Svensk «Unge mødre»-deltaker:

Fikk tvillinger med to ulike fedre

- Det var en tøff beskjed å få.

UNG MOR: Niffi Sjöberg blir snart å se på svenske tv-skjermer. Nå deler hun en noe uvanlig historie fra sitt liv. Foto: Johnny Wollin / Viafree
UNG MOR: Niffi Sjöberg blir snart å se på svenske tv-skjermer. Nå deler hun en noe uvanlig historie fra sitt liv. Foto: Johnny Wollin / Viafree Vis mer
Publisert

27. februar går startskuddet for femte sesong av suksesserien «Unga mammor», som er Sveriges svar på «Unge mødre», på svenske Viafree.

En av årets deltakere er 23 år gamle Niffi Sjöberg, som har et tvillingpar på to år - og en helt ekstraordinær historie.

Da Sjöberg ble gravid med tvillingene, var hun fullt klar over at det fantes to mulige fedre til de to små hun hadde i magen. Hun hadde nylig gjort det slutt med ekskjæresten - samtidig som hun fant kjærligheten på ny.

Dette bidro til at hun var usikker på hvem som var faren til tvillingene hun gikk svanger med.

TV-AKTUELLE: Her er de svenske unge mødrene som er klare for TV-premiere 27. februar. Foto: Johnny Wollin / ViaFree
TV-AKTUELLE: Her er de svenske unge mødrene som er klare for TV-premiere 27. februar. Foto: Johnny Wollin / ViaFree Vis mer

Fikk sjokk

Etter to måneders ventetid og to DNA-tester, kom imidlertid sjokkbeskjeden. De to tvillingene hennes hadde forskjellige fedre, noe hun syntes var en svært tøff beskjed å få.

- Jeg var forberedt på at det kunne være en mulighet, men jeg hadde aldri trodd at det kunne skje. Jeg ble sjokkert, sier Sjöberg til Se og Hør.

23-åringen forteller at det var vanskelig for henne å få beskjeden om at tvillingene hadde ulike fedre, og at de to potensielle fedrene måtte gjennom flere tester før de kunne fastslå hvem som var barnas riktige fedre.

Nå er barna Wilma og Ludwig to år. De to er altså tvillinger, men har ikke samme far og er således også halvsøsken.

TO FEDRE: Tvillingene til 23 år gamle Niffi Sjöberg har to forskjellige fedre. Foto: Johnny Wollin / ViaFree
TO FEDRE: Tvillingene til 23 år gamle Niffi Sjöberg har to forskjellige fedre. Foto: Johnny Wollin / ViaFree Vis mer

- Det var uklart hele graviditeten hvem som var faren, det visste både jeg og de involverte, sier Niffi Sjöberg, og legger til:

- Men det var svært vanskelig for meg.

Naturlig forklaring

Biolog Peter Kragh ved Spiren fertilitetsklinikk i Trondheim forteller at det finnes en naturlig forklaring på at en kvinne kan føde tvillinger som har hver sin pappa.

- Det er rett og slett snakk om toeggede tvillinger som er blitt til ved at kvinnen har hatt samleie med ulike menn, enten samme dag, eller innenfor et tidsrom på få dager, skriver han i en e-post til Se og Hør.

På spørsmål om hvordan slike toeggede tvillinger blir til, svarer han følgende:

- Toeggede tvillinger blir til ved at to egg modnes i samme menstruasjonssyklus og befruktes i hver sin sædcelle. Hvis kvinnen da har samleie med to ulike menn, og en sædcelle fra hver mann befrukter hvert sitt egg, vil tvillingene bli halvsøsken.

Artikkelen fortsetter nedenfor.

Kjæresten støttet

Hennes nåværende kjæreste, Jonathan, var en veldig god støtte under hele graviditeten - til tross for det noe uvanlige svangerskapsforløpet, og da tvillingene ble født, sov han med dem på sykehuset.

- Jeg visste om at man kan ha to ulike fedre til sine tvillinger. Det var ikke nytt for meg, men det er jo veldig uvanlig. Jeg hadde hatt det i bakhodet selv, innrømmer Sjöberg.

Biolog Peter Kragh bekrefter overfor Se og Hør at situasjonen er noe uvanlig, og forteller at i tilfellene hvor en kvinne løsner to egg i samme syklus og i tillegg har samleie med to ulike menn, kan man ikke på forhånd vite hvem som er far.

- Sannsynligheten for at en kvinne løsner to egg samtidig, og dermed føder toeggede tvillinger, er under 2 prosent. Denne sannsynligheten øker med kvinnens alder, eller hvis kvinnen har toeggede tvillinger i familien, forklarer han.

Hvor sannsynlig det er å føde tvillinger som er både toeggede og halvsøsken, slik Niffi Sjöberg opplevde, er det imidlertid svært vanskelig å si noe om.

- Mye følelser

Sjokkmeldingen var naturligvis overveldende for både Sjöberg, eks-kjæresten og hennes nye kjæreste. Sistnevnte ble senere samboer med Sjöberg, mens eks-kjæresten har jevnlig kontakt med sitt barn.

- Det var mye å ta inn og mye å ordne. Det var mye følelser, har hun fortalt til Expressen, som også har omtalt saken.

Videre berømmer hun sin nåværende kjæreste for hvordan han har håndtert situasjonen, og påpeker at han elsker begge barna like høyt.

At det kan være en krevende situasjon å håndtere for de involverte, er det neppe tvil om. Kraghs beste tips i en slik situasjon er likevel åpenhet allerede fra starten.

- Det beste rådet i en slik situasjon vil være åpenhet, da situasjonen ofte blir mer komplisert ettersom tiden går.

Ryktespredning og hets

«Unga mammor»-deltakeren forteller at hun har fått mye oppmerksomhet etter at hennes utrolige historie ble gjort kjent i svenske medier. Sjöberg forteller også at hun har fått en rekke negative kommentarer og blitt utsatt for ryktespredning etter at hun delte sin historie.

- Jeg er sint for det, men ikke overrasket. Det har vært rykter om at jeg har hatt trekant og at jeg har vært utro, men det stemmer ikke, sier 23-åringen til Se og Hør.

LES OGSÅ: - Han blir behandlet for depresjon

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer