<strong>BLITT ELDRE:</strong> Alec Baldwin har forandret seg med årene. Her i et bilde fra hans glansdager på 80-tallet, til nå i "30 Rock".
BLITT ELDRE: Alec Baldwin har forandret seg med årene. Her i et bilde fra hans glansdager på 80-tallet, til nå i "30 Rock". Vis mer

Filmsmukkas ble tv-tjukkas

Film- og tv-stjernen Alec Baldwin nyter stor suksess med "30 Rock".

Publisert
Sist oppdatert
SEHER.NO: "30 Rock"-stjernen Alec Baldwin har gått fra filmsmukkas til "tv-tjukkas".

Superstjernen stupte inn i underholdningsverden på tidlig 80-tallet med roller i tv-serier som "Knots Landing" (1979) og "The Doctors" (1963).

Og med sin mørke manke, kritthvite perlerad og skarpe blikk ble han raskt lagt merke til i filmbyen.

Men det var ikke før med filmer som "Forever Lulu" (1987) og "Beetle Juice" (1988) at Hollywood-smukkasen, som nå har rukket å fylle hele 49 år, slo gjennom for alvor som skuespiller.

Baldwin, som studerte drama ved anerkjente Lee Strasberg Institute i New York, kommer fra en familie med en lang rekke artister. Hans tre brødre, Stephen, William og Daniel, er også kjente skuespillernavn i filmbyen, dog ikke like kjente som Alec, som er den som har hatt desidert størst suksess i Baldwin-familien.

De virkelig store rollene i Hollywood begynte Baldwin å få etter rollen som Jack Ryan, hovedfiguren i Tom Clancys spionbøker.

Filmen "The Hunt for the Red October" med blant andre Sean Connery, ble en enorm suksess og etablerte Baldwin som en skikkelig "babe-magnet".

Etter suksess-filmen førte uenigheter mellom Baldwin og Paramount Studios til at han nektet å spille i oppfølgerfilmene, og dermed gikk Ryan-rollen til en annen av Hollywoods største kjekkaser på 80-tallet, nemlig Harrison Ford (65). 
Men dette var kun en liten hindring på veien for Baldwin, for kort tid etter filmkrangelen fikk han roller i filmer som "Miami Blues" (1990) og "The Marrying Man" (1991), hvor han traff sin fremtidige kone Kim Basinger (54)

Det var ikke før i 1993 at skuespilleren traff smellvakre Basinger igjen, da de spilte mot hverandre i reproduksjonen av Steve McQueens actionfilm "The Getaway". De to ble etter hvert hodestupes forelsket i hverandre og innledet et intenst forhold. 

Paret giftet seg i 1993 og har datteren Ireland (12) sammen. Men dessverre holdt ikke familielykken, og i 2000 ble paret offisielt separert og senere skilt.  

Men Baldwins skuespillerkarriere endte ikke med ekteskapet. I de senere år har han utviklet seg til å bli en såkalt "karakterskuespiller", og ble blant annet Oscar-nominert for sin rolle i 2003-filmen "The Cooler". Han har også medvirket i flere Martin Scorsese-filmer mot Leonardo DiCaprio, blant annet "The Aviator" og "The Departed". 

Baldwin har også hatt stemmeroller i animasjons- og tegneseriefilmer som "Final Fantasy: The Spirits Within" og "Thomas the Tank Engine and Friends". I tillegg har han vært gjestevert for "Saturday Night Live" hele 13 ganger og blitt lovprist for sitt talent innen humorsjangeren. 

Skuespilleren har også blitt Emmy-nominert hele seks ganger, blant annet for hans nåværende rolle i komiserien "30 Rock".  Han har også vunnet en Golden Globe og en Screen Actors Guild-award for hans rolle som tv-sjef Jack Donaghy i tv-serien.

Og selv om han har blitt litt "pluggere" de siste årene, og kanskje ikke er like barsk som før, klarer Baldwin fortsatt å smelte mangt et kvinnehjerte.  

Men det er likevel talentfulle Tina Fey (37) som har hovedrollen i suksess-serien. 

Fey portretterer Liz Lemon, en av sjefsskribentene og manusforfatterne bak programmet TGS, som seriens handling dreier seg rundt.   

