Dplay:

Fjerner julekalender etter «blackface»

TVNorge tar bort «Nissene over skog og hei» etter rasismeanklager.

BORTE: «Nissene over skog og hei» er ikke lenger å se på Dplay eller på tv. Foto: Dplay
BORTE: «Nissene over skog og hei» er ikke lenger å se på Dplay eller på tv. Foto: Dplay Vis mer
Publisert

«Nissene over skog og hei» er en julekalender som er skapt av komiker Espen Eckbo og tv-profil Kristian Ødegård. Den dukket opp på norske skjermer for ni år siden, men nå har den fått kritikk for en av karakterene.

En av «deltakerne» i serien, spilt av Espen Eckbo, har nemlig mørk sminke og svart afro. Det har fått Instagram-kontoene @rasisme_i_norge og @rasisme.i.norge, blant flere til å reagere, og begge har lagt ut klipp av den aktuelle karakteren.

«Har dere tenkt til å la dette rulle å gå hele julen? Eller skal dere gjøre det rette i 2020 og være med å gjøre en forskjell», spør sistnevnte kanalen.

Det er ikke første gangen karakteren har fått kritikk. Det fikk den også i fjor, og da svarte serieskaper og rolleinnehaver Eckbo følgende:

TVNorge har nå valgt å avpublisere serien fra sine flater.

KRITIKK: Den norske komikeren Espen Eckbo er kanskje best kjent for sine mange rollefigurer og karakterer. Nå er det spesielt én karakter som har fått Instagram-brukere til å se rødt. Vis mer

Det opplyser de selv i en kommentar på Instagram.

«Vi har i dag besluttet å avpublisere «Nissene over skog og hei» fra Dplay, og den tas av skjermen på TVNorge. «Nissene over skog og hei» ble først sendt i 2011, og den er blitt en juleklassiker. Det skal være stor takhøyde når det kommer til humor, og prinispielt er vi svært opptatt av at ytringsrommet til komikere skal ivaretas, og at komikernes intensjon skal hensyntas», skriver de i kommentarfeltet til kontoen @rasisme.i.norge.

TV 2 omtalte saken først. «Skal vi danse»-finalist Nate Kahungu var blant dem som engasjerte seg i saken, som påpeker overfor egen kanal at blackface originalt ble skapt for å gjøre narr av mørkhudede. Kahungu sier til Dagbladet at han ikke har noe å legge til i saken.

«Vi har tatt en grundig redaksjonell diskusjon, i samråd med seriens produsent, og vi har falt ned på at en av karakterene i serien faller inn under blackface-begrepet. Og det hører ikke hjemme på skjermen i 2020. Vi beklager at vi ikke har vært grundigere i gjenngangen av innholdet før publisering», avsluttes innlegget fra Dplay.

Til Dagbladet forteller kommunikasjonsdirektør i Discovery, Hanne McBride, at serien tas ut av sendeplanen og vil bli erstattet. Hun forteller imidlertid at de ser på en måte hvor serien kan republiseres i det hun kaller en annen form, og at det er trist om «Nissene over skog og hei» går ned i historien som en ikke-serie.

- Det er viktig at humoren skal kunne være grenseløs og at humor som virkemiddel er utrolig sterkt også i samfunnsdebatten. Vi ønsker at ytringsrommet til komikerne skal ivaretas, og at intensjonene hensyntas. Det er også viktig at enkeltstående grupper ikke skal være premissleverandør for hvilke tema komikere skal kunne boltre seg i, sier hun.

Julekalenderen er nå fjernet fra strømmetjenesten, men det ligger fortsatt mange klipp ute på Youtube, blant annet fra presentasjonen til karakteren.

LES OGSÅ: Saksøkes etter sjokkbrudd

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer