- Flere hundre trykk og illustrasjoner brant opp

Dramatisk for skuespiller Trond Brænne og kunstnersamboer Iben Sandemose da bygården de bor i brant mandag kveld.

DRAMATISK : Den folkekjære skuespilleren opplevde brannen i bygården han bor i mandag kveld som svært dramatisk. Foto: NTB scanpix
DRAMATISK : Den folkekjære skuespilleren opplevde brannen i bygården han bor i mandag kveld som svært dramatisk. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
SEOGHØR.NO: Skuespiller og forfatter Trond Brænne (59) bor i bygården som brant på Fagerborg i Oslo mandag kveld.

Sammen med billedkunstner- og forfattersamboer Iben Sandemose (62) opplevde han brannen som svært dramatisk, forteller han til Seoghør.no.

Paret bor i 4.etasje i bygården i August Cappelens gate 2, og er nærmeste nabo til leiligheten hvor brannen oppsto.

- Alarmen i naboleiligheten gikk, og det ula noe grusomt. Naboen kom stormende ut, og hylte at det brant. Jeg virra litt rundt for å finne brannslukningsapparatet, men fant den ikke. Så gikk jeg inn i leiligheten for å se om det var noe jeg kunne gjøre, men der var det altfor mye røyk til å bli værende.

Skuespilleren løp deretter inn til seg selv, og oppdaget at det også, via baktrappen, hadde kommet mye røyk inne på hans eget kjøkken. Han skjønte raskt at han måtte komme seg ut, og fikk samlet sammen de viktigste eiendelene han hadde for hånden.

- Alle har vi fått spørsmålet: «Hva hadde du tatt med deg dersom det begynte å brenne?». Hva var det som gikk igjennom hodet ditt da du samlet sammen tingene dine?

- Jeg tenkte at jeg måtte finne noe lurt å ta meg, men jeg hadde rett og slett ikke tid til å finne ut hva som var lurt. Men jeg fikk rasket med meg livsviktige medisiner, macen og telefonen, forteller han.

Ute på gaten ble han og naboene samlet i er portrom. Ifølge Brænne var politiet og brannvesenet raskt på stedet. Men minuttene utenfor i minusgradene vil han aldri glemme, og beskriver stemningen med tre ord:

- Det var ekkelt, skummelt og iskaldt. Det var uvirkelig, og vi håpet jo bare på at alle skulle komme seg ut i live.

Heldigvis for Brænne og Sandemose fikk ikke leiligheten deres skader, men loftet og bodene ble totaltskadd av flammene, og dermed forsvant flere av beboernes kjæreste eiendeler.

- Iben hadde akkurat flyttet flere hundre trykk og illustrasjoner fra kjelleren til loftet, fordi hun var redd for at de skulle få fuktskader. Men nå er alt dette forsvunnet i brannen. Men, til tross for fortvilelsen, er vi glade for at ingen mennesker ble skadet, sier han videre.


Rundt 40 mennesker ble evakuert fra den overtente bygården og nabobygårdene, og ifølge Brænne vil det ta flere uker før de kan flytte hjem igjen.

- Vi fikk lov til å komme tilbake og plukke med oss de viktigste tingene, men politiet driver fremdeles med etterforskning, så vi får ikke lov til å flytte tilbake med det første. Akkurat nå er vi på hytta på Nesodden, men ser for oss en hotell-tilværelse de nærmeste ukene.

Trond Brænne har spilt teater i flere tiår, og har siden 2001 vært fast ansatt ved Nationaltheatret i Oslo. I tillegg har han skrevet en rekke bøker og hørespill for barn og ungdom.

Iben Sandemose har illustrert flere bøker, deltatt på Høstutstillingen og hatt en lang rekke separatutstillinger og kollektivutstillinger. Hun er barnebarnet til den kjente forfatteren Aksel Sandemose.LES OGSÅ: Her brenner det i kronprinsparets bolig på Skaugum

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer