Jan Erik Brodahl fra «Farmen»:

Fire barn med tre kvinner

Årevis med intenst og krevende arbeid i krigssoner gikk utover 60-åringens kontakt med barna.

KRIGSSONER: «Farmen»-Jan har levd store deler av livet i krigsherjede kriseområder. Dette har han dårlig samvittighet for. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør
KRIGSSONER: «Farmen»-Jan har levd store deler av livet i krigsherjede kriseområder. Dette har han dårlig samvittighet for. Foto: Tor Lindseth/ Se og Hør Vis mer
Publisert

For de aller fleste er ukene på «Farmen»-gården en beintøff opplevelse. Deltakerne merker raskt blodslitet på kroppen, mangelen på mat og søvn tærer på, og det er ikke uvanlig at enkelte bryter sammen i tårer.

Oslo-mannen Jan Erik Brodahl (60) har levd store deler av livet i krigsherjede kriseområder, og tok derfor gårdsoppholdet med knusende ro.

- I min jobb har jeg opplevd langt verre, forteller Brodahl, som innrømmer at mangelen på mat og hygiene etter hvert tæret på kreftene.

Reiste til krig og massakre

Se og Hør møter «Farmen»-profilen på en kafé i Oslo. Han bor deler av tiden i hovedstaden. Resten tilbringer han i Libanon, der han har bodd de siste 11 årene.

Spenningen, og et ønske om å teste seg selv, var grunnen til at Jan Erik meldte seg på «Farmen», selv om han først angret avgjørelsen. 60-åringen hadde aldri sett TV-serien, og rakk så vidt å få med seg tre episoder før innspillingen.

- Jeg visste ikke helt hva jeg gikk til. Det ble hard jobbing fra morgen til kveld, men det ble en opplevelse for livet, mener han.

GIKK GALT: Terje Leer skadet seg kraftig under «Farmen»-tvekampen. Video: TV 2 / Jonas Scheie Hammer Vis mer

Minnene fra gården føyer seg inn i en lang rekke opplevelser fra et spennende og annerledes liv etter over en 30 år lang karriere i tjeneste for Forsvaret og FN. Mens andre flyktet fra krigens brutale herjinger, har firebarnsfaren reist frivillig til noen av verdens farligste områder.

På nært hold har han sett hva epidemier, krig og massakre kan gjøre med land og folkeslag.

- Jeg søkte meg ofte til de verste områdene, som Rwanda etter folkemordet – der over én million mennesker ble drept på én måned. Jeg kan fortsatt kjenne liklukten, forteller Jan Erik alvorlig, mens han stirrer ut av vinduet.

FARMEN: Jan Erik har gode minner etter årets «Farmen»-opphold. Foto: TV2
FARMEN: Jan Erik har gode minner etter årets «Farmen»-opphold. Foto: TV2 Vis mer

Mistet venner

I Syria undersøkte han kjemiske våpen, i Irak kjempet han i Gulfkrigen, og i Somalia så han borgerkrigens herjinger på nært hold. Angrep, eksplosjoner og terror krevde stadig livene til venner og kolleger.

Midt i all tragedien fant Oslo-mannen sin plass. Gode kamerater, og ønsket om å hjelpe, har alltid vært viktig motivasjon. Jan Erik innrømmer også at han liker adrenalinrushet.

- Jeg har opplevd mye krig og faenskap, men har også fått et kick ut av det. I kritiske situasjoner kjenner jeg adrenalinet bruse i kroppen. Det er et kick, mener Jan Erik.

Flere ganger har den tidligere FN-livvakten vært overbevist om at hans siste time var kommet.

- Folk har skutt på meg, truet og kastet granater. Jeg har vært rett ved store eksplosjoner. Mange ganger har jeg tenkt «nå, går det gærent», men heldigvis har jeg hatt englevakt, sier 60-åringen.

Dårlig samvittighet

Et liv omringet av katastrofe, krig og kaos har ikke alltid vært forenlig med rollen som pappa til fire jenter.

Reisingen har tatt ham verden rundt, og Brodahl har barna Iselin (35), Melanie (23), Lana (22) og Nikita (11) med tre forskjellige kvinner.

- Mødrene kom spredt inn i livet mitt, så barna er ikke vokst opp sammen, forteller han.

Når Jan Erik snakker om barna er alvoret brått borte, og den barske tøffingen lyser opp.

SKADER SEG: Det man ikke får se på TV er at Asad Shehada skader seg under årets første «Farmen»-tvekamp. Video: TV 2 / Rød Løper Vis mer

- Jeg utrolig stolt av de fire flotte jentene mine, sier han smilende.

Flere av døtrene er oppvokst i såkalte «safe zones», altså trygge soner, i nærheten av krigsområdene der Jan Erik arbeidet. Da var det noen uker på jobb, og noen uker sammen med familien.

UREDD: I over 30 år har Brodahl jobbet i noen av verdens verste krigsområder, sist som sikkerhetssjef i Libanon. Foto: Privat
UREDD: I over 30 år har Brodahl jobbet i noen av verdens verste krigsområder, sist som sikkerhetssjef i Libanon. Foto: Privat Vis mer

Samlivsbruddene og all reisingen gjorde det etter hvert vanskelig å beholde den nære kontakten.

- Jeg har hatt veldig mye dårlig samvittighet. Er det noe jeg angrer på, så er det at jeg ikke hadde mer kontakt med de to eldste barna mine da de var mindre. Jeg har prøvd å ta det igjen med yngstejenta, sier Brodahl som de siste årene har arbeidet som sikkerhetsleder i Libanon.

Sjokkert av babybrev

All militærerfaringen har satt spor også på hjemmebane, der barna kjærlig kaller ham «obersten». Orden og tidspunkter er viktig.

- Jeg er vant til at dersom man ikke hører etter, så dør folk. Det har jeg nok tatt med meg hjem. Jeg er veldig snill, men kan til tider ha kort lunte, innrømmer han.

Han husker godt første gangen han fikk beskjed om at han skulle bli pappa. Brodahl var 23 år gammel da et brev snudde opp ned på tilværelsen. Hans mor åpnet brevet, og ringte sporenstreks til sønnen for å fortelle at han skulle bli pappa.

- «Oh shit» tenkte jeg. Da ble jeg redd! Men det var morsomt å bli pappa, forteller Jan Erik som i ett år bodde i Lødingen i Nordland, før forholdet til barnemoren tok slutt, og eventyrlysten igjen banket på døren.

Kranglet med kjæresten

I fjor fant han kjærligheten på ny, da han møtte den libanesiske skjønnheten Zeina (43) på datingappen Tinder. Hun visste naturligvis ikke hva det norske programmet «Farmen» var, og ble ikke begeistret for å høre kjærestens planer om å tilbringe sommeren og høsten på en gård utenfor Kragerø.

- At jeg skulle bo sammen med 13 andre deltakere, og spesielt syv jenter, var hun ikke glad for å høre. Hun var sjalu, og vi hadde flere krangler om det, forteller Brodahl som etter hvert klarte å berolige kjæresten.

- Jeg fortalte at jeg er en voksen mann, som ikke er på gården for å sjekke damer.

FANT LYKKEN: I fjor falt Jan Erik pladask for den libanesiske skjønnheten Zeina. Paret traff hverandre på datingappen Tinder. Foto: Privat
FANT LYKKEN: I fjor falt Jan Erik pladask for den libanesiske skjønnheten Zeina. Paret traff hverandre på datingappen Tinder. Foto: Privat Vis mer

Noe romantikk ble det ikke på gården, men Jan Erik er noen kamerater rikere etter TV-opplevelsen.

- Jeg angrer absolutt ikke, det var en opplevelse for livet, mener han. At han ble med i konkurransen, kan han takke familien for. Det var nemlig en av døtrene som oppfordret ham til å søke.

- Hun følte nok at pappa trengte dette for å finne seg selv, humrer firebarnsfaren.

I forkant gjorde han også litt research ved å snakke med tremenningen Trude Mostue (51) som i fjor deltok i «Farmen kjendis».

LES OGSÅ: Hyller ekskona etter forlovelsen

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer