Emilia Clarke i Game of Thrones:

Fikk ikke tatt farvel med faren på dødsleiet

- Jeg tror absolutt at jeg fortsatt er i sjokk, sier Emilia Clarke.

TV-STJERNE: Emilia Clarke har oppnådd en eventyrlig suksess de siste årene. Veien dit var imidlertid ikke bare enkel. Her er hun og «Game of Thrones»-kollega Kit Harington avbildet på Primetime Emmy Awards i 2016. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/ NTB scanpix
TV-STJERNE: Emilia Clarke har oppnådd en eventyrlig suksess de siste årene. Veien dit var imidlertid ikke bare enkel. Her er hun og «Game of Thrones»-kollega Kit Harington avbildet på Primetime Emmy Awards i 2016. Foto: Charles Sykes/Invision/AP/ NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Game of Thrones»-fans over hele verden gleder seg over at den sjuende sesongen av fantasyserien endelig er i gang. Og i HBO-suksessen er Emilia Clarke (30) blant skuespillerne som har vært med helt fra starten.

I rollen som Daenerys Targaryen har hun engasjert både mannlige og kvinnelige seere og imponert kritikerne – hun er blitt nominert til Emmy tre ganger for rolletolkningen sin.

Selv om Clarke er blitt kjent over hele verden de siste årene, også for filmroller i blant annet «Et helt halvt år» og «Terminator Genisys», har hun også møtt motstand.

Kom ikke inn på skuespillerutdanning

Emilia Clarke er oppvokst i Berkshire i England, samme område som hertuginne Kate (35) er vokst opp i. Hun gikk på privatskolen St. Edwards i Oxford, men følte seg ikke hjemme blant de andre elevene, som kom fra finere familier enn henne.

Hun ble tidlig interessert i drama og teater, men fant ikke helt plassen sin på skolen:

- Jeg var dramajenta. Jeg var desperat etter å være i den populære gjengen, og det var jeg aldri. Jeg hang etter dem sånn: «Vær venn med meg!», sa hun til Glamour i fjor.

BERØMT ROLLE: Emilia Clarke i skikkelsen til «Game of Thrones»-rollefiguren Daenerys Targaryen, også kjent som Khaleesi og «Mother of Dragons». Foto: HBO via AP/ NTB scanpix
BERØMT ROLLE: Emilia Clarke i skikkelsen til «Game of Thrones»-rollefiguren Daenerys Targaryen, også kjent som Khaleesi og «Mother of Dragons». Foto: HBO via AP/ NTB scanpix Vis mer

Etter endt skolegang søkte Clarke på et utall skuespillerskoler, men kom ikke inn på noen av dem, ifølge Rolling Stone. Dermed begynte hun å jobbe som servitør i stedet, før hun dro på backpackingtur i India og Sørøst-Asia for pengene hun hadde tjent opp.

Vel hjemme igjen søkte hun på en rekke utdanninger for håpefulle skuespillere nok en gang. Da kom hun inn – ett sted: På Drama Centre London. Selv dét var på hengende håret, ifølge Clarke:

- Det var så vidt, da jeg fikk en telefonsamtale som lød: «En jente brakk beinet sitt. Plassen er ledig hvis du vil ha den», minnes hun i et portrettintervju med Rolling Stone.

TV-SUKSESS: Emilia Clarke på SAG Awards i 2012, der hun var nominert til pris med resten av «GoT»-ensemblet. Foto: AFP/ NTB scanpix
TV-SUKSESS: Emilia Clarke på SAG Awards i 2012, der hun var nominert til pris med resten av «GoT»-ensemblet. Foto: AFP/ NTB scanpix Vis mer

Skuespillerspiren ga seg selv ett år på å bryte igjennom i bransjen. Fristen hun hadde satt for seg selv hadde bortimot løpt ut da hun fikk tilbudet om å prøvespille til «Game of Thrones»-rollen hun nå er berømt for.

Kyllingdans og sexscene-kritikk

Og på auditionen sin var Clarke såpass oppspilt og nervøs at hun avsluttet prøvespillingen på en måte som neppe kan beskrives som vanlig og tradisjonell.

Da serieskaper David Benioff spøkefullt foreslo at hun til slutt kunne vise dem en dans, klinket Clarke til med «Funky Chicken»-dansen.

Valget av den komiske dansen, som går ut på at man imiterer en høne som bakser med vingene, har Clarke forklart slik:

- Jeg tok ham så seriøst! For jeg var så ... jeg kunne like gjerne ha hatt meg med et eple, som lærerens gullunge. For jeg ville så gjerne ha den rollen. Og det er den eneste dansen jeg kan! Bare «the Funky Chicken», har hun sagt i et Variety-intervju.

VINTEREN ER HER: En ny trailer på hele to minutter avslører en del av handlingen i den kommende sesongen av «Game of Thrones». Video: HBO Vis mer

Selv om det kanskje ikke var «kyllingdansen» som sikret Emilia Clarke «Game of Thrones»-rollen, har produsentene neppe angret på at det var nettopp hun som fikk den.

Clarke har nemlig skapt en sterk, kvinnelig rollefigur i HBO-serien, som også har markert seg i dagens populærkultur mer generelt, skriver ELLE.

30-åringen har måttet tåle feministisk kritikk for de eksplisitte scenene rollefiguren hennes har vært involvert i, og hun viste seg ikke naken i en eneste scene mellom sesong tre og seks, ifølge New York Daily News.

Fikk ikke tatt farvel med faren på dødsleiet

- Ikke naken uten grunn

Den frittalende briten har flere ganger gitt uttrykk for dobbeltmoralen kvinnelige skuespillere utsettes for når de kaster klærne for jobben, til forskjell fra sine mannlige kolleger.

- Jeg gjør det i år, og folk kan snakke om det, og jeg er klar for å besvare alle spørsmål om det, rett og slett, sa hun til Entertainment Weekly i fjor, da hun igjen viste seg naken i tv-serien.

Clarke har også forklart at hun valgte å takke ja til nakenscenen fordi den hadde et meningsfullt budskap.

- Jeg var så fornøyd med den. Det er ikke en sexy scene, hun er ikke naken uten grunn, det er ikke ubegrunnet. Hun er naken fordi hun nettopp har knust fiendene sine i denne fantastiske brannen etter at de undervurderte henne – hvordan kunne jeg si nei? sa hun til The Sun On Sunday, ifølge Cosmopolitan.

Og Clarke, i Daenerys Targaryens skikkelse, har også tatt styringen i sexscener selv: Mange husker nok scenen hennes med Daario (Michiel Huisma) i sesong fire, der det var Targaryen som tok kommandoen.

- Det er fantastisk. Jeg gikk faktisk opp til «Game of Thrones»-skaperne og takket dem. Jeg sa: «Dét er en scene jeg har ventet på!» For jeg får mye dritt for å gjøre nakenscener og sexscener. Det er i seg selv så antifeministisk. Kvinner som angriper andre kvinner er problemet. Man blir opprørt av det, så det er flott å ha en scene der jeg kunne si: «Sånn, vær så god!», sier Clarke om scenen til ELLE.

HANKET INN PRISER: Nikolaj Coster-Waldau, Maisie Williams, Emilia Clarke, Sophie Turner og Kit Harington på Primetime Emmy Awards i 2016. Foto: AP/ NTB scanpix
HANKET INN PRISER: Nikolaj Coster-Waldau, Maisie Williams, Emilia Clarke, Sophie Turner og Kit Harington på Primetime Emmy Awards i 2016. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Feministisk oppdragelse

Når man snakker om feminisme, er ikke Emilia Clarke redd for å si det hun mener. I en kommentar publisert av Huffington Post i anledning den internasjonale kvinnedagen, skrev Clarke åpent og ærlig om sitt syn på feminisme.

I teksten skriver Clarke blant annet at hun ikke føler noe behov for å forklare eller rettferdiggjøre nakenscenene sine i «Game of Thrones».

Det kommer også fram at hun vokste opp i en familie der likestilling var en selvsagt del av hverdagen – og i oppdragelsen av henne og storebroren hennes.

- Det var et anerkjent faktum at jeg, som kvinne, ikke var noe annerledes enn broren min. På samme måte var ikke moren min forskjellig fra faren min karrieremessig, og jeg ble oppdratt i en husholdning med lik lønn og lik arbeidsfordeling, noe som viste meg at en kvinne kan og bør gjøre alt en mann kan gjøre, skriver hun, og legger til:

- Så jeg vokste opp med en stemme, men det var ikke en stemme som ble delt av en generasjon, og det var først mye senere jeg innså hvilken fantastisk, feministisk start på livet jeg hadde fått.

  • Saken fortsetter under videoen fra den norske «GoT»-premieren!
SJALU:  Kristoffer Hivjus kone Gry Molvær var med på festpremieren av «Game of Thrones» på Colosseum kino i Oslo. Hun var ikke spesielt fornøyd med at Hivjus karakter Tormund flørter på skjermen. Reporter: Julie Solberg / Video: Marie Røssland Vis mer

Rakk ikke ta farvel med faren

Faren hennes, som jobbet som lydtekniker på teater, var en viktig del av livet hennes. I fjor sommer døde han av kreft, få uker før innspillingen av den sjuende og siste «Game of Thrones»-sesongen skulle begynne.

Clarke var opptatt på filminnspilling i Kentucky i USA, og hadde ikke mulighet til å være hos ham den siste tida. Hun avsluttet innspillingen tidligere enn planlagt da tilstanden hans forverret seg, men da hun landet i London var det for sent:

PÅ SCENEN: Emilia Clarke fotografert i forbindelse med at hun spilte hovedrollen i Broadway-stykket «Breakfast at Tiffany's» i 2013. Foto: AP/ NTB scanpix
PÅ SCENEN: Emilia Clarke fotografert i forbindelse med at hun spilte hovedrollen i Broadway-stykket «Breakfast at Tiffany's» i 2013. Foto: AP/ NTB scanpix Vis mer

Hun fikk vite at hun akkurat hadde kommet for sent til å være hos ham da han døde.

- Jeg tror absolutt at jeg fortsatt er i sjokk av varierende grad, sier Hollywood-stjerna om farens død til magasinet Rolling Stone.

I et intervju med Glamour i 2016, ble Clarke konfrontert med et utsagn hun tidligere hadde kommet med om faren sin: Da hun fortalte ham at hun ville bli skuespiller, svarte han visstnok «den eneste replikken du vil måtte lære er 'vil du ha pommes frites til?'».

- Han blir så opprørt når jeg spøker med det: «Milly, slutt å si at jeg har sagt disse grusomme tingene», oppklarte Emilia Clarke den gang.

LES OGSÅ: «Game of Thrones»-Emilia kom med frekt forslag til Channing Tatum og kona

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer