Finn Christian Jagge:

Finkens siste dager

Finn Christian «Finken» Jagge gråt av lykke og ville legge om livet etter at han ble skrevet ut av sykehuset 26. juni. 12 dager senere døde 54-åringen.

DØD: Finn Christian Jagge døde 8. juli. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
DØD: Finn Christian Jagge døde 8. juli. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NORDSTRAND KIRKE (Se og Hør): Det var presten i Nordstrand Kirke - Kåre Skråmesto - som fortalte om Finn Christian «Finken» Jagges siste måned.

OL-helten ble akutt syk tidlig i juni, og 8. juli døde han av komplikasjoner etter en tarmslyng.

- Han kjørte til legevakta etter store smerter tidlig i juni. Han ble operert og lagt på intensiven. Han havnet i koma, og de nærmeste var redd for at han skulle dø, fortalte Skråmesto i bisettelsen tirsdag.

Ville forandre livet

Mandag 8. juni snudde det for «Finken», og gradvis kom livet tilbake. Fredag 26. juni ble han sendt hjem som en forandret mann, sier presten.

- Han gråt av lykke. Han ville starte opptreningen umiddelbart, selv om han var svak og underernært. Han ville legge om livet sitt, skulle bruke mer tid på familien og det som betydde noe. Han ville stresse mindre, sier Skråmesto.

1. juli kom de intense magesmertene igjen. «Finken» selv trodde det var forbigående.

Dagen etterpå måtte han på sykehus igjen og seks dager senere døde han - 54 år gammel.

MINNES: Kjetil Jansrud minnes Finn Christian «Finken» Jagge etter bisettelsen fra Nordstrand kirke i Oslo. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

-Rørt Aamodt

Kjetil André Aamodt var rørt etter seremonien. Han forteller at datteras sterke tale, Trine Reins sanger og det å se Ole Kristian Furuseth bære sin beste venn ut av kirken gjorde sterkt inntrykk.

- Hva er ditt siste minnet med ham?

- Han var Manchester United-fan og jeg var Liverpool-fan. Vi satt i en middag i 2012, og vi snakket om at United skulle vinne serien. Så scoret City to ganger på overtid, og det eneste jeg hadde den gangen var skadefryd når United, sier Aamodt til Se og Hør.

SISTE: Kjetil André Aamodt om den siste meldingen han fikk av Jagge, kun to uker før han døde. Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Han fortsetter:

- Det aller siste etter det er at han den 26. juni skrev melding om at han hadde sjekka ut. Han trodde han skulle bli bra, og akkurat den dagen vant Liverpool ligaen. Da skrev jeg at du ble frisk av at laget mitt vant. Den siste meldingen jeg fikk da, som var i typisk «Finken» -ånd, var «fuck it … men gratulerer»

Kjus: - Veldig brutalt

Lasse Kjus både opplevde og oppnådde mye sammen med Finn Christian Jagge. Tapet av vennen og sin tidligere kamerat er svært tungt.

- Familien har mistet far og ektemann altfor tidlig. Jeg har mistet en venn altfor tidlig. Det er veldig brutalt, sier Lasse Kjus til Se og Hør.

- Vi har opplevd mye sammen i idretten. Det var mange år på reise sammen. Vi husker alle de gode minnene, de gode tidene. Jeg er heldig som fikk være en del av alpinfamilien hvor «Finken» var en sterk premissleverandør.

I SORG: Lasse Kjus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I SORG: Lasse Kjus. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Hadde egen samling

Mandag møttes flere av Norges mestvinnende alpinister til minne om «Finken».

- Vi hadde en samling med alpinfamilien, hvor alle fikk delt gode minner om «Finken» og alt han har betydd for oss. Det var utrolig fint å minnes ham på den måten, forteller Kjus.

Kjetil Jansrud forteller at det var en sterk bisettelse, og snakker varmt om betydningen «Finken» hadde på ham og alpinfamilien:

- Under minnestunden i går snakket vi om hvordan Finken og de andre satt standarden. Jeg var for ung til å være på landslag med ham, men vi har en ærefull arv å opprettholde hver dag. Han var en stayer og en fighter. Den holdningen prøver vi å etterleve, forteller Jansrud.

PRØVER Å ETTERLEVE FINKEN: Kjetil Jansrud. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRØVER Å ETTERLEVE FINKEN: Kjetil Jansrud. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Trodde han skulle bli bra

Hans Petter «Burre» Buraas og Jagge var både lagkamerater og konkurrenter i en årrekke.

45-åringen, som vant OL-gull fra Nagano fortalte etter dødsfallet at han hadde troa på at det skulle gå veien helt til det siste.

Burre var tydelig rørt etter bisettelsen.

- Han betydde mye for meg. Han var en rollefigur i Bærums Skiklub og en vi så opp til. Han ble en fadder for meg da jeg kom på laget, sier Buraas

- Hva er det beste minnet med ham?

- Det beste minner er den gode latteren han hadde. Den sitter i kroppen ennå. Han hadde en brå og utbrytende latter som var helt rå å høre på.

LES OGSÅ: Selger Teigens hjem

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer