Maren Turmo:

- Fikk høre at jeg var tynn og pen

«71»-Maren håper hennes åpenhet om spiseforstyrrelsene kan hjelpe andre.

ÆRLIG: Influenser og tv-profil Maren Turmo (20) forteller til Dagbladet at hun på et tidspunkt slet med spisevegring, og at hun som 12-åring gikk ned 20 kilo. Veien tilbake var nokså overraskende. Foto: Discovery
ÆRLIG: Influenser og tv-profil Maren Turmo (20) forteller til Dagbladet at hun på et tidspunkt slet med spisevegring, og at hun som 12-åring gikk ned 20 kilo. Veien tilbake var nokså overraskende. Foto: Discovery Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste månedene har hundretusenvis fulgt med på «71 grader nord - Norges tøffeste kjendis» med iver og engasjement. Serien har aldri hatt høyere seertall, noe som trolig skyldes den allsidige casten de har fått med seg på laget. Gjengen har varierende grad av erfaring med naturen, som igjen byr på problemer, latter og intriger.

Tv- og Instagram-kjendis Maren Turmo (20), kjent for sin aktive livsstil og sin godt trente bakdel - som hun ofte deler bilder av til sine 230 000 følgere - har fått blandede tilbakemeldinger på deltakelsen.

FÅTT KRITIKK: Maren Turmo er blant deltakerne i «71° nord - Norges tøffeste kjendis», og har fått kritikk for at hun klager mye i programmet. Reporter: Henriette Eilertsen / Video: Kine Falch / Dplay Vis mer

Mens enkelte mener at hun stadig sutrer, synes andre det er tøft at hun kommer seg gjennom de lange turene. Som følge av mange timer på treningsstudioet vet Turmo godt hvordan det er å bli svett, selv om 15 timer lange turer, ifølge hennes selv, er noe helt annet.

- Bytt kanal

- Man kjenner det på kroppen. Det kan godt hende at jeg syter litt, men sånn er det bare. Jeg skjønner ikke hvordan det kan plage folk så mye. Bytt kanal, da! Jeg skulle gjerne likt å nettrollene gå disse turene selv, sier en åpenbart frustrert Turmo, til Se og Hør.

Helhetlig var opplevelsen derimot god for 20-åringen.

Av hensyn til programinnhold kan ikke Se og Hør røpe hva som skjer videre for Turmo i programmet, men 20-åringen kan fortelle at hun sitter igjen med gode minner og gode venner fra «Norges vakreste eventyr». Dette selv om det åpenbart også er en påkjenning å sove i telt, bo oppå hverandre 24 timer i døgnet og å gå til vannblemmene får egne blemmer.

LIVREDD: Det blir dramatisk for Maren Turmo når gjengen fra «71 grader nord kjendis» skal ut på padletur. Vis mer

Selv om hun er godt trent, og av mange er blitt stemplet som «fitness-influenser», mener hun selv at det er et stempel som er skapt av offentligheten. Hun har aldri gått inn for å være noen muskelbunt, sier hun.

- Jeg er bare et menneske, og er i konstant forandring som alle andre. Jeg begynte kanskje med fitness, men det er ikke der fokuset mitt er lenger. Jeg er mer enn bare det, og synes det er meget spesielt at folk der ute skal mene ting om meg, mitt liv og min kropp, forklarer hun.

Ble syk

Å få kommentarer som går direkte på kropp kan oppleves sårende for mange, noe Turmo selv fått erfart. Som 12-årsalderen begynte hun å slite med spisevegring, og det tok ikke lang tid før hun brått hadde rast 20 kilo ned i vekt.

- Som barn var jeg veldig engstelig, og jeg har alltid hatt mye folk rundt meg som har definert meg etter utseendet mitt. Folk som sa at jeg var pen og tynn - og at det å være fin var synonymt med liten fettprosent, forklarer hun.

DEN GANG DA: Turmo forteller at hun begynte å få komplimenter på at hun var tynn, og at hun derfor ville gå ned ytterligere i vekt. Foto: Privat
DEN GANG DA: Turmo forteller at hun begynte å få komplimenter på at hun var tynn, og at hun derfor ville gå ned ytterligere i vekt. Foto: Privat Vis mer

De siste årene har hun innsett viktigheten av å være åpen om det hun slet med den gang. Ikke bare for egen del, men også fordi det kan hjelpe andre.

- Jeg skammet meg veldig, og vil ikke at andre skal føle på det samme. Jeg har heller ikke vært så ærlig som jeg burde ha vært, sier hun, og fortsetter:

- Det er først det siste halvåret at jeg har fått et ordentlig godt og sunt forhold til mat. Jeg har latt som at ting har vært bra, mens de egentlig ikke har vært det. Det er derfor deilig å nå kunne si at jeg endelig er bedre.

FIRE ÅR: Disse bildene ble tatt med fire års mellomrom. Turmo skriver på egen Instagram at hun til venstre hadde et usunt forhold til mat og trening. Foto: Privat
FIRE ÅR: Disse bildene ble tatt med fire års mellomrom. Turmo skriver på egen Instagram at hun til venstre hadde et usunt forhold til mat og trening. Foto: Privat Vis mer

For seks-sju år siden var virkeligheten en annen. Turmo holdt seg blant annet unna tyggis, fordi hun trodde hun ville føre til vektoppgang. Alt endret seg derimot den dagen hun ble tilbudt en kakebit av en eldre dame på et familiebesøk.

- Jeg ble tvunget til å spise kake etter en lang periode uten sukker og mat. Det var nok mest selvpåført tvang, fordi denne dama hadde tatt seg tid til å lage kake til meg, sier hun, og ler.

- Mamma og pappa sa at jeg burde spise den, og så gjorde jeg det. Det ga meg en skikkelig «boost». Da var det ingen vei tilbake, og jeg begynte å gå opp igjen. Samtidig skjønte jeg at vekt ikke var alt her i verden, forklarer hun.

I DAG: Det er først det siste halvåret at Maren Turmo har fått et ordentlig sunt forhold til mat, sier hun. Her poserer hun med «71 grader nord»-kollegene Øystein Pettersen og Pål Tøien. Foto: Tore Skaar / Se og Hør
I DAG: Det er først det siste halvåret at Maren Turmo har fått et ordentlig sunt forhold til mat, sier hun. Her poserer hun med «71 grader nord»-kollegene Øystein Pettersen og Pål Tøien. Foto: Tore Skaar / Se og Hør Vis mer

Får frierbrev

I dag er selvtilliten langt bedre. Mange av følgerne hennes på Instagram, Snapchat og YouTube elsker å følge det aktive livet hennes, som består av trening og framvising av resultatet. Særlig har stumpen hennes fått massive mengder oppmerksomhet.

Det sørger også for at frierbrev dumper innom innboksen.

BLIR FRIDD TIL: Influenser Maren Turmo avslører hvilke bilder hun får flest reaksjoner på - og at det ligger frierier i innboksen. Vis mer

- Det var en kar som spurte om hvor mange likerklikk han måtte få på en video før jeg ville bli med han på date. Det er hyggelig det altså, men det skjer nok ikke. Jeg kunne nok ikke datet en jeg møtte på Instagram, sier hun, og legger til at hun helst vil møte noen på gamlemåten - gjennom felles bekjente eller under tilfeldige omstendigheter.

Hun har dessuten planer om at det skal bli mindre «rumpe i monitor» framover. «Rumpe-Maren» er ikke favorittstempelet hennes, og hun vil gjerne vise at hun er så mye mer enn det.

- Det bremses litt nå, men det blir ikke helt rumpestopp, altså. Jeg tror bare at jeg skal trappe litt ned.

LES OGSÅ: Slik hedrer han sin avdøde ekskjæreste

Vi bryr oss om ditt personvern

Se og Hør er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer