DRØMMEREISE: Mange drømmer om å dra på øyloffing i Hellas i årevis. Hva med å sette drømmen ut i livet i år? Foto: Apollo
DRØMMEREISE: Mange drømmer om å dra på øyloffing i Hellas i årevis. Hva med å sette drømmen ut i livet i år? Foto: ApolloVis mer

Finn din favorittøy

Her er vår store guide som gjør øyhopping i Hellas enklere - og morsommere!

PAROS: Perfekt for barnefamilier i Naoussa, bedre egnet for ungdom i Parikia. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
ANTIPAROS: Perfekt for barnefamilier. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
MYKONOS: Du skal være glad i uteliv, gjerne av mer internasjonal karakter enn den tradisjonelt greske. Foto: Tor Lindseth/Se og Hør
SANTORINI: Mest en øy for voksne og par som vil ha en romantisk ferie i vakre omgivelser.
MILOS: Passer for strandentusiaster, barnefamilier, godt voksne.
AMORGOS: Passer for voksne mennesker og par som vil ha litt ro og fred.
FOLEGANDROS: Passer for de som vil ha litt ro og fred og ikke har behov for å være spesielt sosiale.
SIFNOS: Passer for godt voksne, og ikke minst fotturentusiaster.
SERIFOS: både barnefamilier, godt voksne og ungdom vil trives her.
SYROS: Passer for alle som er ute etter en litt annerledes opplevelse av det greske øyriket.
IOS: Ios er partyøya framfor noen og passer best for festglad ungdom.

SEHER.NO: Her er vår store guide til de greske øyer. Med den blir ferien din enklere - og morsommere!

Under finner du de mest populære øyene med omtale av strender, klima, uteliv og hvem de passer for. God tur!

Bla videre nedover.

Naxos - Passer for alle
Kykladenes største øy med noen av Hellas’ aller beste strender. Størrelsen til tross er Naxos stadig så "ekte gresk" at mange grekere fra fastlandet ferierer her for å oppdage det ”opprinnelige”. Øya er også veldig frodig.
Strender: Langgrunn og barnevennlig strand i Naxos by, men 15 minutter ut fra byen med buss kommer du til Agia Anna- og Agios Prokopios-strendene. Enda litt sør kommer du til den fantastiske Plaka-stranden.
Uteliv: Alt foregår i Naxos by, eller Hora som den også kalles. De to mest kjente nattklubbene er Super Island og Ocean, og det kryr av barer og restauranter med en viss partystemning.
Passer for: Barnefamilier og andre som vil nyte flotte strender, fotturentusiaster, forelskede par, ungdom som vil ha det moro.
+: Strendene, at alle finner noe de liker, veldig godt restauranttilbud.
-: Store avstander, du bør leie bil for å bli kjent med hele øya.
Paros - Knutepunktet
Det virkelige knutepunktet i Kykladene, med havnebyen Parikia, der det er mye liv. Den andre store byen, Naoussa, er fredeligere, en gammel fiskerlandsby som i dag er et deilig feriested.
Strender: Mange flotte sandstrender, der de aller fleste ligger på østsiden av øya og i Plastira-bukten, utenfor Naoussa. Kolimbithres-stranden er blant øyas fineste, langgrunn og barnevennlig.
Uteliv: Det meste foregår i livlige Parikia der det er flust med barer og diskoteker. Pebbles Jazz Bar er et godt sted. Ved fullmåne er det beachparty på stranden i Pounta.
Passer for: Perfekt for barnefamilier i Naoussa, bedre egnet for ungdom i Parikia.
+: Fine strender og gode forbindelser til andre øyer.
-: Litt mange turister i høysesongen.
Antiparos - Fredelig perle
Kykladenes minste øy med i overkant av 1000 innbyggere, der livet går i sakte tempo. Antiparos er på mange måter en veldig ”typisk” gresk øy, med hvitkalkede hus med vinduskarmer og dører i sterke farger.
Strender: Langgrunne og barnevennlige strender rundt hele den lille øya.
Uteliv: Du drar ikke til Antiparos for å feste, men skulle du føle kallet er det noen få steder som kan hjelpe, blant annet Soul Sugar som holder på til langt utpå morgenkvisten.
Passer for: Perfekt for barnefamilier.
+: Små forhold, fredelig, lett å orientere seg.
-: Veeeeeldig stille og rolig.

Mykonos - Jetsetøya
Jetsetøya og følgelig den dyreste av de greske øyer. Mykonos er også kjent som homsenes greske favorittøy, og har i alle år tiltrukket seg mennesker av alle slag, fra de rikeste rike til de mest frynsete hippier. Mykonos er noe helt for seg selv – en opplevelse.

Strender: Agios Ioannis-stranden ble brukt i suksessfilmen ”Shirley Valentine” som du absolutt bør se før du drar til Hellas. Den og de fleste andre av de beste strendene ligger sør på øya.
Uteliv: Mykonos er en ordentlig partyøy, og homsesteder som Pierro’s sørger for at feststemningen blir litt ekstra. Det kryr av diskoteker, barer og gode restauranter.
Passer for: Du skal være glad i uteliv, gjerne av mer internasjonal karakter enn den tradisjonelt greske.
+: Fantastisk uteliv og en av Kykladenes aller vakreste øyer.
-: Dyrt, og til tider veldig mye mennesker.
Santorini - PostkortvakkertDen uten tvil mest fotograferte øya i Hellas. De blå kuplene og de hvitkalkede husene som du har sett så mange ganger? De finner du i byen Oia nord på øya, der du også kan nyte Hellas’ vakreste solnedgang.
Strender: Her er det sorte lavastrender som gjelder, og de er strengt tatt ikke så veldig pene. Dessuten blir de fryktelig varme, så du er helt avhengig av solmadrass. Ikke er det langgrunt heller.
Uteliv: Fira er partybyen på Santorini. Her er det bra med diskoteker og barer. Også i Kamari finnes noen bra steder, men her er det ikke voldsomt mye liv.
Passer for: Mest en øy for voksne og par som vil ha en romantisk ferie i vakre omgivelser.
+: Den ufattelige postkortidyllen i Oia.
-: De svarte og altfor varme lavastrendene, høyt prisnivå.
Milos - Flest strender
Stor, mangesidig og veldig spennende øy med et fantastisk vulkansk landskap og voldsomt mange strender. Øyas mest kjente eksportartikkel er ”Venus de Milo” som står utstilt i Louvre i Paris.

Strender: Det kryr av strender på Milos. Ifølge nettstedet www.islandstrolling.com drevet av entusiasten Jan Bergtun er det et sted mellom 58 og 72, avhengig av hvem du snakker med. Det er uansett nok for alle, og mange kan bare nås med båt.
Uteliv: Milos er ingen stor partyøy, men i havnebyen Adamas er det mye liv i de varmeste sommermånedene. Hovedstaden Plaka er roligere.
Passer for: Strandentusiaster, barnefamilier, godt voksne.
+: En øy som lett blir en personlig favoritt av typen ”Hit vil jeg tilbake!”.
-: Liten hotellkapasitet.

Ios - Partyøya
Mange anser Ios som Kykladenes fremste partyøy, og det er ikke uten grunn. Hit kommer folk stort sett for å feste, og det er egentlig litt synd da øya også har mye mer å vise til, blant annet noen virkelig vakre strender.
Strender: Fantastiske sandstrender, lange og brede, med krystallklart vann. Milipotas-stranden er den mest populære, men drar du til østsiden av øya finner du de rolige perlene.
Uteliv: I bøtter og spann. Du skal tåle støy om nettene hvis du velger å bo i Gialos Beach, Ios by eller Milipotas.
Passer for: Festglad ungdom.
+: Party, party, party!
-: Liker du ikke fest, har du reist til feil øy.
Amorgos - Flott landskap
Dramatisk utseende øy, der spisse klipper stiger rett opp fra havet. Det er litt av en opplevelse å ankomme Amorgos, og det ligger et berømt kloster ”kastet” inn i fjellsidene. Ellers er dette en forholdsvis stille øy.
Strender: Ikke blant Kykladenes beste, men noen flotte sandstrender finnes. Aigiali Beach er størst, den er også klart mest barnevennlig.
Uteliv: Det er ikke noe voldsomt uteliv å snakke om her, men Katapola, det største av to havneanløp, har en del gode barer, ikke minst Le Grand Bleu. Deler av filmen ”Det store blå” ble innspilt på øya, og denne baren har tatt navn fra filmen.
Passer for: Voksne mennesker og par som vil ha litt ro og fred.
+: Spennende og dramatisk landskap.
-: Passer ikke for alle.
Folegandros - Små forhold
Knøttliten øy som bare er 12 kilometer lang og 4 kilometer på det bredeste. Her har ikke masseturismen en sjanse, så det er en øy det er trygt å besøke i forhold til voldsom utbygging og ekspansjon. Folegandros er en steinete og svært vakker øy.

Strender: Det er flotte strender her, men flere av dem er bare tilgjengelig enten med båt eller strabasiøs gange. Belønningen er at du kan få stranden helt for deg selv.
Uteliv: På Karavostasis-stranden finner du noen hyggelige barer, og i ”hovedstaden” Hora ligger det også noen bra steder. Særlig til uteliv er det likevel ikke å snakke om.
Passer for: De som vil ha litt ro og fred og ikke har behov for å være spesielt sosiale.
+: Vakker og uspolert natur.
-: Du må jobbe litt for opplevelsene.
Sifnos - Den frodigste øya
Frodig øy med olivenlunder, mandeltrær, urter og så videre i nydelig klippelandskap. Sifnos er en litt hemmelig øy det er verdt å bruke tid på å utforske, og det gjør du til fots. Det er stier på kryss og tvers gjennom fjellsidene.
Strender: 10 kilometer sør for ”hovedstaden” Apollonia ligger Platys Gialos, en flott sandstrand der det er godt med tavernaer og butikker. Stranden ved havnen i Kamares er også stor og fin.
Uteliv: Det er dårlig med diskoteker og nattklubber, men en god del restauranter og forskjellige serveringssteder der du kan ha det riktig så hyggelig.
Passer for: Godt voksne, og ikke minst fotturentusiaster.
+: Spennende landskap som er grønt og deilig.
-: Litt tungvint å komme hit.
Serifos - Behagelig klima
En tørr steinrøys eller en gresk perle? Det kommer an på dine egne forestillinger om hva en gresk øy skal være, men få vil bestride at den hvite klippebyen Hora er pen å se på. Dessuten er øya velsignet med 12 kilometer strandlinje.
Strender: Serifos har alle slags strender, fra fin sand til rullestein, med og uten fasiliteter og vannsporttilbud. Noe for alle.
Uteliv: Det er i havnebyen Livadi du finner nattelivet. Her er et større utvalg barer, klubber og kafeer, i tillegg til flere gode restauranter.
Passer for: De fleste – både barnefamilier, godt voksne og ungdom vil trives her.
+: Det er et mer behagelig klima her enn på mange andre øyer.
-: Mangelen på vegetasjon.
Syros - Annerledesøya
Administrasjonssetet for Kykladene ligger på Syros. Den mellomstore øya har ikke turismen som sin hovednæring og er derfor ikke så kommersialisert som de øvrige øyene, mer ”ekte”. På godt og vondt, selvfølgelig.

Strender: Barnevennlig og langgrunn strand i Galissas som er stedet de fleste turistene havner. Du finner ikke drømmestranden på Syros, men mange av dem er likevel fine og hyggelige.
Uteliv: Slett ikke verst i ”hovedstaden” Ermoupolis, der mange grekere fester til langt ut i morgentimene og du kan høre moderne gresk musikk så vel som house og funk og mye annet.

Passer for: Alle som er ute etter en litt annerledes opplevelse av det greske øyriket.
+: Ingen masseturisme, hyggelige priser.
-: Ikke like idyllisk som mange andre øyer.

Slik kan du reise
Fly til og/eller fra Santorini eller Athen, ferge videre. Alle rutene er på 14 dager, hvorav 13 overnattinger.

FamilierutenVi gjør det enkelt for barnefamiliene. Dette er ”øyhopping light” og følgelig svært behagelig. Avslutt i Santorini for en ”myk” avslutning.
Fly til Santorini.
Ferge til Naxos (opphold 5 dager) – Paros (3 dager) – Antiparos (3 dager) – Santorini (2 dager).
Partyruten
Denne ruten kan godt utvides med flere øyer, men her er de viktigste partyøyene i Kykladene, der Ios er aller best.
Fly til Athen.
Bli 2 dager i Athen og sjekk utelivet i Psiri, deretter ferge til Mykonos (2 dager) – Paros (3 dager) – Ios (5 dager) – avslutt med en overnatting i Fira på Santorini og fly hjem derfra.

Avslapningsruten
Her har vi plukket ut et antall roligere øyer, en fin rute for de godt voksne som ønsker ro og fred og klassisk gresk øyidyll.
Fly til Athen.
To overnattinger i kulturbyen Athen er en god start. Deretter lang fergetur til Milos (5 dager) – Folegandros (3 dager) – avslutt med 3 overnattinger i Oia på Santorini og fly hjem herfra. OBS! Her er det også mulig å flette inn avstikkere til Serifos og Sifnos.

Artikkelen fortsetter under annonsen