Jan Thomas:

Fikk krass Pride-kritikk. Nå svarer han

- Klønete.

BLE BRÅK: I fjor uttalte Jan Thomas seg om Pride overfor Se og Hør. Uttalelsene han ga vakte oppsikt, og nå ønsker han å presisere. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør
BLE BRÅK: I fjor uttalte Jan Thomas seg om Pride overfor Se og Hør. Uttalelsene han ga vakte oppsikt, og nå ønsker han å presisere. Foto: Andreas Fadum/ Se og Hør Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I år feirer Pride 50-årsjubileum, noe som er blitt markert i alle verdenshjørner den siste tiden. Lørdag er det duket for Pride-parade i Oslo, og det er ventet at tusenvis skal marsjere for å feire skeiv kjærlighet og mangfold.

På denne tiden i fjor raste imidlertid debatten om ovennevnte parade på bakgrunn av et kontroversielt utspill fra kjendisstylist Jan Thomas (52). I et intervju med Se og Hør forklarte 52-åringen at han «ikke relaterer seg til deler av Pride-paraden», da den «ofte presenterer bare én variant homofile».

- Den «sex, drugs & rock'n'roll»-delen, som det blir presentert som i mange land, skjønner jeg ingenting av. Samtidig skjønner jeg at man er nødt til å lage mye støy for å vise at «her er vi», men jeg synes det er trist at man er nødt til å gjøre det, sa Jan Thomas blant annet.

PRIDE: Se kjendisenes støtte til pride! Vis mer

- Klønete

Ovennevnte utspill fikk tv-personlighet og komiker Adam Schjølberg til å se rødt. I et intervju med VG rettet sistnevnte krass kritikk mot kjendisstylisten, og mente Jan Thomas' uttalelser bar preg av lite forståelse for hva Pride er.

PROVOSERT: Komiker Adam Schjølberg var en av dem som reagerte sterkt på Jan Thomas' uttalelse i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PROVOSERT: Komiker Adam Schjølberg var en av dem som reagerte sterkt på Jan Thomas' uttalelse i fjor. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Ett år senere erkjenner Jan Thomas overfor Se og Hør at visse uttalelser var «klønete formulert». 52-åringen vil benytte anledningen til å presisere hva han egentlig mente.

- At Pride ofte presenterer bare én variant homofile under markeringen, er ikke riktig. Det er et stort mangfold, der paraden er fylt med alle typer mennesker fra alle ulike yrker og bakgrunner. Det jeg mener er trist, er at fokuset i stor grad rettes mot nakne menn i lærtanga som står og pisker hverandre. De har ingenting å skamme seg over - for de har like stor verdi som meg og deg. Poenget er at vi har et fantastisk mangfold, noe som sjelden kommer fram i media.

«Tyllskjørt og mikroskopiske truser»

Jan Thomas understreker at det skal være rom for alle - også de som «skriker høyest». 52-åringen ønsker imidlertid å påpeke at Pride representerer så mye mer enn tyllskjørt og mikroskopiske truser. At også «hverdagslige» mennesker fortjener å bli løftet fram - uten å gå på akkord med sistnevnte gruppe.

- Dette var jeg ikke tydelig nok på i fjor. Det har tatt oss 50 år, og fortsatt finnes det land hvor det er ulovlig å være homofil. Steder der man risikerer dødsstraff for å elske en av samme kjønn. Det er uakseptabelt.

- Du fortalte i fjor at du sliter med å relatere deg til deler av Pride, kan du utdype dette?

- Jeg kan kanskje ikke forholde meg til alle elementene, men det gjelder for alle mennesker, uansett utgangspunkt. Vi er et mangfold, og kommer i forskjellige innpakninger og seksualiteter. Jeg er ikke bedre enn noen andre. For meg er kjærligheten størst av alt.

PRIDE: Kjendisene på Universal Music sin sommerfest snakker om Pride. En av dem brenner for det nå, men var mot Pride i starten av 20-årene sine. Reporter: Ruben Pedersen. Video: Mariann Habbestad Vis mer

Deltar ikke

Når tusenvis tar til Oslos gater på lørdag for å feire skeiv kjærlighet, får imidlertid ikke Jan Thomas muligheten til å delta.

Stylisten er da i Mexico på ferie, men understreker at han har som ønske og mål å delta i framtiden.

GODE VENNER: Gjennom podkast, har Jan Thomas og Einar Tørnquist blitt gode venner denne våren. Veldig gode venner. Vis mer

- Dette året har jeg lært så utrolig mye, spesielt av min podkast-kollega Einar. Det hadde vært så utrolig fint å gå side om side med ham i toget, men jeg skal heller markere Pride i Mexico denne gang. Jeg vil derimot oppfordre våre lyttere, og alle de som heier på ubetinget kjærlighet, om å komme seg ut og marsjere i mangfold.

LES OGSÅ: Brad Pitt misbrukt i anti-homofili-kampanje

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer