Sophie Elises bokklubb:

Fikk penge-nei

Boksamarbeidet til influenseren og forlaget Strawberry Publishing fikk nei til støtte.

INGEN CORONASTØTTE: Strawberry Publishing fikk ingen støtte til bokklubbprosjektet med Sophie Elise og Solveig Kloppen. Foto: Vidar Ruud / NTB
INGEN CORONASTØTTE: Strawberry Publishing fikk ingen støtte til bokklubbprosjektet med Sophie Elise og Solveig Kloppen. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert

Under coronapandemien har de aller fleste bedrifter lidd økonomisk, og regjeringen har derfor punget ut milliarder for å forsøke å redde fremtiden til dem som er i faresonen.

Også i Kultur-Norge har det vært innført støtteordninger, som kunstnere, artister og konsertarrangører, for å nevne noen, har kunnet søke på.

Ulike prosjekter innenfor kultur har kunne be om støtte fra Kulturrådet under disse ekstraordinære omstendighetene.

Blant dem som har søkt er Petter Stordalen-forlaget Strawberry Publishing, som i sommer lanserte bokklubb med Sophie Elise AS og tv-profil Solveig Kloppen.

GODE FORBILDER: Helseminister Bent Høie påpeker at influensere har et særlig ansvar når det kommer til å være forbilder for dagens generasjon. Video: Embla Hjort-Larsen, Reporter: Frode Andresen Vis mer

Ber om 450 000 kroner

I søknaden, som Se og Hør har fått tilgang til, står det at hensikten er å inspirere og motivere til leserglede, og å hjelpe abonnentene til å oppdage bøker fra kjente og ukjente forfattere.

Forlaget skriver at de ønsker støtte til å utvikle innhold som videoer, podkast og redaksjonelt innhold.

Totalt søker de om 450 000 kroner i støtte, som er øremerket innholdsproduksjon.

Dette fikk de 10. juni avslag på, med begrunnelse av at det ikke prioriteres innenfor den aktuelle budsjettrammen.

Varsel om kjempebot

Influenser Sofie Steen Isachsen (25), kjent som Sophie Elise, står bak Sophie Elise AS og fikk nylig brev fra Forbrukertilsynet, som mener hun har brutt markedsføringsloven på to punkter, i forbindelse med nettopp bokklubben. De har også varslet en bot på 200 000 til Isachsens selskap.

Strawberry Publishing har fått samme brev, og har fått varsel om bot på 300 000 kroner.

Saken bunner blant annet ut i at Isachsen startet en Instagram-konto som tilsynelatende var en inspirasjonskonto for bøker.

I juni ble det imidlertid klart at hun hadde en kommersiell hensikt med kontoen, som frem til da ikke var merket som reklame noe sted.

LOVLIG KYSS: Erna Solberg ble spurt om hva hun mener kyssebilde som bloggeren Sophie Elise la ut på Instagram nylig. Video: Dagbladet TV Vis mer

Forlaget mener at Isachsen ikke bedrev markedsføring med kontoen før bokklubben ble lansert. Forbrukertilsynet mener imidlertid at det fremgår av søknaden til Kulturrådet at formålet med Instagram-kontoen var å markedsføre bokklubben fra start.

Bruker advokat

Søknaden til Kulturrådet ble sendt 5. mai, og der fremgår det at forlaget og Isachsen har lagt en markedsføringsplan for bokklubben. Av søknaden fremgår det at planen var å lansere prosjektet innen 15. mai, men først 22. juni blir bokklubben gjort offentlig.

Det er derfor tydelig at Instagram-kontoen hadde en kommersiell hensikt lenge før lanseringsdatoen.

- Vi har helt nylig fått dette varselet. Saken reiser spørsmål om hva og fra hvilket tidspunkt noe regnes som markedsføring etter loven, i tilfeller der et kommersielt konsept utvikler seg med utgangspunkt i noens personlige profil i sosiale medier, uttalte administrerende direktør i Strawberry Publishing, Alexander Even Henriksen, til Se og Hør i helgen.

Han fortalte da at advokat Jon Wessel-Aas ville se på saken og svare på varselet på vegne av både forlaget og Isachsens bedrift.

ÅPNER OPP: I Sophie Elises nye bok, «Ting jeg har lært», åpner hun opp om ting som så langt har vært veldig privat. Reporter: Thea Hope. Video: Julie Easter/ Rød Løper Vis mer

- Synd

Søknaden om coronapenger er sendt på vegne av forlaget. Administrerende direktør Henriksen sier til Se og Hør at formålet med de to bokklubbene er å inspirere og motivere til leserglede, og at de ønsker å lage et fellesskap.

- Synd at vi ikke nådde frem med søknaden, men bokklubbene har heldigvis klart seg uten støtten, og skaper i dag leseglede for tusenvis av medlemmer, sier han.

Isachsen, som eier alle aksjene i selskapet Sophie Elise AS, hadde i 2019 6,87 millioner kroner i salgsinntekter - et solid hopp på rundt to millioner kroner fra året før.

Se og Hør har vært i kontakt med Isachsen, som henviser til Henriksen.

LES OGSÅ: Røper den egentlige grunnen til danse-exiten

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer