«Kompani Lauritzen»:

- Flere vurderte å trekke seg

Et marerittdøgn førte til drama i kulissene under innspillingen i Åndalsnes.

TØFFE TAK: Deltakerne måtte holde seg våkne i drøye 12 timer selv om de allerede var superslitne. Foto: TV 2
TØFFE TAK: Deltakerne måtte holde seg våkne i drøye 12 timer selv om de allerede var superslitne. Foto: TV 2 Vis mer
Publisert

- Det er meningen at det skal være tøft. Og noe av det verste er kanskje det uforutsigbare, de kan ikke forberede fysisk eller psykisk på det som kommer, sier oberst i «Kompani Lauritzen», Dag Otto Lauritzen, til Se og Hør.

Forrige lørdag var det VGTV-profil Vegard Harm (25) som måtte forlate militærleiren i Åndalsnes, og lørdag må nok en deltaker forlate kompaniet.

PANIKK: Her blir det for mye for Jacob Schøyen i «Kompani Lauritzen». Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

Før det må deltakerne i kjent stil gjennom flere heseblesende øvelser, og denne gangen blir det ekstra utfordrende for mange. Så utfordrende at flere vurderte å trekke seg, sier deltakere Se og Hør har snakket med.

Tøff start

I den ene øvelsen må de gjenværende deltakerne ta seg gjennom et hus, der de møter befalen underveis, som gir dem tips til hvor de skal gå. Problemet er at deltakerne bare skal stole på fullt uniformert befal, og ikke de mer «sivile» som egentlig bare er der for å forvirre.

Linnea Myhre var også blant dem som var med på marerittdøgnet i «Kompani Lauritzen». Foto: TV 2
Linnea Myhre var også blant dem som var med på marerittdøgnet i «Kompani Lauritzen». Foto: TV 2 Vis mer

Går man feil vei, møter man såkalte bob'er, personer utrustet med en form for ishockey-beskyttelse, som man må slåss med for å komme seg videre til neste korsvei.

Før de setter igang får de en kode de skal huske ved målgang. Men de aner lite om at koden skal oppgis til Norges sterkeste mann, som står i et basseng i «målområdet». Svarer de feil, er hans oppgave å dra dem under vann og opp igjen i maks ett minutt.

Tidligere denne uka sa skuespiller og deltaker Jakob Schøyen Andersen til Se og Hør at han følte han mistet totalt kontrollen under øvelsen.

- Gikk utover psyken

Helt «ferdige» trodde deltakerne at dagen var over. Men det var den absolutt ikke.

SNAKKER UT: Ulrikke Brandstorp har imponert som rekrutt i militærleiren i Åndalsnes i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2
SNAKKER UT: Ulrikke Brandstorp har imponert som rekrutt i militærleiren i Åndalsnes i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen». Foto: Matti Bernitz / TV 2 Vis mer

- Vi måtte vi pakke igjen. Det regnet og vi måtte bygge noe greier ute i skogen. Vi tenkte «nå må snart denne dagen være over». Vi var våte. Vi kom til et jorde, det begynte å bli mørkt - og så fikk vi øye på Dag Otto. Da skjønte vi at dagen såvidt hadde begynt, forteller deltaker Ulrikke Brandstorp til Se og Hør.

Ifølge artisten sa obersten at de bare skulle sitte der å glane og kose seg.

- Dette var en individuell oppgave, og vi visste ikke hvor lenge vi skulle sitte. Selv har jeg et veldig godt sovehjerte, jeg sov mest og best av alle der inne. Jeg hadde jo nesten sovnet før vi hadde begynt, og skjønte at dette kom til å bli min største utfordring. Det var bare kaos, ler Brandstorp.

«KOMPANI LAURITZEN»: Alt gikk ikke helt som planlagt for Bernt Hulsker under lørdagens «Kompani Lauritzen»-konkurranse. Video: TV 2 Vis mer

Hun fortsetter:

- Jeg tror vi satt der i 12 timer eller noe, og når det var over - så var det ikke over ennå, gitt. Vi skulle håndtere sprengsstoff. Og når man ikke har sovet noe som helst går det sånn utover psyken. Vi hadde heller ikke fått i oss mat.

- Jeg tenkte «herregud»

Til Se og Hør bekrefter oberst Lauritzen at deltakerne satt på «post» i om lag 12 timer.

- Der og da så vi ikke helt hvordan de hadde det, men jeg og Kristian (Ødegård, journ. anm.) hadde det litt gøy i løpet av natta. De skulle notere alt de så og hørte. Lysglimt, diverse kjøretøy som passerte, forskjellige dyr som Lamaer. Og ikke minst meg og Kristian utkledd som ballerinaer.

TRØTT: Morten Hegseth forsøkte så godt han kunne å holde seg våken. Foto: TV 2
TRØTT: Morten Hegseth forsøkte så godt han kunne å holde seg våken. Foto: TV 2 Vis mer

Ifølge Brandstorp fikk de en brutal beskjed da de skulle læres opp i sprengstofføvelsen.

- Vi fikk fortalt at lungene våre kunne kollapse. Jeg tenkte «herregud, jeg lever jo av lungene mine». Jeg følte på et vis at jeg ikke kunne ofre karrieren min for «Kompani Lauritzen». Men jeg har hørt selv på et opptak at hver gang det sprenger, så skriker jeg ut. Det var det sykeste. De smellene. Jeg følte jeg ikke hadde kontoll på kroppen min. Vi tenkte at vi kunne dø.

Og:

- Det var noe av det mest grusomme vi opplevde der, det var mange som ble stressa. Hulsker klarte jo å fyre av et skudd i sanden også. Den natta var det flere som vurderte å trekke seg. Man blir i det minste godt kjent med seg selv, mener Brandstorp.

KOMPANI LAURITZEN: Linnéa Myhre blir kastet inn i «kosebua» og må puste inn CS-gass. Video/TV2. Vis mer

- Pyton

Hun tror årets utgave av TV 2-programmet var langt tøffere for deltakerne enn fjorårets versjon.

- Jeg er nysgjerrig på hvordan fjorårets gjeng ville taklet dette. Det var tøffere denne gang, for de som lager det visste hvor langt de kunne strekke strikken. Så vi får bare håpe at de nå vet hvor langt de kan pushe med tanke på neste sesong. Jeg vet ikke om det går an å pushe det lenger enn dette.

Dag otto Lauritzen, som selv har vært fallskjermjeger, legger ikke skjul på at denne øvelsen er svært tøff.

MÅTTE SPRENGE: Deltakerne dro rett på sprengøvelse etter å ha holdt seg våkne svært lenge. Foto: TV 2
MÅTTE SPRENGE: Deltakerne dro rett på sprengøvelse etter å ha holdt seg våkne svært lenge. Foto: TV 2 Vis mer

- Mentalt er det pyton å ikke vite om du skal sitte der i én time, to timer, fem timer eller åtte timer. Det er en påkjenning og du trenger virkelig viljestyrke.

TV 2: - Psykolog og lege tilgjengelig

- Var det flere som vurderte trekke seg?

- Det er klart, folk hadde en kamp mot seg selv. Det er jo helt normalt, men alle overvant den eventuelle lysten til å trekke seg. Men trekker man seg, vil man angre etterpå. Jeg synes denne gjengen har vært sterke, de har overvunnet frykt og har kjempet. Og kommer styrket ut av det. Der og da snakket vi ikke med noen som hadde lyst til å gi seg. Men vi lot dem jo for seg selv med sin egen kamp.

KAOS: Det blir kaos i lørdagens episode av «Kompani Lauritzen» når deltakerne blir «angrepet». Video: TV 2 Vis mer

- Så ingen måtte overtales til å bli værende?

- Nei. Det er en fantastisk sterk gjeng, som imponerer på forskjellige måter, sier han.

Pressesjef i TV 2, Jan-Petter Dahl, bekrefter at flere av aspirantene ga uttrykk for at døgnet de var gjennom var av det heftige slaget.

- Men det var ingen som henvendte seg til befal med et seriøst ønske om å trekke seg. I forbindelse med opptaket til denne episoden var vi spesielt bevisste på belastningen og hadde psykolog og lege tilgjengelig, samtidig var det ekstra tett oppfølging under øvelsene og en grundig debrief i etterkant, forteller han til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Mistet totalt kontrollen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer