Danske «Ex on the Beach»

Fjernes etter klagestorm

Svenske Dplay fjerner den første sesongen av danske «Ex on the Beach» etter flere klager. Norge følger ikke etter.

DEBATT: Da flere svenske Instagram-brukere fyrte seg opp over gamle klipp fra «Ex On The Beach» og «Paradise Hotel» i Danmark valgte leverandøren å avpublisere. Video: Dplay / Viaplay. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ex on the Beach» har vært gjenstand for kritikk gjentatte ganger, både her til lands, og i våre naboland. Det er særlig mobbing, stort sexfokus, mye alkohol og nakne kropper som har fått kritikerne til å komme på banen.

Nå er det danskenes første sesong av serien som er i søkelyset, og det er i nabolandet Sverige hvor klagene har haglet.

- Hva viser dere?

Den svenske journalisten og influenseren Johanna Bladh startet emneknaggen #VadVisarNi, på norsk «hva viser dere», hvor hun har lagt ved flere klipp fra serien.

Blant annet viser hun deltakeren Mathias Severinsen som omtaler seg selv om «Dr. Cock» under en utkledningsfest. Der forteller han at superkraften hans er å knekke ryggen på kvinner som ikke klarer å oppføre seg – med sin «store, svarte penis».

NY SESONG: I likhet med norske «Ex on the Beach», måtte også svenske tenke kreativt da de i sommer skulle spille inn ny sesong av programmet. Men fortvil ikke, det leveres likevel. Video: Dplay / Rød Løper Vis mer

Et annet eksempel viser samme kar som mener han er i sin fulle rett til å kalle en av de andre deltakerne «ludder».

«Hver tredje time anmeldes et seksuelt overgrep i Sverige. Volden mot kvinner i relasjoner består. På skolen kalles kvinner for horer. Samtidig er dette hva unge personer vokser opp med å se på. Det er deres forbilder – realitykjendiser med hundretusener av følgere på sosiale medier», skriver Bladh i Instagram-innlegget.

Flere har kastet seg på Instagram-kampanjen, og svenske Dplay har nå tatt grep. De bekrefter overfor svenske Expressen at serien er fjernet.

– Vi etterstreber alltid etter å ha innhold som underholder og engasjerer, som selvfølgelig ikke skal oppleves støtende eller krenkende. Nok en gang ble disse klippene tatt ut av sammenheng, men som sagt vil vi gjennomgå og evaluere innholdet, opplyser kommunikasjonssjef i svenske Discovery, Sanna Gollne, til avisen.

NABOLAND: «Knaldeprogrammet Ex on the beach» - som det kalles i Danmark - har, som svenskene, gjort endringer på den nye sesongen. Video: Rød Løper/Dplay Vis mer

Lar sesongen ligge

Her til lands vil imidlertid serien ikke fjernes på nåværende tidspunkt.

– Svenskene har valgt å avpublisere sesongen for å gi den en fullstendig redaksjonell gjennomgang i lys av posten til Johanna Bladh, som fikk stor oppmerksomhet i Sverige. Det har vi forståelse for, selv om vi foreløpig har vurdert at den blir værende på vår norske plattform, sier kommunikasjonsdirektør i norske Discovery, Hanne McBride til Se og Hør.

Hun forteller videre at deres vurdering tar hensyn til at klippene Bladh viser i sin post på Instagram er tatt ut av kontekst, og at hun misrepresenterer det deltakerne i sesongen faktisk står for.

– Eksempelvis er det ene klippet tatt av en av deltakerne idet han spiller at han er en sexistisk gris, hvilket alle som har sett mer enn fem minutter av programmet, vet at er så langt fra sannheten det er mulig å komme, sier hun.

FORANDRING FRYDER: Corona gjør ting vanskelig for diverse TV-innspillinger og produksjoner, men det populære realityprogrammet «Ex on the beach» tar grep. Video: Rød Løper/MTV Vis mer

Isolert sett er det ifølge McBride vanskelig å være uenig i at det som blir sagt i klippet er skrekkelig, og at det kan tenkes at det heller ikke burde passert selv som en del av en lek.

– Men det gir samtidig et tydelig bilde av at det uten konteksten det øvrige programmet gir, er mye som framstår annerledes enn det faktisk er. Og diskusjonene om ordbruk, som er fra det andre klippet hun viser fra «Ex on the Beach Danmark», blir til viktige debatter også utenfor rammene av realityserien, så seansen har en verdi for målgruppen utover den rene underholdningen, forklarer McBride.

– Fikk sin straff

Bladh har også lagt ved et klipp fra danske «Paradise Hotel», av det som tilsynelatende er en svært aggressiv deltaker, Türker Alici, som blir forsøkt roet ned av en annen – før det går galt.

Det er TV3/Viasat som sender denne realityserien. De har imidlertid valgt å beholde episoden.

– Vi kommer på nåværende tidspunkt ikke til å ta det bort, ettersom vi i klippet sterkt viser at det ikke er ok, og deltakeren tvinges til å forlate programmet på grunn av det han har gjort, så på nåværende tidspunkt får klippet være ute, sier pressesjef i Nent Group, Susanne Nylén.

KRITISK: En av Sveriges største influensere, Angelica Blick, retter sterk kritikk mot «Paradise Hotel»-produksjonen. Video: Viafree.se / Rød Løper Vis mer

Kommunikasjonsrådgiver i Nent Norge, Thomas Horni, opplyser til Se og Hør at selskapet ikke er delt opp i land, og at avgjørelsen derfor gjelder på den norske versjonen av strømmetjenesten også.

– Grunnen til at episoden fortsatt er tilgjengelig er fordi deltakeren umiddelbart fikk sin straff ved å bli kastet ut av programmet, sier han.

LES OGSÅ: Dette skjulte de for produksjonen


Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer