ved NTNU, Ingvill Stuvøy, til Se og Hør i 2018.

I mai i år ble eggdonasjon tillatt, da Stortinget vedtok flere endringer i bioteknologiloven, men det var bred enighet om å videreføre forbudet mot surrogati.

Se og Hør har vært i kontakt med Breanna Lockwood, som er kjent med at saken omtales. Hun og Julie Loving stiller ikke opp på intervjuer den nærmeste tiden, fordi de vil fokusere på å bli kjent med familiens nye tilskudd.

LES OGSÅ: Derfor er ikke kjendisenes baby-metode lovlig i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer