<strong>- HAR NOE Å LÆRE:</strong> I dag er det verdens aidsdag. Skuespiller Carl Martin Eggesbø engasjerer seg sterkt for saken, men ikke alt gikk som planlagt da han skulle fremme en kampanje i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix
- HAR NOE Å LÆRE: I dag er det verdens aidsdag. Skuespiller Carl Martin Eggesbø engasjerer seg sterkt for saken, men ikke alt gikk som planlagt da han skulle fremme en kampanje i sosiale medier. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Carl Martin Eggesbø:

Fikk kjeft av fansen etter kondomstunt

«Skam»-stjernen røper hva han driver med nå.

Publisert

Siste episode av «Skam» ble til manges store sorg sendt i fjor sommer. De fire sesongene av den Julie Andem-skrevne NRK-serien tok verden med storm, og ble så uhyre populære at programmet ble gjenskapt i flere andre land.

Selv om mange koser seg med repriser av de norske episodene, eller har fordypet seg i de utenlandske, har livet for skuespillerne i suksesserien gått videre. Mange har fortsatt som skuespillere, enkelte har blitt influensere og noen har gått helt andre veier.

For Carl Martin Eggesbø (23) har det vært naturlig å følge skuespillerdrømmen videre. Han spilte som kjent karakteren Eskild i «Skam» - karakteren som var Nooras tidvis irriterende samboer. For tiden utveksler han til Amsterdam, som en del av utdanninga ved Statens teaterhøgskole.

Fikk kondomkjeft

Når han ikke står på scenen eller pugger replikker, bruker han tida på flere andre ting. Han er blant annet aktiv på Instagram, der han har hele 223 000 følgere.

Det er kanskje derfor ikke så rart at han er aktuell for mange kommersielle bedrifter. Det eneste oppdraget han imidlertid har sagt ja til, handler ikke om å tjene penger. Det handler om sex.

- Jeg sa ja til dette fordi jeg mener det er viktig. Det handler om hvordan vi forholder oss til egen seksuell helse, og det er bra at det rettes oppmerksomhet mot at folk tidvis dropper kondom, sier han til Se og Hør.

Se dette innlegget på Instagram

happy b-day. U rock my world❤️

Et innlegg delt av Carl Martin (@carlmartinegg)

Det er i forbindelse med verdens aidsdag i dag, 1. desember, at stjerna har sagt ja til å være med i kampanjen til Durex og Red, som blant andre Zara Larsson også støtter. Målet er å spre bevissthet rundt egen seksuell helse, og at man må begynne å ta kondombruk mer alvorlig.

På Instagram spurte han sine over 200 000 fans om de kunne sende inn den merkeligste unnskyldningen de hadde hørt for å ikke bruke beskyttelse. Alt fra «gutter kan ikke bli gravide» til «sædceller sover på natta» fikk han til svar. Det er, mildt sagt, alarmerende, ifølge 23-åringen.

- En venninne av meg fikk høre av en kar at han ikke kunne bruke kondom, siden han hadde et myggstikk på tissen. Det er helt latterlig. Det virker som om gutta fraskriver seg mye ansvar her. Seksuell helse er ingen spøk.

For å illustrere et poeng på Instagram, valgte Eggesbø å åpne et kondom foran kameraet til mobilen. Det gjorde han med tennene sine, som kan forårsake hull på kondomet. Dét fikk han tydelig høre av fansen.

- Flere var misfornøyde med det. Da valgte jeg å le av det, og vise at heller ikke jeg er perfekt. Alle har noe å lære her, sier han.

- Følger drømmen

I fjor ble det meldt om 213 nye tilfeller av hivsmittede i Norge. Tallet går ned, men øker i gruppen av msm (menn som har sex med menn) med innvandrerbakgrunn, ifølge Folkehelseinstituttet. Da forespørselen kom Eggesbøs vei, var det helt naturlig for ham å takke ja.

- Jeg ser i utgangspunktet ikke på meg selv som en influenser, men dette er en viktig sak for meg. Jeg har venner som har hiv, og derfor angår det meg. Alle har sex, og da bør alle ha et bevisst forhold til seksuell helse, sier han.

<strong>GOD GJENG:</strong> Selv om tv-serien «Skam» tok slutt i fjor, er flere av profilene fortsatt å se i rampelyset. Foto: Andreas Fadum
GOD GJENG: Selv om tv-serien «Skam» tok slutt i fjor, er flere av profilene fortsatt å se i rampelyset. Foto: Andreas Fadum Vis mer

Når han ikke tar på seg filantropiske oppdrag på nettet, trives 23-åringen som ovennevnt med å stå på scenen. I 2016 kom han og «Skam»-kollega Ina Svenningdal inn på Teaterhøgskolen sammen, som en del av ekstremt få studenter.

Eggesbø er for øvrig søskenbarnet til Theresa Eggesbø som spiller Sonja - ekskjæresten til karakteren Even (Henrik Holm). Skuespilleren har også spilt i «Orps: The Movie», en norsk barnefilm fra 2009.

Studerer i Amsterdam

I sommer var han å se sammen med Svenningdal i stykket «Min venn, romvesenet», som ble satt opp i Frognerparken. Hva fremtiden bringer, vet han ikke ennå.

- Jeg har det kjempefint på Teaterhøgskolen i Amsterdam nå, hvor jeg er på utveksling og skal tilbake til Oslo til jul. Jeg føler virkelig at jeg følger drømmen, og har hatt det veldig spennende siden jeg begynte å studere, sier han, og fortsetter:

- Jeg lager teater og film, det er det jeg brenner for, og det er viktig for meg at jeg hovedsakelig holder meg til det. Jeg er ikke på meg selv som en influenser eller en kjendis, om man kan si det sånn. Det er veldig hyggelig at folk fortsatt kommer bort til meg på gata og sånt, det betyr mye for meg, men jeg tenker framover nå, sier han.

Eggesbø røper at han er i dialog angående flere prosjekter det kommende året, men kan ennå ikke røpe noe.

KASTER KLÆRNE: «Skam»-skuespiller Josefine Frida Pettersen (22) er blant flere som stiller i den dampende reklame-kortfilmen for RFSU - der målet er å få flere til å bruke kondom ved å «sette kondomet inn i den sexy sammenhengen den faktisk tilhører». Video: RFSU Vis mer

- Veldig komplisert

Dette er ikke første gang Eggesbø har tatt til orde for noe som betyr noe for ham. I likhet med karakteren han spilte i «Skam», er han nemlig selv homofil. I fjor snakket han om sin seksualitet for første gang. Klippet varen del av en serie som SVT kaller for «Edit», og er lagt ut på programmets Facebook-side.

Eggesbø forklarte at han tidligere følte at han ikke «passet inn i historien» fordi heteronormativ kjærlighet preget filmer, bøker og historien. Skuespilleren la til at han nå er komfortabel med den han er.

- Det har vært veldig komplisert. Det har ikke alltid vært så fint om det er i dag, sa han og fortsatte:

- Det er deilig å vite hvem man er, og hva man har lyst til. At jeg kan si sånn «ja, jeg er homofil». Det er viktig å si og være ærlig om. At det ikke er noe problem for meg å være homoseksuell, det er en gave. Altså. Det er meg. Jeg elsker å være den jeg er.

Han ble den gang ofte stoppet på gata og spurt om han er «homofil på ekte». Eggesbø mente at det blir ansett som en større bragd å spille en homofil karakter dersom man ikke er homofil selv.

- Det er ingen som er heteroseksuelle som bes om å komme ut av skapet, så hvorfor skal jeg gjøre det? Det er ingen som spør hun som spiller Noora om hun er heterofil på ekte, sa han i «Edit»-intervjuet.

LES OGSÅ: Chloé (18) raser etter romanserykter med Thomas Hayes

Vi bryr oss om ditt personvern

seher er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer