Anja Johansen- Solli:

Fikk sjokkbeskjed etter celleprøve: - Helt forferdelig

Influenserens prøve viste alvorlige celleforandringer - nå etterlyser hun endringer.

CELLEFORANDRINGER: Anja Johansen-Solli ble sjokkert da hun fikk svar på celleprøven hun måtte krangle seg til. Foto: Privat
CELLEFORANDRINGER: Anja Johansen-Solli ble sjokkert da hun fikk svar på celleprøven hun måtte krangle seg til. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag denne uken var det duket for sesongpremiere av TV 2s «Norge bak fasaden», den tredje i rekken, og i den første episoden fikk seerne blant andre møte kreftsyke Maren Johnsen (28).

Johnsen har livmorhalskreft med spredning, og befinner seg nå i en situasjon som kunne sett annerledes ut dersom kreften hadde blitt oppdaget tidligere.

Episoden har satt i gang en voldsom debatt rundt tematikken, da det blant annet kom frem at det er svikter i halvparten av tolkningene av celleprøvene hos unge kvinner, samt at hele 50 prosent av celleforandringene ikke oppdages. Det kunne overlege og forsker Sveinung Sørbye fortelle.

I ettertid har det imidlertid kommet frem at det ikke er snakk om halvparten av alle celleprøver som blir mistolket, men av de som utvikler celleforandringer og kreft - som er veldig få - så har halvparten fått normalt prøvesvar. Les mer om det her.

Én av de som har sett programmet, og begynt å tenke over egen situasjon, er influenser og student Anja Johansen-Solli (35). Hun etterlyser nå bedre informasjon etter at hun selv måtte fjerne store deler av livmorhalstappen.

SYKDOM: Tina Andersen kom inn litt senere enn de andre jentene i datingprogrammet «Love IRL». Hun forteller om en sykdom som gjorde ting vanskelig for henne under innspillingen. Video: Rød Løper/Discovery+ Vis mer

Ansikt utad

Johansen- Solli forteller overfor Se og Hør at hun for første gang tok celleprøve i 2015. Den gang var hun 28 år gammel, og forklarer at årsaken til at hun i det hele tatt gikk til legen var på grunn av Thea Steen.

Steen døde av livmorhalskreft bare 26 år gammel sommeren 2016. Hun blir spesielt godt husket for sin åpenhet rundt sykdommen og innsats for å spre budskap om at kvinner må huske å sjekke seg.

- Jeg hadde aldri hørt om celleprøver, og kan ikke huske at jeg fikk en påminnelse om å ta det, så det var utelukkende på grunn av henne og det hun kjempet for at jeg gjorde det. Hun er også årsaken til at jeg fortsatt sjekker meg hvert år.

SYKDOM: Det startet da hun var 13 år gammel med noe hun trodde var en kvise på leppa. Nå deler Nancy Morel videoer av den mystiske hudsykdommen. Vis mer

Alvorlige celleforandringer

I 2015 var Thea Steen «ansiktet utad» for den alvorlige sykdommen. I 2021 var det Ida Øye Bjørkvold, som drev Instagram-kontoen @kreftutenfilter. I år er det Maren Johnsen. Alle tre alvorlige syke, og de to førstnevnte døde på grunn av sykdommen.

- Jeg synes det er helt for jævlig at ting kunne vært helt annerledes for Maren. Jeg satt nylig og tenkte at jeg har sjekket meg hvert år og alt har vært normalt, og folk har ledd av meg for hvert år - men jeg har fulgt magefølelsen min.

Da hun skulle ta sin årlige sjekk i 2019 skal hun ha fått beskjed av sin daværende fastlege om at det ikke var nødvendig i og med at prøvene fra året før var helt normale.

EKTEPAR: Anja Johansen-Solli giftet seg i fjor sommer med tidligere svømmer Lavrans Solli. Foto: Privat
EKTEPAR: Anja Johansen-Solli giftet seg i fjor sommer med tidligere svømmer Lavrans Solli. Foto: Privat Vis mer

Ifølge screeningprogrammet i Norge anbefales kvinner mellom 25 og 33 år å ta celleprøve hvert tredje år, mens kvinner mellom 34 og 69 år anbefales HPV test hvert femte år. Det fremkommer på NHIs hjemmeside.

- Jeg hadde bestemt meg så jeg fikk mast meg til en test. Da prøvene var klare fikk jeg en melding fra legen om at de hadde funnet en forandring, som sikkert ikke var farlig, men at de kunne sende meg til videre sjekk om jeg ønsket det.

Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender og bestilte en ny sjekk privat.

- Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde alvorlig celleforandring og at jeg måtte operere, så nå har jeg fjernet så å si alt jeg har av livmorhalstappen, forteller hun, og legger til at hun i tillegg har tatt alle dosene av HPV-vaksinen.

VAGINISME: Influenser Andrea Sveinsdottir snakker ut om sykdommen som igjen har rammet henne. Video: Privat Vis mer

- Helt forferdelig

- Hva tenker du om at du måtte krangle deg til den testen?

- Jeg skjønner begge sider. Legene forholder seg til regelverk og anbefalinger, men det er min kropp og hvis jeg vil teste med så er det min lommebok det faller på. Det er min trygghet og jeg synes det er ekstremt leit at man føler at man må henvende seg til det private, som jeg har gjort et par ganger. Det koster litt det også.

- Det er ikke alle som har den muligheten, og det synes jeg er helt forferdelig. Jeg mener alle burde ha rett til å teste seg når og hvor de vil, om det er ett år mellom eller to burde ikke ha noe å si.

Etterlyser informasjon

Nå priser Johansen-Solli seg lykkelig over at hun fulgte magefølelsen i stedet for å høre på legen.

Det blir et sterkt øyeblikk i «Mesternes Mester» når Bjørn Einar Romøren forteller om kreften. Video: NRK Vis mer

- På ett år gikk jeg fra å ha helt normale celleprøver til at det plutselig var alvorlig forandring. Tenk hvis jeg ikke hadde krevd en test og heller ventet to år til, som er anbefalt. Hvor hadde jeg vært da? Hadde jeg vært på Radiumhospitalet?, spør hun seg selv.

- Jeg er så glad for at jeg har bestemt over egen kropp og ønske om å sjekke meg å følge opp. Hvor mange andre har tenkt at de var trygge, også har de ikke visst om det med disse feiltolkningene? Jeg visste ikke at jeg ikke hadde vært HPV-testet, så jeg føler meg ikke helt opplyst.

Hun mener det grepet som er gjort nå, ved at yngre kvinner også skal HPV-testes, er noe som burde vært gjort tidligere.

- Jeg synes det er ekstremt trist at man må skrike så høyt, at folk skal bli så alvorlig syke og at man ser alvoret av konsekvensene over så lang tid før det blir gjort noe, sier hun, og spekulerer på om det hadde skjedd noe i det hele tatt hvis ikke Maren Johnsen-saken hadde kommet fram i lyset.

KUNNE IKKE GÅ: Emma Ellingsen forteller om den kjønnsbekreftende operasjonen i «Bloggerne». Video: Steffen Pettersen/TV 2 Vis mer

- Hva håper du å oppnå ved å stå frem med din historie?

- Jeg håper å løfte temaet og få enda mer fokus rundt det. Jeg som tobarnsmor i en alder av 35 lærer nå at jeg ikke har blitt HPV-testet når jeg trodde jeg ble det. Det er noe jeg burde visst for ti år siden, så jeg håper de yngre nå får litt mer informasjon når de setter i gang med dette.

LES OGSÅ: Mistet brystvorten etter amme-tabbe

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer