Flere influensere bryter alkoholloven

Helsedirektoratet har sendt ut refs til en rekke influensere etter alkoholreklame.

BRYTER LOVEN: Helsedirektoratet har slått fast at flere influensere har brutt alkoholloven. Foto: Tore Skaar/Se og hør, Andreas Fadum/Se og hør, Bjørn Langsem / Dagbladet
BRYTER LOVEN: Helsedirektoratet har slått fast at flere influensere har brutt alkoholloven. Foto: Tore Skaar/Se og hør, Andreas Fadum/Se og hør, Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

I Norge er det ikke lov å reklamere for alkoholholdige drikker eller la alkohol inngå i reklame for noe annet. Det vil si at et vinglass bør holdes utenfor et reklameinnlegg for eksempelvis klær.

Dette har det vært fokus på i mange år, og flere influensere har fått kritikk fra Helsedirektoratet for å bryte loven.

Til tross for det skjer det gjentatte brudd på alkoholloven. Helsedirektoratet har i høst sendt ut en rekke mailer til flere influensere hvor de konstaterer brudd.

- Ikke klar over

Blant dem som har fått refs er Isabel Raad (27).

«Helsedirektoratet har vurdert et oversendte bilde fra snapchatkontoen til Isabel Raad, isabelraad, hvor alkohol benyttes i reklame for andre varer. I reklameinnlegget for en pakke med filter/preset vises to hender som skåler i det som framstår som vinglass med alkoholholdig drikk».

De ber om at Raad sender en uttalelse og en redegjørelse for hvilke retningslinjer hun har for alkoholreklame.

IKKE EFFEKT: En rekke influensere med kritthvite tenner fronter tannblekeproduktet Premium White. Eksperter slår imidlertid fast at produktet ikke har effekt. Reporter: Anniken Aronsen Video: Steffen Pettersen Vis mer

«Jeg var ikke klar over at dette gjaldt bare glass også, men trodde det bare gjaldt når det er selve alkoholflasker og liknende. Men da har jeg lært, og skal være ekstra påpasselig framover», svarer Raad.

Etter dette ble saken avsluttet. Raad har ikke besvart Se og Hørs henvendelse.

NRK skrev forrige måned at Caroline Berg Eriksen (34) og Martine Lunde (25) hadde brutt alkoholloven. Førstnevnte har fått minst tre brev fra Helsedirektoratet om dette fra tidligere. I ettertid har Helsedirektoratet sendt brev til influenserne som er omtalt i denne saken.

GJENTATTE BRUDD: Caroline Berg Eriksen har fire ganger fått brev fra Helsedirektoratet etter å ha brutt alkoholloven. Foto: Terje Pedersen / NTB
GJENTATTE BRUDD: Caroline Berg Eriksen har fire ganger fått brev fra Helsedirektoratet etter å ha brutt alkoholloven. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Kommer gebyr-muligheter

Avdelingsdirektør ved Helsedirektoratet, Øyvind Giæver, sier til Se og Hør at sakene har blitt fulgt opp etter tips fra NRK, og at de ikke har hatt noen tilsynsaksjon.

NRK omtalte også at Helsedirektoratet ikke har noen sanksjonsmuligheter. Det til tross for at Stortinget vedtok for tre år siden at det kunne ilegges gebyr ved brudd. Vedtaket er likevel ikke forskriftsfestet, noe som betyr at det er lite Helsedirektoratet kan gjøre, utover å opplyse influenserne om brudd.

GODE FORBILDER: Helseminister Bent Høie påpeker at influensere har et særlig ansvar når det kommer til å være forbilder for dagens generasjon. Video: Embla Hjort-Larsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Maria Jahrmann Bjerke, statssekretær fra Høyre i Helse- og omsorgsdepartementet, fortalte NRK at de tok sikte på å sende dette på høring mot slutten av året, eller begynnelsen av neste år.

- Vi vet at departementet jobber med å utforme overtredelsesgebyr i tråd med Stortingets vedtak, men at arbeidet er en del forsinket, blant annet på grunn av coronasituasjonen, sier Giæver til Se og Hør.

Også Sofie «Sophie Elise» Steen Isachsen (26) har fått refs. Hun har reklamert for undertøy, samtidig som hun har posert med et vinglass i hånda. Isachsen har ikke besvart Se og Hørs henvendelse.

Legger seg flat

En liknende mail er sendt Lene Orvik (34).

«Helsedirektoratet har vurdert et oversendt bilde fra Lene Orviks Instagramkonto, hvor alkohol benyttes i reklame for andre varer. I reklameinnlegg for jotex.no benyttes et bilde av skjenking fra vinflaske til vinglass».

Hun svarer at hun ikke var klar over lovbruddet, og at hun tar fullt ansvar.

«Her må jeg jo rett og slett bare legge meg helt flat, og dette er en helt ærlig feil gjort fra min side. Jeg tenkte meg ikke om da jeg lagde reklameinnholdet for Jotex.no, og ser jo helt klart at dette er uheldig. Jeg tenkte ikke over at etiketten på flaska vistes i filmen, så her er det bare å beklage. Dette er jo en story som heldigvis forsvinner etter 24 timer, så den er ikke synlig noe sted nå», skriver hun.

BEKLAGER: Lene Orvik svarer Helsedirektoratet, hvor hun legger seg flat for bruddet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
BEKLAGER: Lene Orvik svarer Helsedirektoratet, hvor hun legger seg flat for bruddet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lene Orvik bekrefter overfor Se og Hør å ha fått mailen, og opplyser om at saken er løst opp i. Hun har ingen ytterligere kommentarer.

- Alkohol er en lovlig vare, men den kan også være skadelig, både med tanke på fare for akutte helseskader og risiko for alvorlig sykdom ved moderat inntak over tid. Sammen med bevillingsplikt, regulering av salg- og skjenketider, Vinmonopolet og aldersgrenser er reklameforbudet et alkoholpolitisk virkemiddel for å redusere skadevirkningene av alkohol, forklarer Giæver.

Uheldig for mindreårige

Han sier også at alkohol som ikke direkte rammes av reklameforbudet kan skade på andre måter.

Artist Tone Damli (33) har fått samme brev. Hun har tidligere fått massiv kritikk for fronting av alkohol i sosiale medier. I 2019 gikk flere eksperter ut og advarte mot eksponeringen hennes av alkohol.

- Jeg føler ikke at jeg er et dårlig forbilde. Jeg er 31 år gammel og jeg, som ekstremt mange andre, deler et bilde av noe hyggelig som skjer i livet. Blant annet når fredagen kommer, sola skinner og man tar seg en iskald pils, svarte Damli den gangen, og la samtidig til at hun absolutt kom til å fortsette å dele alkoholbilder i sosiale medier.

Damli har ikke besvart Se og Hørs henvendelse.

- Mange av influenserne har mange mindreårige følgere. Det er uheldig at mindreårige og personer som ikke aktivt oppsøker informasjon om alkohol, likevel blir eksponert for alkohol på influenseres profil på sosiale medier, sier Giæver.

REAGERER: Dplay har sluppet den danske serien «Plastikkongene» på sine nettsider. Det får influencer Kristin Gjelsvik til å reagere. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

- Forbilder

Han forteller at Helsedirektoratets inntrykk er at kunnskapen om alkoholregelverket har blitt bedre de siste årene.

- Men det er fortsatt mange influensere som kan bli mer bevisste på sin rolle som forbilder for unge følgere.

Isabelle Eriksen (24) har fått refs for to innlegg hvor hun reklamerer for sin egen bok, samt for eget klesmerke. Begge med alkohol i hånden. Eriksen sier til Se og Hør at hun ikke har noen kommentar til saken.

Også Anniken Jørgensen (25) har brutt alkoholloven ifølge Helsedirektoratet. Saken hennes skiller seg imidlertid fra de andre ved at hun har blitt tagget i et bilde hvor hun drikker alkohol, samtidig som det brukes i reklame. Hun har delt dette bildet på sin profil, og det konkluderes derfor som brudd.

Jørgensen har ikke besvart Se og Hørs henvendelse.

LES OGSÅ: Forbrukertilsynet mener influenser brøt loven

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer