Paulina Porizkova:

Fjernet bilde: - Forstår propaganda

Paulina Porizkova reagerer sterkt på hvorfor Instagram fjernet det siste innlegget hennes.

REAGERER: Paulina Porizkova reagerer på Instagrams bildefjerning. Foto: Shutterstock Editorial / MediaPunch / REX / NTB
REAGERER: Paulina Porizkova reagerer på Instagrams bildefjerning. Foto: Shutterstock Editorial / MediaPunch / REX / NTB Vis mer
Publisert

Supermodellen Paulina Porizkova (56) er blant verdens mest kjente modeller fra 1980- og 1990-tallet, og har frontet flertalls catwalker og magasinforsider gjennom sin imponerende karrier.

Allerede i en alder av 18 år ble hun blant annet den første kvinnen fra Sentral-Europa til å pryde forsiden av Sports Illustrateds badedraksutgave.

JUKS: Den norske modellen Karoline Bjørnelykke avslørte en hemmelighet fra modellbransjen på sin Tiktok. Video: Tiktok. Reporter: Edward Stenlund. Voice: Signe Elise Morthen Stenersen Vis mer

Men veien til suksess har ikke vært en dans på røde roser. I en alder av ni år flyktet hun fra hjemlandet - daværende Tsjekkoslovakia - sammen med familien.

Nå deler hun at Instagram fjernet et av innleggene hennes, noe som traff et sårt punkt hos supermodellen.

Åpner opp

De seineste dagene har Porizkova - i likhet med flere influensere - vært åpen om situasjonen i Ukraina.

56-åringen har vært spesielt åpenhjertig om sin oppvekst i daværende Tsjekkoslovakia, og hvordan det var å leve i et land som var okkupert av den tidligere Sovjetunionen.

I et Instagram-inlegg forteller hun blant annet om foreldrenes dramatiske motorsykkelflukt, og hvordan hun i en alder av ni ankom Sverige.

«I 1968 ble hjemlandet mitt invadert av den tidligere Sovjetunionen. Foreldrene mine flyktet på motorsykkel, og etterlot tre år gamle meg. De visste at de kanskje ikke kom til å overleve. De var heldige», skriver Porizkova blant annet under familiebildene.

Det er tydelig at hun er opprørt i forbindelse med dagens situasjon, og hun deler stor medlidenhet for den ukrainske befolkningen som nå opplever det samme.

STOLT OG TRIST: Superstjernene Ashton Kutcher og Mila Kunis er stolte av Ukraina, tar oppgjør med Russland og donerer enorme summer i forbindelse med krigen. Vis mer

«Hvor mange mennesker, hvor mange familier må lide for én manns maktbegjær?» skriver hun videre.

Supermodellen har også delt andre innlegg om situasjonen i Ukraina, og er svært tydelig på hvor hun står i konflikten.

Fjernet bilde

Onsdag delte Porizkova et bilde der hun viser et uretusjert, sammen med et veldig retusjert bilde, side om side.

Hun brukte bildet for å understreke den tragiske konflikten, og merket bildene med «realitet» og «propaganda». Her fortalte hun også om den vanskelige oppveksten og hjemlandets okkupasjon.

GÅR GALT: Midt under Dagsrevyen 22. februar gikk det galt for flere av NRKs utenrikskorrespondenter idet de skulle rapportere om situasjonen i Ukraina. Video: NRK. Vis mer

Dette bildet ble derimot fjernet av Instagram grunnet «hatefulle ytringer», noe som Porizkova reagerer sterkt på.

«Dette er innlegget som ble fjernet i går grunnet 'hatefulle ytringer'. Jeg forstår propaganda ettersom jeg har tilbrakt barndommen i et land som var okkupert av Sovjetunionen. På skolen ble vi lært at 'russere var bestevennene våre, og kom for å frigjøre oss fra undertrykkelse'. En undertrykkelse som aldri ble spesifisert», skriver hun under innlegget, og legger senere til:

LEKKET: Russlands president Vladimir Putin har lenge forsøkt å holde barna utenfor offentligheten, men så ble gamle bilder publisert på internett. Foto: AFP, Scanpix, Sergei Pugasjev Vis mer

«Siden pressen var sterkt sensurert fikk vi bare nyheter som 'bestevennene' våre ville at vi skulle se.»

I innlegget hyller også 56-åringen den russiske befolkningen som protesterer mot den pågående konflikten, og hun er fullt klar over den store oppofringen disse menneskene gjør.

LES OGSÅ: - Jeg har vanskeligheter for å puste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer