Filmstjernenes egne prompe-historier

Fredag braker «Doktor Proktors prompepulver» bokstavelig talt løs på norske kinoer.

PROMPE-GJENGEN: Buketten i ”Doktor Proktos prompepulver”. Bak fra venstre Linn Skåber, Atle Antonsen, regissør Arild Frölich, Kristoffer Joner, Marian Saastad Ottesen og Ingar Helge Gimle. Foran ses Emily Glaister (fise-Lise) og sjarmtrollet Eilif Hellum Noraker (Bulle). Regissør Frölich forteller at Eilif prompet på ordentlig under en scene de spilte inn: - Da lo alle så ekte at vi brukte det opptaket i filmen. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
PROMPE-GJENGEN: Buketten i ”Doktor Proktos prompepulver”. Bak fra venstre Linn Skåber, Atle Antonsen, regissør Arild Frölich, Kristoffer Joner, Marian Saastad Ottesen og Ingar Helge Gimle. Foran ses Emily Glaister (fise-Lise) og sjarmtrollet Eilif Hellum Noraker (Bulle). Regissør Frölich forteller at Eilif prompet på ordentlig under en scene de spilte inn: - Da lo alle så ekte at vi brukte det opptaket i filmen. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SEOGHØR.NO: Filmen er en halvannen time lang prompe-orgie.

Den er basert på Jo Nesbøs bestselgende barnebok om oppfinneren Proktor (Kristoffer Joner), den onde herr Thrane (Atle Antonsen), bittelille Bulle (Eilif Hellum Noraker), slabbedask-moren hans (Linn Skåber), skolejenta fise-Lise (Emily Glaister) og foreldrene hennes (Ingar Helge Gimle og Marian Saastad Ottesen).

I anledning premieren deler filmens stjerner sine beste prompe-historier med Se og Hør.

Som Ingar Helge Gimle uttrykker det:

 - Promp er et av vår tids siste tabuer. Vi snakker ikke om det. Men faktum er at hester, kuer og mennesker spyr ut CO2-utslipp herfra til månen – hver dag. Jeg både håper og tror at «Doktor Proktor prompepulver» vil føre til større åpenhet om promping.

TEATER-PROMP: Ingar Helge Gimles prompehistorie er fra teateret. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
TEATER-PROMP: Ingar Helge Gimles prompehistorie er fra teateret. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør Vis mer

Liket som fes

Og hvorfor ikke knalle til med Gimles beste prompe-historie:

- Først vil jeg si at jeg daglig opplever små prompe-flauser. For eksempel når jeg går fra parkeringshuset etter å ha satt fra meg bilen. Og ikke legger merke til at det går noen rett bak meg.

- Later du som ingenting?

- Nei, det klarer jeg ikke. Da sier jeg heller: ”Oppsann, den kom visst litt brått”. Min beste prompe-historie handler imidlertid ikke om meg. Men jeg satt i salen og opplevde det. Historien går sånn:

- Trøndelag teater hadde satt opp «Hamlet», og i en nøkkelscene mot slutten har Laertes og Hamlet drept hverandre i en fektekamp. Flere andre lik ligger rundt omkring. Det er helt stille, både i sal og på scenen. Plutselig kommer det en fis fra det ene ”liket”. Salen bryter ut i latter. Det hersker fullt kaos.

 

Fis for fred

Linn Skåber syns raping er verre enn promping, og sier:

- Hjemme hos oss raper vi ikke så andre hører det.

Med hensyn til filmens tema sier Linn:

- Jeg har jo brukt deler av mitt liv på å overbevise all verden om at jeg ikke promper. All min skam, promping inkludert, ligger i en liten svart boks inni meg som jeg aldri åpner.

LINNS FREDSFIS: Linn Skåber tror promp kan brukes i storpolitikken. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
LINNS FREDSFIS: Linn Skåber tror promp kan brukes i storpolitikken. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør Vis mer

Linn Skåbers prompe-historie er ikke selvopplevd, men skal til gjengjeld være sann:

- Dette skjedde i forkant av at USA gikk inn i Kuwait i 1990, som følge av Iraks invasjon. En amerikaner sitter på bar i Kuwait og følger med på TV hvordan krisen utvikler seg mot krig. Rundt ham sitter mange muslimer. Så går amerikaneren på do for å tisse. En muslim stiller seg opp ved siden av i pissoaret. Uforvarende slipper amerikaneren en fis. Den andre ser på ham. Så promper han også. Begge begynner å smile. Hvis en fis kan skape så forsonende stemning – tenk da på hva en utedo med to hull kunne gjort for Angela Merkel og Vladimir Putin. Det finnes jo ingen setting som er naknere og mer sårbar.

Promp i kinosalen – og i dusjen

Med stødig Tromsø-dialekt spiller Atle Antonsen den rike og onde herr Thrane, som overvåker Doktor Proktor og knabber oppfinnelsene hans. Atle er vanligvis ingen tilhenger av anal humor:

- Nei, generell prompe-humor er jeg ikke spesielt glad i. Men når du løfter prompen og gjør den til kunst – både for barn og voksne – som i denne filmen, ja da funker det.

Atle har likevel en prompehistorie å dele:

- Filmen hadde nylig visning for et prøve-publikum i Tromsø. En mor som hadde med sin lille sønn, delte på Facebook at sønnen hadde sittet i salen og prompet midt i filmen. Hvorpå han hadde ropt høyt: ”Mamma, hørte du? Det virke på mæ også!”

ATLE OG SØNNENE: Atle Antonsen og tvilllingparet Arve og Even Guddingsmo Bjørn. Tvillingene fra Tromsø ble castet i siste liten, og derfor måtte Atle Antonsen på kort varsel spille inn alle scener på tromsødialekt. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
ATLE OG SØNNENE: Atle Antonsen og tvilllingparet Arve og Even Guddingsmo Bjørn. Tvillingene fra Tromsø ble castet i siste liten, og derfor måtte Atle Antonsen på kort varsel spille inn alle scener på tromsødialekt. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør Vis mer

Også filmens regissør og Atles gode venn, Arild Frölich, har en historie:

- Dette skjedde da jeg var 16 år. Vi stod i dusjen, en gjeng kamerater, da én av oss – Per Olav - ville tøffe seg på gutters vis. Han forkynte at han skulle prompe, stilte seg opp, brettet ut skinkene og trykket til. Ut kom ikke luft – men et ekkelt lite prosjektil som suste forbi oss. Meget pinlig.

Prompemoro med «Jøgge»

Marian Saastad Ottesen venter sitt andre barn med skuespillerkollega og samboer Nils Jørgen ”Jøgge” Kaalstad.

Hennes prompe-historie skriver seg fra tida før de to ble kjærester.

- På den tida var jeg med og lagde revy i Stavern hver sommer. Vi var en sammensveiset gjeng som hadde mye moro. Inn i dette miljøet kom ”Jøgge”, han skulle delta i sin første revy. Da vi skulle ha leseprøve sammen, hadde noen fått tak i en fjernstyrt prompemaskin. Denne gjemte vi rundt i rommet, og den utløste prompelyder med jevne mellomrom. ”Jøgge” var meget ubekvem, men torde ikke å si noe. Særlig ikke fordi ingen av oss syntes å reagere…

Marian forteller at parets nå to år gamle sønn Aleksander er svært begeistret for promp:

- Han har opptil flere prompeputer, forteller hun, og legger til:

- Selv promper jeg dessverre ikke.

PROMPE-LURING: Marian Saastad Ottesen lurte sin kommende kjæreste med prompe-maskin. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør
PROMPE-LURING: Marian Saastad Ottesen lurte sin kommende kjæreste med prompe-maskin. Foto: Oddvar Walle Jensen/Se og Hør Vis mer

- Flaut sammen med andre

- Jeg lever et kjedelig prompe-liv. Har ingen selvopplevde historier. Men jeg tar jo mitt monn igjen i filmen, sier Kristoffer Joner, som aldri før har spilt i en barnefilm.

- Er promping flaut?

- Ikke alene, men sammen med andre. Da prøver jeg å presse sammen, sier Joner, som i filmen er mannen som finner opp prompepulveret som sender små og store til himmels.

LES OGSÅ: - Vi demonterte hele hotellrommet

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer