J.K. Rowling:

Fjernet fra trailer

Etter mange måneder med kontroverser rundt «Harry Potter»-forfatterens utspill, har Warner Bros besluttet å skjule navnet hennes fra ny filmtrailer.

MAGI: Se den nye traileren til «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter» Video: Warner Bros Pictures Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag 13. desember publiserte Warner Bros traileren til den kommende filmen fra «Harry Potter»-universet, «Fabeldyr: Humlesnurrs hemmeligheter».

Selv om J. K. Rowling har vært med på å skrive og produsere filmen er navnet hennes nesten helt fjernet fra traileren. Dette melder blant annet britiske Independent.

De foregående trailerne til filmserien har vist navnet hennes både underveis og mot slutten, kreditert som produsent. Denne gangen er hun bare nevnt i liten skrift mot slutten, i forbindelse med opplysning om opphavsrett.

HARD MEDFART: Rowling har fått hard medfart på Twitter de siste to årene. Her på premieren til «Fabeldyr og hvor de er å finne» i New York i 2016. Foto: Dennis Van / Shutterstock
HARD MEDFART: Rowling har fått hard medfart på Twitter de siste to årene. Her på premieren til «Fabeldyr og hvor de er å finne» i New York i 2016. Foto: Dennis Van / Shutterstock Vis mer

Kritiserte politiet

Avgjørelsen om å la være å bruke navnet hennes for å promotere filmserien er trolig et resultat av hennes lange rekke kontroversielle utspill om transpersoner.

I det siste utspillet til Rowling kritiserte hun det skotske politiet for å ha sagt de vil kategorisere en overgriper med penis som kvinne, dersom personen identifiserer seg som kvinne.

«Krig er fred. Frihet er slaveri. Ignoranse er en styrke. Personen med penis som voldtok deg er en kvinne», skrev hun i Twitter-meldingen søndag 12. desember, som en referanse til en passasje i George Orwells «1984».

Rowlings ytringer har blitt beskyldt for å være transfobiske, noe hun selv nekter for.

MISFORSTÅELSE: Harry Potter-skuespiller Daniel Radcliffe forteller om en hendelse hvor en fremmed mann trodde at han var en uteligger. Vis mer

Kontroversiell på Twitter

Rowling skapte mye oppmerksomhet etter hun sommeren 2020 publiserte en rekke Twitter-meldinger, der hun argumenterte for at transkvinner aldri vil kunne tilegne seg erfaringer som vil gjøre det riktig å omtale dem som kvinner.

I twitter-meldingen kommenterte hun en tekst som skrev «mennesker som menstruerer», for å favne om flere kjønnsidentiteter.

«Kvinner som menstruerer. Jeg er sikker på det pleide å finnes et ord for de menneskene. Hjelp meg, noen», kommenterte Rowling.

ONDSKAPENS HOTELL: Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump sammenlignes i ny video med en berømt skrekkfilm fra 1980. Video: Twitter, reporter: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Hun har fortsatt å utdype meningene sine, blant annet i et essay som både har blitt hyllet og kritisert.

Meningsutvekslingen mellom Rowling og motstandere har i senere tid blitt mer og mer fiendtlig. Kritikere omtaler henne med merkelappen «TERF» (trans-ekskluderende radikalfeminist).

Konflikten har angivelig resultert i at hun har mottatt en mengde trusler og hatbrev. Hun kommenterte transbevegelsens virkemidler og offentlighetens reaksjoner i essayet sitt fra juni 2020:

DRØY: Khloé Kardashian sin reklamefilm for Good American var for drøy for TV. Video: Steffen Pettersen/Se og Hør Vis mer

– Som biologisk kvinne synes jeg personer i maktposisjoner trenger å få seg baller (som utvilsomt bokstavelig talt er mulig, ifølge den type mennesker som mener at klovnefisk beviser at mennesker ikke er en dimorfisk dyreart), skrev Rowling sarkastisk.

Hevdet aktivister truet privatlivet hennes

I november kontaktet Rowling politiet da transaktivister lot seg avbilde utenfor porten til en av hennes eiendommer.

I en rekke tweets i dagene som fulgte hevder hun at hun ble utsatt for «doxing», og at hun tolket besøket som en trussel mot hennes familie. «Doxing» er et nyord som blir brukt om ufrivillig publisering av privat informasjon, og er en strategi som har blitt popularisert av brukere av nettforumet 4chan i forbindelse med hatkampanjer på internett.

«INGENTING Å LE AV»: Odd Magnus Williamson røper hvordan han fikk ideen til kinofilmen der han selv spiller hovedrollen. Med seg på laget har han den oscarnominerte regissøren Petter Næss. Reporter: Thea Hope. Video/Klipp: Celina Morken Vis mer

Flere påpekte imidlertid at flere av adressene til Rowlings eiendommer lenge har vært kjent for offentligheten. Bostedene har oppigjennom årene vært omtalt i nyhetsartikler, turistnettsider og på Wikipedia.

LES OGSÅ: «Harry Potter»-stjernen ærlig om sykdommen

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer