Alicia Vikander i «Tomb Raider»:

Filmstjernens nye rolle skaper puppekrangel

Alicia Vikanders bryster har blitt gjenstand for debatt, men fansen forsvarer henne.

LARA CROFT: Den nye «Tomb Raider»-filmen kommer på kino i mars, med Alicia Vikander i hovedrollen. Foto: SF Norge/ Filmweb.no
LARA CROFT: Den nye «Tomb Raider»-filmen kommer på kino i mars, med Alicia Vikander i hovedrollen. Foto: SF Norge/ Filmweb.no Vis mer

(Se og Hør): I 2001 og 2003 spilte superstjernen Angelina Jolie (42) karakteren Lara Croft, kjent fra spillserien «Tomb Raider». Filmene ble en umiddelbar suksess, og i 2018 har en ny film fra universet kommet.

Denne gangen er det svenske Alicia Vikander (29) som har fått æren av å spille hovedrollen, en karakter mange spillentusiaster har et nært og godt forhold til. 2018-versjonen er regissert av norske Roar Uthaug, og har fått gode anmeldelser i norsk og internasjonal presse.

Filmen har norsk premiere fredag 16. mars, men det er ikke alle som gleder seg til å se den. Alicia har nemlig fått kritikk fra flere hold grunnet sine fysiske forutsetninger. Flere mener nemlig at hun ikke ligner på karakteren hun skal spille, fordi hun er for godt trent og har for små bryster.

ORIGINALEN: Angelina Jolie spilte Lara Croft to ganger på starten av 2000-tallet. Hennes versjon la seg tett opp mot originalen fra 1996. Foto: UIP, FIlmweb
ORIGINALEN: Angelina Jolie spilte Lara Croft to ganger på starten av 2000-tallet. Hennes versjon la seg tett opp mot originalen fra 1996. Foto: UIP, FIlmweb Vis mer
DEN NYE: Svenske Alicia Vikander er denne våren aktuell som Lara Croft, og har tilføyd sine egne karakteristikker til videospillfiguren. Foto: SF Norge, FIlmweb
DEN NYE: Svenske Alicia Vikander er denne våren aktuell som Lara Croft, og har tilføyd sine egne karakteristikker til videospillfiguren. Foto: SF Norge, FIlmweb Vis mer

Heldigvis har stjernen en iherdig fanskare, som nå slår ring om henne etter kroppskritikken.

Puppekrangel

Det er bransjebladet The Hollywood Reporter som først omtaler saken. Vikander har tidligere uttalt at hun ikke er like godt fysisk utstyrt som den animerte spillkarakteren, men kritikken raser fortsatt hennes vei.

Youtube-personligheten TJ Kirk kritiserte nemlig stjernen, og mente hennes atletiske kropp ikke passer seg for å spille den overdimensjonerte karakteren.

- Er jeg et rasshøl om jeg sier at puppene hennes er for små til at jeg klarer å se henne som Lara Croft? Må jeg være den fyren? Må jeg være den som sier det? Vel, jeg må visst det, skrev han på Twitter.

Han har over en million følgere på Youtube, og følges av 112 000 mennesker på Twitter. Det virker som om han ikke var helt alene i å ha meningen sin. Meldingen hans er blitt delt videre nesten 700 ganger og er likt av 3200 brukere.

Selv om enkelte viste seg å være enig, har derimot den uenige siden vist seg å være større. Tråden består nemlig av 2100 meldinger, fra folk som diskuterer så busta fyker.

«Da 'Tomb Rider' ble gitt ut i 1996 [til konsoller og PC], var Lara Crofts pupper trekantede. La oss slutte å late som om størrelsen og formen på en kvinnes bryster har noe å si for hvordan hun spiller. Det har ikke noe å si om du ikke 'ser' Alicia som Lara. Sånn er det bare, lev med det», heter det i et av motsvarene.

Andre gikk hardere til verks i sin beskrivelse av Youtube-stjernen.

«Napper folk virkelig fortsatt løken til spillkarakterer i 2018? Det finnes gratis porno på nettet, dere kan bruke det», skriver en annen.

Langvarig debatt

Hundrevis av andre meldinger har lignende ordlyd. TJ Kirk har derimot ikke lagt seg flat etter all kritikken. Youtube-brukeren har svart på flere av meldingene, ofte ganske hardtslående og avfeiende. Spesielt når Croft som feministisk forbilde kommer opp.

«Alle som spilte dette, eller visste om det, snakket ikke om henne som smart, sterk eller noe av den dritten der. Vi snakket om de store puppene hennes», skrev han.

PÅ KONGELIG MIDDAG: Den svenske Hollywood-stjernen letter på sløret om den kongelige gallamiddagen i «Skavlan» på NRK. Vis mer Vis mer Vis mer

Debatten er utvilsomt over i saken folket vs. TJ Kirk, men den startet lenge før Twitter-meldingen ble publisert. Helt siden første spill kom ut i serien i 1996, har de lærde vært i strid om hvorvidt Croft er en heltinne eller et sexobjekt.

På grunn av datidens grafikk, valgte produsentene å gi karakteren store hofter og pupper for å fremheve at hun faktisk var en kvinne. I medievitenskapen diskuteres Croft ofte, og det stilles fortsatt spørsmål ved om den overdrevne fysikken er nødvendig i nyere spillproduksjoner i serien.

Det skal imidlertid nevnes at puppene til karakteren har blitt mindre spisse med årene. Angelina Jolie følte derimot på presset om å leve opp til karakteren da hun spilte rollen i 2001 - i en BH med polstring.

- Alt jeg visste da de castet meg var at jeg ville at hun skulle være en kvinne jeg selv kunne like. At jeg ikke fant det teit, at jeg ikke fant det nedverdigende. Vi skulle ikke engang ha henne i shorts. Men jeg følte at jeg måtte på grunn av spillet, sa hun til Boston Globe den gang.

on 29.02.2016 KYSS: Alicia Vikander fikk Oscar for beste kvinnelige birolle. Hun feiret med å gi kjæresten Michael Fassbender et kyss før hun gikk opp på scenen. Video: Reuters Vis mer Vis mer

Vikander, som for øvrig er sammen med skuespiller Michael Fassbender, har også uttalt seg om problematikken. På besøk hos Graham Norton i februar sa hun følgende:

- Puppene mine er ikke like spisse som den første Lara sine, sa hun lattermildt, og la til at hun som barn synes det var stas å spille et spill med en kvinnelig protagonist.

Svensken brukte også en polstret BH for å ligne på karakteren, ifølge Hollywood Reporter. Hun brukte også flere måneder på å komme seg i form til rollen - et aspekt hun for øvrig også ble kritisert for på Twitter.

- Det tok omtrent fire måneder å komme i form. Jeg har trent ballett tidligere, og trodde musklene ville bli der for alltid. Men etter tre uker med null trening forsvant alt, sa Alicia til Graham.

LES OGSÅ: Avslører sannheten etter operasjonen