Alec Baldwin spiller da hennes svært "slikke" sjef Jack Donaghy, mens Tracy Morgan og Jane Krakowski spiller de svært mentalt ustabile stjernene som er med i TGS - Tracy Jordan og Jenna Maroney.  

Tittelen på serien kommer fra kjente 30 Rockefeller Plaza, også kjent som GE Building, som er hovedkontoret til NBCs New York-studio.

Men Tina Fey er ikke bare skuespiller i serien. Den anerkjente komikeren og manusskribenten, kjent fra blant annet ”Saturday Night Live” (SNL), er også en av med-produsentene og skribentene til serien, som da skal være løst basert på hennes egne opplevelser med det ovenfor nevnte programmet.

I 1997 ble Fey ansatt som skribent for ”SNL” og innen 1999 var hun blitt hovedskribent bak megasuksessen.

Som en av manusforfatterne bak ”SNL” for deres 25-års jubileum i 2001, vant Fey prestisjefulle Writers Guild of America Award. Hun og skribentene vant også en Emmy Award for deres arbeid med showet.

Fey traff også sin ektemann Jeff Richmond under SNL-tiden, og paret giftet seg i 2001 og fikk datteren Alice Zenobia Richmond i 2005.

Skuespillerinnen og skribenten tok fødselspermisjon i forbindelse med graviditeten, men var tilbake på jobb etter svært kort tid. 

- Jeg måtte tilbake på jobb. NBC har meg under kontrakt, babyen og jeg har bare en muntlig avtale, sa Fey humoristisk den gang.

Humordronningen utviklet konseptet og ideen bak ”30 Rock” til NBCs høstprogram 2006. Og i tillegg til å være en av skribentene bak suksess-programmet spiller hun da også hovedrollen.

Første sesong av serien fikk svært gode kritikker i USA, men hadde så lave seertall at det ble vurdert nedleggelse. I stedet bestemte NBC seg for å flytte sendetidspunktet, og etter det økte seertallene betraktelig.

Serien er nå inne i sin andre sesong, men produksjonen av nye episoder er foreløpig stanset grunnet den langvarige streiken til Writers Guild of America.

I tillegg til å ha vunnet flere Emmy og Writers Guild of America-priser, har Tina Fey også blitt kåret til en av årets underholdere av Entertainment Weekly. Hun har også kommet på listen over People Magazines ”vakreste mennesker”-liste to ganger.

I 2004 begynte skuespillerinnen også å jobbe med film, og var både manusforfatter og skuespiller mot Lindsay Lohan i suksessfilmen ”Mean Girls”.

Et annet kjent navn som medvirker i “30 Rock” er Jane Krakowski.

Krakowski er nok fortsatt mest kjent for det norske folk som den smågale og overnysgjerrige advokatsekretæren Elaine i ”Ally McBeal”. En rolle hun også fikk en Emmy-nominasjon for.

Men den blonde skuespillerinnen er ikke bare skuespiller, hun er også en anerkjent danser og sanger og har opptråd i flere Broadway-stykker, deriblant ”Starlight Express”, ”Company” og mot Sarah Jessica Parker i ”Once Upon a Mattress”.

I 2003 spilte hun i Braodway-stykket ”Nine”, som hun vant en Tony Award for, og i 2005 spilte hun mot Ewan McGregor i ”Guys and Dolls” i London.  Denne rollen fikk hun en Olivier Award for i 2006.

I tillegg har skuespillerinnen også hatt roller i filmer som ”Fatal Attraction” med Antonio Banderas, ”The Flintstones in Viva Rock Vegas”, ”Dance with Me” og ”Alfie” med Jude Law.

Andre kjente navn som medvirker i ”30 Rock” er : Tracy Morgan (Tracy Jordan), Jack McBrayer (Kenneth Parcell), Scott Adsit (Pete Hornberger) og Judah Friedlander (Frank Rossitano).

Blant gjesteskuespillerne i suksess-serien finner vi også storheter som: Isabella Rossellini, Rip Torn, Whoopi Goldberg og John McEnroe.

Les mer om “30 Rock” her (ekstern link)

”30 Rock” vises på NRK3 mandager kl. 22.10 

LES OGSÅ: - Sexy rebell ble synsk husfrue

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer