BEST PÅ ØYA: Las Canteras, bystranden i Las Palmas, er den fineste på hele Gran Canaria. Foto: All Over
BEST PÅ ØYA: Las Canteras, bystranden i Las Palmas, er den fineste på hele Gran Canaria. Foto: All OverVis mer

Finn ditt Gran Canaria

Vår spanske favorittøy er mer variert enn mange er klar over. Godt voksne, barnefamilier, kulturinteresserte og partygjengere har alle sine steder.

SEOGHØR.NO: Gran Canaria er den desidert best besøkte av de syv Kanariøyene. Her har masseturismen levd sterkt i anslagsvis 40–50 år, med alt det innebærer av spissing inn mot spesielle behov og mennesketyper.

Her følger Se og Hørs guide over hva som passer for hvem, men vær klar over at det her ikke er noen absolutter. Selv om Puerto Rico først og fremst er et partysted, er det også fint for barnefamilier her. Og selv om Amadores passer best for barnefamilier, kan også andre grupper trives godt.

For storbyentusiaster

Las Palmas Foto: Henning Jensen
Las Palmas Foto: Henning Jensen Vis mer

Las Palmas - Gran Canarias hovedstad er perfekt for deg som liker Barcelona, Palma de Mallorca og tilsvarende spanske storbyer med strand. Her finner du øyas beste restauranter og shopping, den nydelige Las Canteras-stranden og masse flotte kulturopplevelser. Været er mindre stabilt enn i sør, men en storbyferie er ikke fullt så avhengig av konstant sol – snarere tvert imot.

For den spreke

Bahia Feliz Foto: Erik Valebrokk
Bahia Feliz Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Bahia Feliz ligger bare 20 minutter fra flyplassen, og tilhører den delen av det sørlige Gran Canaria som er minst utbygd. Det er lite natteliv å finne her, og flere hoteller som har lagt opp til mye aktiviteter som jogging, aerobics, svømming og mye mer – selvsagt kombinert med det gode liv i form av bading, soling og den slags som hører med til en god ferie.

For charterturisten

Playa del Ingles Foto: Oddvar Walle Jensen
Playa del Ingles Foto: Oddvar Walle Jensen Vis mer

Playa del Inglés - Her kommer du til det virkelig klassiske charterturistmålet på øya. Playa del Inglés (den engelske stranden) har virkelig en enorm strand, og her ligger folk som sild i tønne. Det kryr av serveringsmuligheter både her og oppe i byen, og det finnes et enormt antall hoteller i alle kategorier. Kanskje ikke så koselig, men her har du alt.

For luksusdyret

Maspalomas/Meloneras Foto: Lopesan
Maspalomas/Meloneras Foto: Lopesan Vis mer

Maspalomas/Meloneras - De berømte sanddynene skiller Playa del Inglés fra Maspalomas og Meloneras som i realiteten er ett og det samme. Her er øyas største tetthet av luksushoteller, men alt tatt i betraktning er mange av dem overkommelig priset. Likevel, her er det hakket mer eksklusivt, og det venter en del virkelig spektakulære spaopplevelser.

For langtidsturisten

Arguineguin Foto: Henning Jensen
Arguineguin Foto: Henning Jensen Vis mer

Arguineguin - Dette er den norske kolonien på Gran Canaria med mange fastboende, sjømannskirke, norske barer, restauranter, butikker, helsetjenester og så videre. Et stykke bortenfor selve landsbyen Arguineguin finner vi også det flotte leilighetskomplekset Anfi del Mar som har sin egen lille, men svært nydelige strand, også veldig populært blant nordmenn.

For de yngre

Puerto Rico Foto: Oddvar Walle Jensen
Puerto Rico Foto: Oddvar Walle Jensen Vis mer

Puerto Rico er først og fremst et partysted, for unge mennesker – i alle aldre. Du drar ikke hit for å få ro og hvile, men for å møte andre som er glad i en fest. Mye av moroa finner sted i det enorme Europa Shopping Centre der det er en overflod av restauranter, barer og turistsjapper. Det er også en fin beach club her som er verdt å besøke. Det kan være mer behagelig enn på den trange stranden.

For barnefamiliene

Amadores Foto: Star Tour
Amadores Foto: Star Tour Vis mer

Amadores - Den kunstige Amadores-stranden er ved siden av Las Canteras i Las Palmas øyas desidert flotteste. Her er alle fasiliteter, det er langgrunt, og det er idyllisk. I åssiden over stranden ligger et stort utvalg svært gode og velutstyrte familiehoteller, og dere er langt fra fest og støy. Amadores er i sannhet et perfekt sted for barnefamiliene.

For de voksne

Puerto de Mogan Foto: Erik Valebrokk
Puerto de Mogan Foto: Erik Valebrokk Vis mer

Puerto de Mogán - Den lille landsbyen som tullete nok omtales som «Gran Canarias Venezia» har noen koselige små kanaler, men ellers veldig lite som minner om den italienske drømmebyen. Poenget er at Puerto de Mogán klarer seg veldig fint uten slike sammenligninger. Det er et genuint hyggelig lite sted, med gode restauranter, sløv stemning og en liten strand som har det lille som trengs. En perle av sted!

For fotturentusiaster

Cruz de Tejeda Foto: All Over
Cruz de Tejeda Foto: All Over Vis mer

Cruz de Tejeda - Gran Canaria har et vell av flotte turstier der du får svimlende utsikter og storslagne naturopplevelser. Eldgamle stuer som kalles «caminos reales» (kongelige veier) går på kryss og tvers av fjellmassivene i innlandet, og tøffhetsgraden er selvsagt svært varierende. Landsbyen Cruz de Tejeda midt på øya er et naturlig utgangspunkt. Ha i minne at temperaturene kan være vesentlig lavere enn ved sjøen.

Gran Canaria

Slik kommer du hit

Apollo, Ving og Star Tour har enorme valgmuligheter på praktisk talt hele øya. Du kan finne turer fra et par tusenlapper og oppover, og flytiden er ca. 6 timer fra Oslo. Sjekk dessuten restplass.no, www.gotogate.no eller andre søkemotorer.

LES OGSÅ: Nyt livet på Tenerife