Finn Christian Jagge:

«Finken» (54) er død

Den tidligere alpinisten, kjent som «Finken», gikk bort som følge av akutt sykdom.

DØD: Finn Christian «Finken» Jagge, har gått bort, 54 år gammel. Her er han avbildet i 1992, samme år som han ble OL-mester i Albertville. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix
DØD: Finn Christian «Finken» Jagge, har gått bort, 54 år gammel. Her er han avbildet i 1992, samme år som han ble OL-mester i Albertville. Foto: Tor Richardsen / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den tidligere alpinisten Finn Christian Jagge, kjent under kallenavnet «Finken», er død. Jagge ble 54 år gammel, og gikk bort i dag, onsdag.

Det skriver TV 2. Kanalen siterer kona, Trine-Lise Jagge, som bekrefter dødsfallet på Facebook.

«Vår største kjærlighet, vår største helt og klippe. Verdens beste Pappa og verdens beste MesterHubby, døde i dag. Det er ubeskrivelig vondt og vi er helt knust», skriver Trine-Lise Jagge på Facebook.

Fra familien får Se og Hør opplyst at Jagge ble akutt syk for omlag fire uker siden, og at han da ble innlagt på Ullevål sykehus. Tilstanden skal for få dager siden ha forverret seg frem til han døde i ettermiddag.

Flere utmerkelser

Da Jagge satte utfor i smoking i sitt aller siste renn i Bormio i 2000, kunne han se tilbake på en lang og innholdsrik karriere.

«Finken» fikk med seg fire OL mellom 1988 og 1998 - og teknikeren opplevde karrierens høydepunkt da han ble olympisk mester i slalåm i Albertville i 1992.

STOLT: OL-gullet i 1992 var utvilsomt et av karrierens store høydepunkt. Foto: NTB Scanpix
STOLT: OL-gullet i 1992 var utvilsomt et av karrierens store høydepunkt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jagge, som konkurrerte mot kjente utøvere som Alberto Tomba, Thomas Sykora og Jure Košir, tok også sju verdenscupseire. Slalåmeksperten klatret også opp til tredjeplassen i verdenscupen i slalåm i 1992, 1997 og 1999.

Han har i tillegg åtte NM-gull og to kongepokaler på cven. I 1992 ble han dessuten tildelt Morgenbladets gullmedalje (i dag Aftenpostens gullmedalje, journ.anm.), en av de høyeste utmerkelsene som blir utdelt innenfor norsk idrett. Medaljen tildeles for «årets største idrettsbragd»

DØDE 8. JULI: Den tidligere alpinisten ble 54 år gammel. Vis mer

Mangfoldig karriere

Etter at han sluttet som aktiv alpinist, var han trener for kvinnelandslaget i alpint på midten av 2000-tallet, fra 2005 til 2007.

I senere tid gikk han blant annet seirende ut av NRK-suksessen «Mesternes mester» i 2011, etter å ha slått tidligere håndballspiller Trine Haltvik (55) i en balansetest.

I SMOKING: Under sitt siste renn i 2000, satte Jagge like gjerne utenfor i smoking. Her bæres han av Ole Kristian Furuseth og Hans Petter Buraas. Foto: NTB Scanpix
I SMOKING: Under sitt siste renn i 2000, satte Jagge like gjerne utenfor i smoking. Her bæres han av Ole Kristian Furuseth og Hans Petter Buraas. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er noe man bruker så lang tid på, så det var en virkelig deilig følelse å komme hjem til familien. Det å vite at det snart kommer en serie som mange venner vil se på, som jeg i tillegg vinner, det er gøy. Sånn sett er det veldig stor forskjell på å bli nummer en og nummer to, fortalte han til Se og Hør om seieren.

GIKK TIL TOPPS: Finn Christian Jagge sammen med Trine Haltvik og programleder Dag Erik Pedersen etter seieren i «Mesternes mester» i 2011. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
GIKK TIL TOPPS: Finn Christian Jagge sammen med Trine Haltvik og programleder Dag Erik Pedersen etter seieren i «Mesternes mester» i 2011. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Allerede i 2007 prøvde han seg dessuten på parketten i «Skal vi danse». Innsatsen i programmet sikret ham og dansepartner Therese Cleve en respektabel fjerdeplass. I 2015 var han i tillegg å se i TV 2s realitykonkurranse «Dropped: Heltenes kamp».

PÅ PARKETTEN: Tross problemer med knærne, som følge av en iherdig karriere med skiene spent på, klarte Jagge å danse seg inn på en fjerdeplass i «Skal vi danse» i 2007. Her fotografert med partner Therese Cleve. Foto: NTB Scanpix
PÅ PARKETTEN: Tross problemer med knærne, som følge av en iherdig karriere med skiene spent på, klarte Jagge å danse seg inn på en fjerdeplass i «Skal vi danse» i 2007. Her fotografert med partner Therese Cleve. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det samme året valgte han også å være åpen om helseproblemene den innholdsrike skikarrieren hadde brakt med seg. Da opererte han inn en protese i kneet, etter å ha slitt med det i 15 år.

- For at jeg skulle klare å gå tur med bikkja, så måtte jeg få nytt kne, sa han til NTB den gang, uten å legge skjul på at det trolig var den lange karrieren på skiene som sørget for smertene.

TV-PROFIL: Finn Christian «Finken» Jagge gjorde seg også bemerket i TV 2s realitykonkurranse «Dropped: Heltenes kamp», som ble ledet av Dag Otto Lauritzen (t.h.), i 2015. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
TV-PROFIL: Finn Christian «Finken» Jagge gjorde seg også bemerket i TV 2s realitykonkurranse «Dropped: Heltenes kamp», som ble ledet av Dag Otto Lauritzen (t.h.), i 2015. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Artig

«Finken» har vært et kjent og kjært navn i alpinistmiljøet. Da han samlet andre tidligere utøvere til 50-årsfeiring i 2016, kunne Lasse Kjus (49) omtale ham som «fryktelig sterk på oneliners og morsomme kommentarer».

- En gang hadde vi fått ny trener, som ikke fikk det helt til. Det var litt rot. Da tok «Finken» ordet, og sa rolig:

- Vi gutta har snakket sammen, og vi er enige om å gi deg én sjanse til! Det er slik Finn Christian er, sa Kjus lattermildt til Se og Hør den gang.

GIFT: «Finken» var gift med Trine-Lise Jagge. I løpet av ekteskapet fikk de to barn, datteren Otilie og sønnen Finkus. Her er ekteparet fotografert sammen i 2010. Foto: Morten Eik/ Se og Hør
GIFT: «Finken» var gift med Trine-Lise Jagge. I løpet av ekteskapet fikk de to barn, datteren Otilie og sønnen Finkus. Her er ekteparet fotografert sammen i 2010. Foto: Morten Eik/ Se og Hør Vis mer

Privat var den tidligere idrettshelten gift med Trine-Lise Jagge. I løpet av ekteskapet fikk paret de to barna Finkus og Otilie. De siste årene av livet jobbet han for selskapet Dynamic People, der han var partner og hodejeger. Der jobbet han fra 2013. Kona var sjefen hans.

- Trine-Lise er jo sjefen, og hun er verdens beste sjef. Det pleier ikke være problemer å søke om fri eller andre frynsegoder. Men vi har også mange dyktige, hyggelige kolleger som sørger for at vi har et fantastisk miljø på jobben, sa han til Her og Nå i 2015.

54-åringen jobbet også for Idar Vollviks Ludo Mobil i noen år på slutten av 2000-tallet.

LES OGSÅ: - Det er helt forferdelig trist

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer