Selda Ekiz:

- Fødende får dårlig oppfølgning

NRK-profilen viser sterkt engasjement i forbindelse med barselopprøret.

REAGERER: Selda Ekiz har vist sterkt engasjement rundt barselopprøret i sosiale medier. Foto: Torstein Be / NTB
REAGERER: Selda Ekiz har vist sterkt engasjement rundt barselopprøret i sosiale medier. Foto: Torstein Be / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag møtte flere hundre kvinner opp foran stortinget for å demonstrere for bedre svangerskaps-, fødsels- og barselsomsorg.

De ønsker blant annet å oppnå rett til like godt tilbud over hele landet og styrket oppfølging av mors fysiske og psykiske helse.

En av flere som nå viser engasjement i sosiale medier, er NRK-profil Selda Ekiz (37).

- Jeg engasjerer meg for barna som skal bli en del av samfunnet vårt. Deres trygghet og oppvekst avhenger av at mødre er ivaretatt av det systemet som skal hjelpe mødre med å føde, uttaler Ekiz til Se og Hør.

VANT: Selda Ekiz intervjues etter at hun vant ha pris på "Gullruten". Vis mer

- Dårlig oppfølging

NRK-profilen mener at egentlig «alle» er enige om at dagens tilbud ikke er bra nok.

- Fødende får dårlig oppfølgning både før og etter på grunn av bemanningsproblemer og lite ressurser til de instansene som skal ta seg av disse, sier hun.

NRK-profilen mener sykepleiere, helsesykepleiere og jordmødre jobber seg «halvt i hjel» for å gi det de kan av omsorg og fagkompetanse.

- Så for både de som tar imot og de som føder burde ikke tilbudet kuttes for å effektivisere og spare penger, men heller oppjusteres fordi det vil lønne seg på sikt, mener Ekiz.

37-åringen mener at barna vil få det bedre dersom mødre og fødende får den oppfølgingen de trenger. Det vil igjen spare samfunnet for penger, sier hun.

AVSLØRER: I denne ukens episode av «Sofa» ser Martine Lunde og kjæresten Aleksander Sæterstøl på Selda Ekiz som er på Lindmo og snakker om graviditeten. Da avslører Martine at hun ønsker seg tvillinger. Vis mer

Hun mener at i tillegg til den økonomiske delen av det, finnes det også en helt grunnleggende medmenneskelig del.

- Hvorfor tar vi ikke bedre vare på de som føder og er i barsel? spør hun.

Ekiz mener det viktigste man kan gjøre er at tilbudene langt unna storbyene forsterkes - eller gjenopprettes. Ekiz har også en klar oppfordring til helseministeren.

- Jeg håper helseministeren skjønner hvor alvorlig situasjonen er når de siste tallene viser en overflod av kvinner med psykiske problemer etter fødsel. Om hun ikke vil gjøre det for helsa til fødende, kan hun tenke på at om hun tar tak i dette og bevilger mer penger og ressurser til føde og barsel vil hun for alltid havne i historiebøkene som den som turte å gjøre det rette.

MISTET HÅRET: Mari Haugersveen, kjent fra blant annet «Tigerstaden», har mistet mye hår etter fødselen. Video: Mari Haugersveen Vis mer

Sjokkert av NRK-programleder

37-åringen la onsdag ut flere innlegg i historiefunksjonen på Instagram, hvor hun viste engasjement for saken. I ett av innleggene skrev hun også at hun var sjokkert over et spørsmål programlederen i NRK Nyhetsmorgen hadde stilt.

I NRK Nyhetsmorgen hadde programleder Birger Kolsrud Jåsund besøk av Sigrun Stenseth, bak podkasten «Femihelse», og Marie Grødahl Brekkan fra «Bunadsgeriljaen» for å snakke om demonstrasjonen.

- Fødsel er en naturlig ting, og man føder jo over hele verden og man har gjort det i alle tider. Er ikke egentlig det tilbudet vi har i Norge utrolig godt i forhold til det som er tilfelle både historisk og globalt? spurte programlederen.

ENDELIG HER: Elin og CF møtte hverandre på «Paradise Hotel», og nå har de blitt foreldre for tredje gang. Video: Rød Løper Vis mer

Overfor Se og Hør utdyper Ekiz hva det var hun reagerte på.

- Jeg reagerte på et spørsmål som insinuerte at kvinner ikke burde klage for vi har det bedre enn i steinalderen. Nei vel - da burde ingen klage når strømmen går eller det ikke er vann i krana - for folk har jo klart seg uten det før.

Nyhetsmorgen-programleder svarer

Se og Hør har vært i kontakt med Birger Kolsrud Jåsund, som er gjort oppmerksom på Ekiz' reaksjon.

- Selda Ekiz har selvsagt 100 prosent rett. Det er ingen grunn til å være fornøyd med et føde- og barseltilbud som skaper utrygghet for mange kvinner i Norge. Og selvsagt er det en legitim kamp å ta for et bedre tilbud, sier Kolsrud Jåsund.

Programlederen svarer også på kritikken av spørsmålet han stilte.

- Det var litt dumt formulert av meg, det spørsmålet i Nyhetsmorgen, så jeg kommer ikke til å bruke masse tid på å forsvare akkurat den formuleringen, men generelt vil jeg si at vi i Nyhetsmorgen bestreber oss på å stille spørsmål fra begge sider av en sak. I helsevesenet er det en kamp om begrensede ressurser, og kampene er mange - det bør reflekteres i spørsmålene som stilles, sier han og legger til:

- Så lover jeg at jeg skal prøve å formulere meg mindre flåsete ved neste anledning.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

- En journalists jobb

NRK er også forelagt Ekiz' reaksjon.

- Å stille kritiske spørsmål er en journalists jobb. Vi skal verken være mikrofonstativ for ene eller andre siden. Når ene parten ikke er i studio, må journalisten ta mer av den rollen. Det er en krevende øvelse på direkten, med begrenset tid, uttaler redaksjonssjef for Nyhetsmorgen Elise Hazel Asbjørnsen.

- Jeg synes vi er flinke på dette i Nyhetsmorgen, men i et slikt muntlig format kan små nyanser i formuleringene noen ganger gi uheldige utslag, sier hun videre.

Redaksjonssjefen skryter også av programlederen.

- Barselopprøret sier at det «ikke lengre er mulig å kalle Norge verdens beste land å føde i». Da mener jeg det er helt naturlig å stille spørsmål ved dette, og jakte eksempler: Er det for eksempel blitt bedre andre steder samtidig som det er blitt dårligere her? Det var dette som var intensjonen her. På generell basis: Å utfordre premissene gir ofte bedre svar, og dette er Birger veldig god på.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

- Akutt

Cecilia Ingulstad (33), nestleder i organisasjonen Barselopprøret, forklarer overfor Se og Hør at situasjonen er akutt.

- For oss er det viktig at man får en kriseforståelse blant politikerne. Situasjonen er helt akutt nå, uttaler Ingulstad og viser til at man blant annet har blitt nødt til å sommerstenge ABC-enheten ved Oslo universitetssykehus på grunn av rekrutteringsproblemer.

Hun peker på at helseministeren mener det først og fremst er snakk om en bemanningskrise, men at Barselopprøret mener det er noe større: En barselkrise.

- Slik vi ser det handler det om at det ikke holder å utdanne folk, hvis man ikke organiserer det på en måte som gjør at det bra å jobbe der og bra å føde der, sier nestlederen.

DRITSKUMMELT: Cecilie Kåss Furuseth avsørte 30 desember at hun hadde blitt mor til en liten gutt. Nå har hun vært på «P3morgen» og snakket om fødselen. Video: NRK Vis mer

- Klar til å hjelpe

Ingulstad mener helseministeren må innse at det gjelder å handle nå.

- Nå har vi jo ny regjering som ikke har sittet så lenge. Det er ikke Ingvild Kjerkol sin skyld at det er som det er nå, men det hun må forstå er at hun må handle nå - det er akutt.

Nestlederen sier de er mange organisasjoner som har gått sammen for å se på hva som må gjøres, og at de gjerne bidrar til å skape endring.

- Vi er klare for å komme med råd og klar til å hjelpe, så spørsmålet er om hun (helseministeren, journ.anm.) er klar til å jobbe med oss nå.

LES OGSÅ: - Forberedt på at det skulle bli heftig

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer