Julianne Nygård og fødselsangst

- Finnes ikke noe annet alternativ

Den gravide influenseren Julianne Nygård er brutalt ærlig om sitt ønske om planlagt keisersnitt.

FAST BESTEMT: Etter sin forrige fødsel som varte i over et døgn er Julianne Nygård fast bestemt på at hun skal få innvilget planlagt keisersnitt. Foto: NTB Scanpix
FAST BESTEMT: Etter sin forrige fødsel som varte i over et døgn er Julianne Nygård fast bestemt på at hun skal få innvilget planlagt keisersnitt. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den 9. juli avslørte Julianne «Pilotfrue» Nygård (30) at hun venter sitt andre barn med pilotektemannen Ulrik Nygård (40). Nesten to måneder senere røpet paret også kjønnet på babyen i magen, og kunne meddele at det er en gutt. Fra før av har de sønnen Severin, som kom til verden i juni 2018.

Nå, i en spørsmålsrunde på Instagram, avslører Nygård at hun gruer seg til fødselen av sitt andre barn.

- Hvordan forholder du deg til fødsel denne gangen? Er du spent? lyder spørsmålet fra en av følgerne, hvorpå den vordende moren svarer:

«Jeg gruer meg veldig til fødsel og har derfor blitt innkalt til en forløsningssamtale på Bærum sykehus. Jeg ønsker planlagt keisersnitt denne gangen, da jeg dessverre har fått fødselsangst etter fødselen med Severin som endte i hastekeisersnitt».

GRAVID: Ekteparet Julianne og Ulrik Nygård venter barn igjen. Slik avslører de nyheten. Reporter: Thea Hope Vis mer

- Det er helt sykt

Flere kjente norske profiler har tidligere vært åpne om at de har fått utført planlagt keisersnitt, blant dem Tinashe Williamson (35). Det å planlegge et keisersnitt på forhånd er en krevende prosess, med flere runder i helsevesenet - og kanskje også kritikk fra andre.

Kritikken fikk Williamson kjenne på, og besluttet derfor å ta et oppgjør med de støtende kommentarene hun mottok. I et innlegg på Instagram delte hun følgende budskap: «Det er ikke alltid en vaginal fødsel er det beste for mor og barn. Det blir planlagt keisersnitt også denne gangen».

- Man får kommentarer om at det er den lette veien ut, at man ikke vil ødelegge der nede. Enkelte har sagt at jeg er «too posh to push». Altså, det er helt sykt. Sting får man jo uansett, fortalte hun til Dagbladet i 2018, og fortsatte:

- De kommentarene der kan være slitsomme og støtende for folk. Keisersnitt er ingen lett utvei, og det er ofte ikke et valg man tar. Det er noe man må.

ÅPENHJERTIG: Katarina Flatland og Harald Dobloug deler klipp fra fødestua i den nyeste episoden av podkasten «Åpen journal». Video: Rød Løper Vis mer

Ifølge Akershus Universitetssykehus' hjemmesider skal det i Norge foreligge en medisinsk årsak for å gjennomføre et planlagt keisersnitt. Det betyr at den gravide ikke kan kreve å få utført keisersnitt uten at det foreligger en medisinsk årsak.

- Det var helt forferdelig

Overfor Se og Hør utdyper Nygård hvorfor hun ønsker seg planlagt keisersnitt. Som nevnt ovenfor oppsto fødselsangsten etter fødselen av sønnen Severin.

- Det var helt forferdelig og endte i hastekeisersnitt etter nesten 30 timer med grusomme smerter. Jeg har aldri hatt angst for noe som helst før, og jeg vet egentlig ikke hva angst er. Men jeg velger likevel å beskrive dette som en fødselsangst, fordi det ikke er noe som skremmer meg mer enn fødsel akkurat nå, forklarer Nygård.

ÆRLIGE BILDER: Tea Broholm, kjent fra «Paradise Hotel» er nybakt mor. Nå deler hun ærlige bilder av kroppen etter fødselen. Video: Instagram / Rød Løper Vis mer

Videre forteller influenseren at når hun i dag ser tilbake på fødselen, var det ikke smertene i seg selv som var så ille.

- Jeg tåler smerte, men når smertene varer over så lang tid blir det uutholdelig, legger hun til.

Bakgrunnen for at Nygård ønsker å være åpen om sitt valg bunner i at hun synes det er både fint og viktig at influensere er åpne om alle tanker rundt både graviditet, fødsel og tiden etter.

- Spesielt når det gjelder frykt og andre ubehagelige følelser som kan være vanskelig å snakke om for mange, påpeker hun.

- Ikke en fødemaskin

Nygård forteller at hun har fått støtte fra andre mødre etter at hun avslørte at hun ønsker seg planlagt keisersnitt.

- Men jeg har også fått hundrevis av meldinger fra følgere som forteller meg at det kommer til å gå bedre gang nummer to, og at jeg derfor bør gi naturlig fødsel en sjanse til.

Nygård mener imidlertid at det er en grunn til at det finnes to veier ut av en fødsel, og at den naturlige måten ikke er ment for alle.

- Vi kvinner er forskjellige og jeg har innsett at jeg ikke er en fødemaskin, selv om jeg skulle ønske at jeg var det, legger hun til.

MANGE SPØR: Hvordan var det å ha sex eter fødsel, er et av spørsmål «Farmen»-deltaker Stine Næss-Hartmann får fra sine følgere på Instagram. Video: Stine Næss-Hartmann. Vis mer

- Hva gjør du hvis du ikke får planlagt keisersnitt?

- Jeg tør ikke engang tenke på hva jeg gjør om mitt ønske om planlagt keisersnitt ikke blir hørt. For meg finnes det ikke noe annet alternativ denne gangen, svarer hun, og legger til:

- Når det er sagt ser jeg ikke på keisersnitt som en lettere vei ut, men som en nødvendig vei for meg og for mange.

Nygård legger ikke skjul på at frykten rundt fødselen tar mye fokus og energi både om dagene og nettene.

- Derfor ser jeg fram til å få planen om keisersnitt innvilget, slik at jeg kan samle kreftene mine til tiden etter. Det er jo ingen hemmelighet at det tar lengre tid å komme seg etter et keisersnitt enn en naturlig fødsel, og denne gangen skal jeg jo også ta vare på en toåring i tillegg til den nyfødte babyen, avslutter hun.

LES OGSÅ: Fødselen endte i keisersnitt:- Hodet satt fast

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer