Jade Goody:

Fikk nedslående kreftbeskjed på direkten

Realitystjerna både levde og døde foran tv-kameraene.

STJERNE: Jade Goody huskes som realitydeltakeren som banet vei for alle som kom etter henne. Foto: NTB Scanpix
STJERNE: Jade Goody huskes som realitydeltakeren som banet vei for alle som kom etter henne. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

22. mars 2009 gikk den britiske «Big Brother»-stjerna Jade Goody bort, bare sju måneder etter at hun hadde fått den nedslående beskjeden om at hun hadde livmorhalskreft. Hun var bare 27 år gammel.

Tross hennes korte liv er det trygt å si at hun klarte å skape seg et navn i offentligheten.

Goody ble omtalt som den første realitystjerna som ble kjent bare for å være kjent - og de fleste forbinder henne med nettopp «Big Brother».

Der deltok hun flere ganger - og vakte alltid stor oppsikt.

Livet som realitykjendis bød imidlertid ikke bare på oppturer, og den avdøde stjerna gikk gjennom tøffe perioder i løpet av sine 27 år.

Goody både levde og døde foran tv-kameraene, og huskes som både en helt og en skurk. Det var hennes liv.

Lukrative tilbud

Første gang Goody var å se i «Big Brother» var i 2002. Da var hun 21 år gammel, og endte på fjerdeplass.

TV-STJERNE: Jade Goody ble kjent over natta etter realitydeltakelsen i 2002. Da var hun 21 år gammel. Foto: NTB Scanpix
TV-STJERNE: Jade Goody ble kjent over natta etter realitydeltakelsen i 2002. Da var hun 21 år gammel. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Før deltakelsen studerte hun for å bli tannlegeassistent, men etter å ha forlatt det populære «Big Brother»-huset, ble livet hennes snudd helt på hodet. Alle ville ha en del av studenten fra Sør-London, og aviser og ukeblader gikk nærmest til krig over å få det første, store intervjuet.

Ifølge The Guardian kjempet flere om å sikre seg eksklusive bilder av Goody til forsidene sine, og magasinet OK! skal ha tilbudt henne over 300 000 britiske pund for å velge dem. Så ble hun bare større og større - og alt hun gjorde ble fanget opp av den britiske sladrepressen.

Bare måneder etter at hun forlot realityhuset signerte Goody en rekke lukrative tv- og avisavtaler. I tillegg lagde og solgte hun treningsvideoer.

Tobarnsmor

I juni 2003, et snaut år etter den første realitydeltakelsen, ble Goody mamma for første gang, da sønnen Bobby Jack Brazier (16) ble født.

Sammen med barnefaren Jeff Brazier (40) fikk hun ytterligere én sønn, Freddie Brazier (14), før duoen gikk hver til sitt i 2004. I Channel 4-dokumentaren «Jade Goody: The Reality Star that Changed Britain», sa Brazier etter Goodys død at forholdet deres ikke tålte å være i rampelyset.

EKSPAR: Goody og Brazier fikk to barn sammen, men forholdet skulle ikke vare. Foto: NTB Scanpix
EKSPAR: Goody og Brazier fikk to barn sammen, men forholdet skulle ikke vare. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Ting som var personlig for oss dukket hele tida opp i avisa. Vi spurte oss selv hvordan de visste alt, og var overbevist om at en av oss eller noen rundt oss solgte historier og tjente penger på ting, uttalte Brazier.

Til tross for at lykken brast med Brazier, fant Goody kjærligheten på ny - da hun i 2006 møtte Jack Tweed (32) på en nattklubb i Essex.

Samme år dukker hun opp i flere realityprogrammer, og gir også ut sin første selvbiografi, før hun i 2007 tar med seg både kjæresten og mora si og returnerer til «Big Brother»-huset.

FORFATTER: I 2006 ga Jade Goody ut sin første selvbiografi. Foto: NTB Scanpix
FORFATTER: I 2006 ga Jade Goody ut sin første selvbiografi. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Rasismeanklager

Denne gang var det kjendisversjonen av realityprogrammet som sto for tur, og Goody havner i sentrum av en opphetet rasismekrangel som sørger for at en hel verden gikk imot henne.

Inne i huset var også Bollywood-skuespilleren Shilpa Shetty (44), og Goody liret av seg flere kommentarer om Shettys opphav. Ifølge iNews skal Goody blant annet ha sagt at Bollywood-stjerna trengte «en dag i slummen», og referert til henne som «Shilpa Poppadom». Som følge av dette ble Goody stemt ut av huset.

KRANGEL: Goody ble sendt hjem fra huset etter rasistiske kommentarer rettet mot Shilpa Shetty. Foto: NTB Scanpix
KRANGEL: Goody ble sendt hjem fra huset etter rasistiske kommentarer rettet mot Shilpa Shetty. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Kommentarene vekket oppsikt verden rundt, og i Shettys hjemland ble det blant annet brent bilder av Goody i gatene, ifølge iNews. Politiet i England undersøkte saken, og konkluderte at hendelsene i huset ikke var hatkriminalitet. Channel 4 ble imidlertid klaget ned av seerne.

Ofcom, Storbritannias vaktbikkje for kommunikasjonsindustrien, herunder kommersielt fjernsyn, radio og posttjenester, fikk inn mer enn 44 500 klager på realityserien det året.

Indisk realitydeltakelse

Det var nettopp Shetty som stakk av med seieren i kjendisversjonen av «Big Brother», og etter innspillingen sa hun at hun hadde tilgitt Goody.

- Jeg kan si én ting sikkert. Jade mente ikke å være rasistisk. Hun er ikke en rasist. Jeg vil ikke forlate England og sette noen i fare, sa hun.

Goody ga på sin side beklagelser i en rekke intervjuer og tv-opptredener etter innspilling, og ga pengene hun hadde tjent på oppholdet til veldedighet. Hun reiste også til India for å lære mer om kulturen, og for å be om tilgivelse fra de fornærmede.

VENNER IGJEN: Det var ingen vonde følelser mellom Goody og Shetty da de møttes igjen etter innspillingen. Foto: NTB Scanpix
VENNER IGJEN: Det var ingen vonde følelser mellom Goody og Shetty da de møttes igjen etter innspillingen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I 2008 reiser Goody tilbake til India, der hun deltar i indiske «Big Brother».

Det er her hun får den nedslående beskjeden om at hun har kreft.

Sjokkbeskjed på direkten

«Det er en kraftig menstruasjon, ikke noe å bekymre seg for», var beskjeden realitydeltakeren fikk fra legene da hun ble hastet til sykehus etter å ha kollapset, skriver Goody i selvbiografien «How it all began».

Men det var ikke «bare» det.

Blødningene skulle vise seg å skyldes aggressiv livmorhalskreft, som hun trolig hadde hatt i minst to år før det ble oppdaget av legene.

Det hele utspilte seg foran tv-kameraene, som inne i huset filmet Goody og meddeltakerne til enhver tid. Resultatene på prøvene hun hadde tatt på sykehuset fikk Goody i det såkalte «dagbokrommet» - der deltakerne får beskjeder fra utsida.

KREFT: Jade Goody fikk prøveresultatene fra legene mens hun var inne i «Big Boss»-huset i India. Foto: Skjermdump
KREFT: Jade Goody fikk prøveresultatene fra legene mens hun var inne i «Big Boss»-huset i India. Foto: Skjermdump Vis mer

- Akkurat som alt annet i livet mitt, ble nyheten om at jeg hadde kreft delt på den mest offentlige måten - på direkte-tv. Forskjellen var at jeg nå var med i «Big Boss». (...) Og det var her, i kjente omgivelser med dagbokrommet, at jeg nok en gang ble fortalt min skjebne. Men denne gangen fikk jeg ikke beskjed om å ta på meg mer klær eller at jeg måtte være stille. Jeg ble ikke fortalt at offentligheten hadde stemt meg ut, skrev hun i selvbiografien fra 2009.

- Jeg ble fortalt noe mye mer seriøst, noe jeg ikke hadde kontroll over. Jeg hadde kreft. Og jeg måtte reise hjem til Storbritannia for behandling umiddelbart, la hun til.

STEMT UT: Jade Goody måtte forlate huset etter kommentarene rettet mot Shilpa Shetty. Her avbildet med skuespiller Monica Bedi, som også deltok det året. Foto: NTB Scanpix
STEMT UT: Jade Goody måtte forlate huset etter kommentarene rettet mot Shilpa Shetty. Her avbildet med skuespiller Monica Bedi, som også deltok det året. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Giftet seg på dødsleiet

Kreften er aggressiv, og til tross for at Goody får flere runder med cellegift, sprer det seg til lever, tarm og lyske. Hun blir ifølge The Guardian hasteoperert for å fjerne en svulst «på størrelse med en golfball».

Men behandlingene hjelper ikke, og i begynnelsen av februar i 2009 får realitystjerna beskjed fra legene om at hun bare har få måneder igjen.

REALITY: Dette programmet tar England med storm. Video: TV2 Sumo. Reporter: Ingebjørg Iversen / Rød Løper Vis mer

På dette tidspunktet er Goodys kjæreste, Jack Tweed, i fengsel for å ha angrepet en tenåring med en golfkølle. Han står også tiltalt for å ha angrepet en taxisjåfør året før.

Ifølge Telegraph fridde Tweed til Goody på valentinsdagen, før han en snau uke senere fikk permisjon fra fengselet for å tilbringe tid med Goody grunnet «omstendighetene».

REALITY: Goody tok med seg kjæresten, Jack Tweed, inn i realityhuset. Foto: NTB scanpix
REALITY: Goody tok med seg kjæresten, Jack Tweed, inn i realityhuset. Foto: NTB scanpix Vis mer

22. februar gifter de seg, før Goody dør nøyaktig én måned senere.

Da hadde 27-åringen banet vei for alle realitydeltakere som har kommet etter henne - som i dag blir kjendiser over en lav sko. Dagens realitykjendiser blir raskt influensere, og tjener penger så fort de kommer hjem fra de respektive innspillingene.

DØDE: Goody og Tweed giftet seg én måned før førstnevnte gikk bort. Foto: NTB Scanpix
DØDE: Goody og Tweed giftet seg én måned før førstnevnte gikk bort. Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Den ultimate deltaker»

På tidspunktet da hun gikk bort, eide Jade Goody ifølge Daily Record tre gjeldfrie eiendommer i Essex, samt at hun hadde tjent godt på parfymen «Shh» og sine to selvbiografier. I tillegg tjente hun gode penger på de ulike tv-oppdragene hun hadde gjort.

I siste episode av 2011-sesongen, to år etter Goodys bortgang, fikk hun en 15 minutter lang hyllest i programmet. Da ble hun omtalt som «den ultimate Big Brother-deltaker».

LES OGSÅ: Stygt skadet på ferietur

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer